Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, de 16 juillet 2021

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. centraal contactcentrum: het contactcentrum vermeld in artikel 3, eerste lid van decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van COVID-19;

  2. lokaal bestuur: iedere gemeente van het Vlaams Gewest;

  3. COVID-19-team: een binnen een zorgraad opgericht team dat ondersteuning en advies verleent in het kader van de COVID-19-pandemie;

  4. quarantainecoaching: het organiseren van medische en psychosociale ondersteuning voor met COVID-19 besmette personen en vermoedelijk met COVID-19 besmette personen die in tijdelijke afzondering zijn geplaatst;

  5. risicogroepen: personen waarvan medisch is vastgesteld dat ze een verhoogd risico op besmetting lopen of een verhoogd risico hebben op overlijden aan een COVID-19 besmetting;

  6. kwetsbare personen of groepen: personen of groepen die omwille van hun specifieke context specifieke aandacht en behandeling op maat vereisen op vlak van informatie, sensibilisering, quarantainecoaching en algemene zorg. Mensen met een beperking, senioren, alleenstaanden (met kinderen), hulpbehoevenden kunnen hier bijvoorbeeld onder vallen;

  7. hotspot: een locatie die vanuit de bronopsporing naar boven komt als risicovolle omgeving.

  8. controletoren COVID-19: een online toepassing van het Agentschap Zorg en Gezondheid die toont waar zich in een stad of gemeente patiënten met COVID-19 bevinden.

  9. centrale tracingplatform: een centrale tool voor het tactisch en strategisch beheer van de sanitaire crisis veroorzaakt door de COVID-19-pandemie.

    Art. 2. Een totaal subsidiebedrag van maximaal 1.242.964 (een miljoen tweehonderdtweeënveertigduizend negenhonderdvierenzestig) euro wordt vanuit begrotingsartikel SJ0-1SMC2GA-WT toegekend aan de lokale besturen die in het kader van dit besluit bijkomende engagementen opnemen zoals vermeld in artikel 5 van dit besluit.

    Deze subsidie heeft betrekking op de periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021. Deze periode kan door de Vlaamse Regering vroegtijdig beëindigd worden na een evaluatie van de stand van zaken van de evolutie van de COVID-19-epidemie door de Vlaamse Regering.

    Art. 3. § 1. Een lokaal bestuur engageert zich om in het kader van dit besluit in te zetten op: sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching.

    § 2. De lokale besturen die zich eerder onder toepassing van artikel 3, eerste lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, geëngageerd hebben tot optie 1 of optie 2 en zich verenigd hebben, kunnen hun samenstelling niet wijzigen.

    Art. 4. De lokale besturen voeren hun opdrachten in het kader van dit besluit uit in afstemming met de bestaande initiatieven op het niveau van de eerstelijnszone en met het plan van aanpak van de COVID-19-teams die binnen de zorgraden werden opgericht.

    Art. 5. De lokale besturen doen aan sensibilisering en preventie door minstens hun inwoners te informeren over het naleven van de maatregelen ter bestrijding van de COVID-19-pandemie die van toepassing zijn.

    De lokale besturen hanteren hierbij een populatiegerichte aanpak met focus op de risicogroepen en de kwetsbare personen of groepen.

    De lokale besturen ondernemen acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen verbanden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van COVID-19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken.

    De lokale besturen zetten in op quarantainecoaching. Zij informeren hun inwoners wanneer tijdelijke afzondering van toepassing is, welke procedures gevolgd worden en welke activiteiten toegelaten of niet toegelaten zijn. De lokale besturen volgen de richtlijnen op die worden geformuleerd op de website van de federale overheid.

    De lokale besturen kunnen zich in het bijzonder inzetten voor kwetsbare personen en groepen. Zij zorgen voor informatie en contact op maat, bespreken met de betrokkenen welke bijkomende hulp verstrekt kan worden en doen hiertoe het nodige zo de betrokkene hiermee heeft ingestemd. Deze hulp kan van allerlei aard zijn.

    Alle initiatieven worden in overleg en in samenwerking met de COVID-19-teams binnen de zorgraden besproken; de initiatieven worden steeds op de reeds bestaande werking afgestemd.

    Art. 6. § 1. In het kader van hun opdrachten conform artikel 5 van dit besluit kunnen de lokale besturen de uitwisseling van persoonsgegevens uitwerken volgens één of meerdere van de volgende modaliteiten:

  10. het afsluiten van een verwerkersovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid conform artikel 28, lid 3, van de verordening (EU) nr. 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT