Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid, de 14 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. minister: de Vlaamse minister, bevoegd voor de professionele vorming;

  2. VDAB: de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, opgericht bij het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap "Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding";

  3. decreet van 30 april 2004: het decreet van 30 april 2004 betreffende het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid;

  4. beoordelingsinstantie: een organisatie die zorgt voor de herkenning en de beoordeling van de competenties binnen de procedure om een titel van beroepsbekwaamheid te verkrijgen;

  5. dienst Erkenning en Toezicht: de dienst, vermeld in artikel 10.

    HOOFDSTUK 2. - Bepaling van de beroepen en deelberoepen en de overeenkomstige titels en deeltitels

    Art. 2. Op verzoek van de minister brengt de SERV een advies uit over de hem voorgelegde beroepen en deelberoepen met de overeenkomstige titels, waarvoor de aanvrager in een beoordelingsprocedure kan stappen. Hij houdt daarbij rekening met maatschappelijke behoeften en evoluties.

    De SERV brengt binnen vier maanden nadat hij het verzoek van de minister heeft ontvangen, advies uit over de selectie van bepaalde beroepen, deelberoepen en de overeenkomstige titelbenamingen. Het advies van de SERV bevat al de volgende elementen:

  6. de argumentatie voor de selectie van de beroepen en deelberoepen;

  7. de benaming van de titel;

  8. de verwijzing naar het overeenkomstige beroepsprofiel;

  9. de toekenning van een uniek volgnummer aan de titel.

    De minister bepaalt aan de hand van het advies van de SERV, vermeld in het tweede lid, de beroepen en deelberoepen waarvoor een titel van beroepsbekwaamheid kan worden uitgereikt, met de overeenkomstige titels.

    Voor de volgende beroepen kan een overeenkomstige titel van beroepsbekwaamheid worden uitgereikt:

  10. hovenier aanleg parken en tuinen, met de overeenkomstige titel van hovenier aanleg parken en tuinen, verwijzend naar het SERV-beroepsprofiel voor de SERV-beroepencluster 'aanleg parken en tuinen en onderhoud parken en tuinen', met als uniek volgnummer 07/08;

  11. hovenier onderhoud parken en tuinen, met de overeenkomstige titel van hovenier onderhoud parken en tuinen, verwijzend naar het SERV-beroepsprofiel voor de SERV-beroepencluster 'aanleg parken en tuinen en onderhoud parken en tuinen', met als uniek volgnummer 07/09;

  12. opleider-begeleider in bedrijven en organisaties, met de overeenkomstige titel van opleider-begeleider, verwijzend naar het overeenstemmende SERV-beroepsprofiel, met als uniek volgnummer 07/10;

  13. heftruckchauffeur, met de overeenkomstige titel van heftruckchauffeur, verwijzend naar het SERV-beroepsprofiel 'bestuurder heftruck/reachtruck', uitgezonderd het onderdeel reachtruck, met als uniek volgnummer 06/04;

  14. reachtruckchauffeur, met de overeenkomstige titel van reachtruckchauffeur, verwijzend naar het SERV-beroepsprofiel 'bestuurder heftruck/reachtruck', uitgezonderd het onderdeel heftruck, met als uniek volgnummer 06/16.

    HOOFDSTUK 3. - Bepaling van de standaard en richtlijnen voor de beoordeling

    Art. 3. De VDAB formuleert in overleg met de betrokken sectoren, uiterlijk binnen een jaar na de bepaling van de beroepen en deelberoepen, vermeld in artikel 2, derde lid, voor de titels van beroepsbekwaamheid, op basis van beroepscompetentieprofielen en competentieprofielen die de VDAB heeft uitgewerkt, vermeld in artikel 6, 3°, van het decreet van 30 april 2004, een advies aan de minister over de standaarden, vermeld in artikel 2, 4°, van het voormelde decreet, aan de hand waarvan de competenties worden beoordeeld. Die standaarden worden aangevuld met richtlijnen voor de beoordeling. Iedere standaard krijgt hetzelfde unieke volgnummer als de overeenkomstige titel.

    De minister bepaalt voor iedere titel de standaard en de richtlijnen voor de beoordeling op basis van het advies van de VDAB, vermeld in het eerste lid. De minister kan de standaard en de richtlijnen aanpassen na advies van de VDAB.

    HOOFDSTUK 4. - Het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid

    Art. 4. § 1. De persoon die op basis van zijn verworven competenties een titel van beroepsbekwaamheid wil verwerven voor een beroep of deelberoep als vermeld in artikel 2, derde lid, dient een aanvraag in bij een erkende beoordelingsinstantie.

    De erkende beoordelingsinstantie deelt de identificatiegegevens van de aanvrager mee aan de VDAB met het oog op:

  15. de betaling door de VDAB van de vergoedingen, vermeld in artikel 6, derde lid;

  16. de verzekering van de aanvrager, vermeld in artikel 6, vijfde lid;

  17. de vergoeding van de erkende beoordelingsinstantie.

    De erkende beoordelingsinstantie bespreekt met de aanvrager op basis van zijn portfolio of het zinvol is de beoordeling op te starten.

    De erkende beoordelingsinstantie beoordeelt de verworven competenties van de aanvrager volgens de standaarden en richtlijnen voor de beoordeling, vermeld in artikel 3, tweede lid, van dit besluit. Die beoordeling wordt in een verslag als vermeld in het zesde lid, 5°, opgenomen.

    De erkende beoordelingsinstantie bespreekt in een feedbackgesprek met de aanvrager het resultaat van de beoordeling.

    De erkende beoordelingsinstantie registreert de volgende gegevens om een titel van beroepsbekwaamheid uit te reiken aan de aanvrager die geslaagd is:

  18. de identificatiegegevens van de aanvrager;

  19. de titel die werd beoordeeld;

  20. het resultaat van de beoordeling;

  21. een overzicht van de bewezen competenties;

  22. de beslissing om de titel uit te reiken of het advies over het volgen van een opleiding, het volgen van loopbaandienstverlening of het volgen van trajectbegeleiding;

  23. de datum van de beoordeling.

    De beslissing om de titel al dan niet uit te reiken wordt door de erkende beoordelingsinstantie schriftelijk meegedeeld aan de aanvrager. Als de aanvrager niet geslaagd is, ontvangt hij, samen met de beslissing, van de erkende beoordelingsinstantie het resultaat van de beoordeling, een overzicht van de bewezen competenties en een advies als vermeld in het zesde lid, 5°.

    De erkende beoordelingsinstantie is in dit geval verwerker en de VDAB is verwerkingsverantwoordelijke.

    De erkende beoordelingsinstantie bewaart de gegevens tot een jaar na de betekening van de beslissing om de titel uit te reiken of het advies over het volgen van een opleiding, het volgen van loopbaandienstverlening of het volgen van trajectbegeleiding. In het kader van de monitoring kan de informatie op geaggregeerd niveau langer worden bewaard.

    § 2. De aanvrager kan zijn bezwaren als vermeld in artikel 9, § 1, van het decreet van 30 april 2004, indienen bij de beroepscommissie, vermeld in artikel 15 van dit besluit.

    Art. 5. De aanvrager kan maximaal twee keer per jaar een beoordeling doorlopen per beroep of deelberoep.

    Art. 6. De aanvrager betaalt voor de beoordeling van verworven competenties een vergoeding van maximaal 100 euro.

    Voor de niet-werkende werkzoekende en de verplicht ingeschreven werkzoekende is de beoordeling van verworven competenties gratis.

    De niet-werkende werkzoekende en de verplicht ingeschreven werkzoekende heeft bijkomend recht op de vergoedingen, vermeld in artikel 6, § 2, van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding, als hij voldoet aan de voorwaarden, vermeld in het voormelde artikel 6, § 2.

    In het tweede en het derde lid wordt verstaan onder:

  24. niet-werkende werkzoekende: de aanvrager die als niet-werkende werkzoekende ingeschreven is bij de VDAB of de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling;

  25. verplicht ingeschreven werkzoekende: de aanvrager die als verplicht ingeschreven werkzoekende ingeschreven is bij de VDAB of de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling.

    De VDAB verzekert de aanvrager tegen ongevallen die zich tijdens de beoordeling of op de weg van en naar de beoordelingsplaats voordoen. De verzekering voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 houdende de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding.

    Als een aanvrager deelneemt op verzoek van zijn werkgever, verzekert de werkgever hem tegen arbeidsongevallen en ongevallen op de weg van en naar de beoordelingsplaats.

    De aanvrager die in het kader van de beoordeling schade berokkent aan de erkende beoordelingsinstantie of aan derden, is alleen aansprakelijk als het gaat om bedrog, een zware fout of een herhaalde lichte fout.

    De raad van bestuur van de VDAB kan voor bepaalde doelgroepen of op basis van de duur van de beoordeling een lagere vergoeding dan de vergoeding, vermeld in het eerste lid, vaststellen.

    HOOFDSTUK 5. - De erkende beoordelingsinstantie

    Art. 7. De VDAB treedt op als beoordelingsinstantie en dient een erkenningsaanvraag in als vermeld in artikel 8.

    De VDAB kan voor de uitvoering van de beoordeling een beroep doen op een of meer erkende beoordelingsinstanties.

    Art. 8. De kandidaat-beoordelingsinstantie die voor een of meer titels van beroepsbekwaamheid als erkende beoordelingsinstantie wil optreden, dient vooraf per titel van beroepsbekwaamheid een erkenningsaanvraag in bij de dienst Erkenning en Toezicht.

    Voor elke uitbreiding van titels waarvoor ze als erkende beoordelingsinstantie wil optreden, dient de instantie een nieuwe aanvraag in. De kandidaat-beoordelingsinstantie toont daarbij aan dat ze aan de volgende kwaliteitsvoorwaarden voldoet:

  26. op organisatieniveau:

    1. beschikken over een mandaat kosteloze competentieontwikkeling;

    2. beschikken over een aantoonbare deskundigheid in het beoordelen van competenties die eigen zijn aan de titel van beroepsbekwaamheid waarvoor ze een erkenning als beoordelingsinstantie aanvraagt;

    3. voor alle begeleiders en beoordelaars een actueel of recent vormingsplan hebben dat in samenspraak met hen is opgesteld en dat gericht is op de ontwikkeling van de eigen deskundigheid met betrekking...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT