Besluit van de Vlaamse Regering over de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, de 17 décembre 2021

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2014/94/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.

Art. 2. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. bevoegde overheid: de bevoegde overheid, vermeld in artikel 3, 2°, van het decreet van 16 juli 2021 over zero-emissievoertuigen en voertuigen aangedreven door alternatieve brandstoffen;

  2. minister: de Vlaamse minister, bevoegd voor het algemeen mobiliteitsbeleid.

    HOOFDSTUK 2. - Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

    Afdeling 1. - Doelstellingen voor de uitrol van semipubliek en publiek toegankelijke laadpunten

    Art. 3. De minister bepaalt en evalueert jaarlijks de doelstellingen die gelden voor de uitrol van semipubliek en publiek toegankelijke laadpunten, vermeld in artikel 7, § 2, tweede lid, van het decreet van 16 juli 2021 over zero-emissievoertuigen en voertuigen aangedreven door alternatieve brandstoffen, aan de hand van de volgende criteria:

  3. het aantal ingeschreven elektrische voertuigen;

  4. het aantal ingeschreven batterijelektrische voertuigen;

  5. het aantal operationele semipubliek en publiek toegankelijke laadpunten en het vermogen ervan.

    De minister kan bijkomende criteria bepalen.

    De minister deelt de doelstellingen en eventuele bijsturingen ervan op basis van de evaluatie, vermeld in het eerste lid, mee aan de Vlaamse Regering.

    Afdeling 2. - De uitrol van laadpunten

    Art. 4. De bevoegde overheid organiseert plaatsingsprocedures voor de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie van laadpunten voor elektrische voertuigen voor normaal en hoog vermogen op het openbare domein door een laadpuntexploitant.

    In afwijking van het eerste lid kan een gemeente ervoor kiezen om zelf een plaatsingsprocedure uit te schrijven voor de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie van de laadpunten door een laadpuntexploitant. Ze laat dat in voorkomend geval weten aan de bevoegde overheid, uiterlijk een maand voor de lancering van de plaatsingsprocedure van de bevoegde overheid in de regio in kwestie.

    Een gemeente die de mogelijkheid, vermeld in het tweede lid, toepast, voldoet aan al de volgende voorwaarden:

  6. ze geeft tijdig invulling aan de doelstellingen, vermeld in artikel 3;

  7. ze voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 5, § 3 tot en met § 5, en artikel 6.

    Als de gemeente de plaatsingsprocedure vernieuwt of verlengt na de inwerkingtreding van dit besluit, voldoet ze ook aan de voorwaarden, vermeld in het derde lid, 1° en 2°.

    Als een gemeente bij de plaatsingsprocedure een eigen digitaal loket heeft opgericht als vermeld in artikel 5, worden de aanvragen uit die gemeente, die toch bij de bevoegde overheid toekomen, doorgestuurd naar de gemeente in kwestie. De behandeling vindt plaats volgens de procedure die de gemeente bepaalt.

    Bij het gunnen van de opdracht voor de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie van laadpunten zorgen de bevoegde overheid of de gemeenten ervoor dat:

  8. de principes van interoperabiliteit bij de uitbating worden gerespecteerd;

  9. de prijzen aan de laadpunten redelijk zijn;

  10. er minstens ook een ad-hocbetaalmogelijkheid wordt geboden zonder dat er een contract moet worden gesloten met de elektriciteitsleverancier of laadpuntexploitant in kwestie.

    Art. 5. § 1. De bevoegde overheid organiseert een digitaal loket waarop de stukken en gegevens over de aanvraag van een laadpunt elektronisch uitgewisseld worden. Het digitale loket is toegankelijk via een webtoepassing van de Vlaamse overheid.

    De bevoegde overheid bepaalt de toegelaten formaten en vereisten van de tekstdocumenten, bestanden, foto's en plannen.

    § 2. De statusvermelding op het digitale loket vermeldt de datum en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT