Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap betreffende de kabinetten van de Ministers van de Regering van de Franse Gemeenschap, het secretariaat van de Regering van de Franse Gemeenschap en de SePAC, de 20 septembre 2019

Afdeling 1. - De actoren van de Regering van de Franse Gemeenschap

Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de volgende actoren van de Regering van de Franse Gemeenschap:

- de ministeriële kabinetten;

- het Secretariaat van de Regering;

- de vaste dienst hulpverlening, beheer, audit en controle van de ministeriële kabinetten (SePAC).

Art. 2. Een ministerieel kabinet is per definitie een politieke instantie. Het staat de Minister bij in zijn verschillende taken. Het is geen administratie terwijl het een overheidsdienst is. Zijn personeel kan tijdens de uitoefening van zijn ambten geen statuut van vastbenoemd ambtenaar verwerven en is ook niet onderworpen aan de wet van 3 juli 1978 over de arbeidsovereenkomst. Het wordt onderworpen aan een bestuurlijke rechtspositie sui generis.

Art. 3. Het Secretariaat van de Regering werkt zelfstandig ten opzichte van de ministeriële kabinetten. Het staat onder het gezag van de Minister-president.

Art. 4. § 1. De opdrachten die alle secretariaten van de kabinetten van de Waalse Regering en van de Regering van de Franse Gemeenschap gemeen zijn, worden wederzijds afgestemd en toevertrouwd aan een specifieke en permanente cel die gemeen is aan beide bevoegdheidsniveaus, hierna " Vaste Dienst hulpverlening, beheer, audit en controle van de ministeriële kabinetten " (SePAC) genoemd.

Ze is in Namen gelegen en is onafhankelijk van de ministeriële kabinetten en staat onder het ambtsgezag van de Minister-President van de Waalse regering wat betreft de Waalse aangelegenheden en van de Minister-president van de Regering van de Franse Gemeenschap wat betreft de aangelegenheden van de Franse Gemeenschap.

§ 2. Een protocolakkoord tussen de Regering van de Franse Gemeenschap en de Waalse Regering bepaalt de activiteiten en samenwerkingsverbanden inzake werking en organisatie van de SePAC.

Afdeling 2. - Samenwerking met de Waalse Regering

Art. 5. § 1. Met het oog op een optimaal beheer van de tot hun beschikking gestelde human resources, bepalen de ministers die gelijktijdig in de Regeringen van de Franse Gemeenschap en van het Waalse Gewest zitting houden, de organisatie en de werkplaats van de personeelsleden van hun kabinetten.

§ 2. Met het oog op de vermindering van de werkingskosten en op schaalbesparing bepalen ze ook de voorwaarden voor de aanwending en verdeling van de logistieke middelen waarover ze beschikken in samenwerking met de SePAC die voor het toezicht op de inventarissen zal zorgen alsook voor de budgettaire perken die eigen zijn aan elke entiteit.

§ 3. De begrotingslast van de logistieke middelen voortvloeiend uit de uitoefening van het ambt van een personeelslid wordt aangerekend op de kredieten voor de bestaansmiddelen van het kabinet dat belast wordt met de bezoldiging van dat personeelslid.

Afdeling 3. - Globaal maximumbedrag van de bestaansmiddelen en definitie van de vermenigvuldigende personeelssterkte

Art. 6. De vermenigvuldigende personeelssterkte (VPS) is het vaste aantal voltijdse equivalenten waaraan een nominale waarde, eventueel geïndexeerd, verbonden is om de globale begroting van een ministerieel kabinet of het Secretariaat van de Regering te vormen.

Art. 7. § 1. De nominale waarde bedoeld in artikel 6 wordt vastgesteld op 58.140 € per jaar per VTE. Dit bedrag kan geïndexeerd worden (indexcijfer van toepassing op de datum van de inwerkingtredintg van dit Besluit) en dekt de kosten van de bezoldiging van een personeelslid, van de diverse vergoedingen, van de werkings- en patrimoniumkosten.

§ 2. Voor een Minister is de vermenigvuldigende personeelssterkte 41 VE, voor een Vice-President 55 VE en voor de Minister-President 68 VE. Deze vermenigvuldigende personeelssterkte wordt automatisch met 5 VE verminderd als het lid van de Regering van de Franse Gemeenschap lid is of lid wordt tijdens de zittingsduur van de Waalse Regering of van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor het Secretariaat van de Regering bedraagt de vermenigvuldigende personeelssterkte 4 VTE's.

De vermenigvuldigende personeelssterkte houdt geen rekening met de deskundigen, het schoonmaakpersoneel en de studenten. Deze kunnen slechts worden aangeworven binnen de perken van de beschikbare begrotingskredieten.

Wat de SePAC betreft, wordt geen vermenigvuldigende personeelssterkte bepaald. Hij beschikt over een personeelskader met de bestaansmiddelen, bezoldigingen inbegrepen, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn opdrachten.

§ 3. Elke Minister mag de budgettaire middelen verbonden aan een VTE of VTE's zonder budgettaire middelen overdragen naar een ander ministerieel kabinet. Een afschrift van het overdrachtbesluit wordt aan de Minister-President meegedeeld. Een origineel en twee voor eensluidend verklaarde afschriften worden aan de SePAC meegedeeld.

§ 4. Wanneer de Minister in een deelstaat wordt aangewezen, blijft de Minister in hoofdorde in deze deelstaat fungeren ook bij een kabinetswijziging en bij aanwijzing in beide deelstaten in de loop van de legislatuur.

Afdeling 4. - Samenstelling

Art. 8. § 1er. Het kabinet van een Minister kan de volgende personeelsleden tellen:

- personeelsleden van niveau 1;

- medewerkers onder wie een boekhouder en eventueel chauffeurs;

- schoonmaakpersoneel;

- deskundigen;

- studenten.

Geen enkel lid van het kabinet mag bloed- of aanverwant van de Minister zijn, tot en met de tweede graad.

§ 2. Onder de personeelsleden van niveau 1 telt het kabinet van een Minister een kabinetschef. De kabinetten van de Vice-Presidenten en de Minister-President tellen maximaal twee kabinetschefs.

De ambten van adjunct-kabinetschef, kabinetssecretaris, adviseur en attaché worden door de personeelsleden van niveau 1 uitgeoefend.

§ 3. Onder de medewerkers telt het kabinet van een Minister maximaal 5 VTE's die het ambt van chauffeur uitoefenen. De kabinetten van de Vice-Presidenten en de Minister-President tellen hoogstens 6 VTE's die het ambt van chauffeur uitoefenen.

§ 4. Onder het schoonmaakpersoneel kunnen personeelsleden worden aangeworven, in verhouding tot 1 personeelslid voor 10 lokalen, wanneer het onderhoud van alle lokalen van het kabinet niet aan een privéfirma wordt toegekend.

§ 5. Deskundigen kunnen worden aangeworven binnen de perken van de beschikbare kredieten. Ze kunnen bezoldigd of onbezoldigd zijn. Ze worden voor 1/10 of 1/20 van de arbeidsduur of voor een duidelijk omschreven werk aangewezen. Het totale aantal bezoldigde deskundigen mag niet meer bedragen dan 1 VTE per jaar voor de kabinetten van de Ministers, 1,5 VTE per jaar voor de kabinetten van de Vice-Presidenten en 2 VTE per jaar voor het kabinet van de Minister-President. De onbezoldigde deskundigen kunnen de diverse kosten die verband houden met de uitoefening van hun ambt terugbetaald krijgen. Het aantal onbezoldigde deskundigen is beperkt tot 1 VTE per jaar per kabinet.

Het geheel of een deel van het quotum dat door een kabinet niet wordt opgebruikt kan worden overgedragen naar een ander kabinet, naar het Secretariaat van de Regering of naar de SePAC.

Een ministerieel besluit moet deze overdracht formaliseren, zonder gevolgen voor de begroting.

§ 6. Studenten kunnen worden aangeworven, in verhouding tot maximaal 1 VTE per jaar binnen de perken van de beschikbare kredieten.

Art. 9. Het Secretariaat van de Regering van de Franse Gemeenschap bestaat uit de volgende personeelsleden en is beperkt tot 4 VTE's, die als volgt worden verdeeld:

- 2 personeelsleden van niveau 1, waarvan de Secretaris van de Regering;

- 2 medewerkers.

Art. 10. § 1. De SePAC bestaat uit personeelsleden, waarvan de volgende ten laste vallen van de begroting van de Franse Gemeenschap:

- 4 personeelsleden van niveau 1, waarvan een auditeur ;

- 5.5 medewerkers waarvan een boekhouder en een informaticus;

- 1 uitvoerend personeelslid.

§ 2. Met het oog op de juridische legitimiteit in alle uitgeoefende ambten, wordt elk personeelslid van de SePAC, met uitzondering van de uitvoerende personeelsleden, op 1/10 van de arbeidsduur kosteloos tot deskundige aangewezen binnen de andere deelstaat.

§ 3. Binnen de perken van de aan de SePAC toegekende begrotingskredieten kunnen de Minister-President van de Regering van de Franse Gemeenschap en de Minister-President van de Waalse Regering, ieder wat hem betreft en buiten de toegestane personeelsformatie, hoogstens 0,5 VTE per jaar aanstellen om eenmalige of specifieke opdrachten.

Art. 11. Als personeelslid van niveau 1 in de zin van dit besluit kunnen worden beschouwd:

- de houders van een diploma van het universitair onderwijs of van het hoger onderwijs van het lange type, licentie of master;

- de personen die een ervaring hebben die als gelijkwaardig wordt beschouwd om het ambt uit te kunnen oefenen in verband met de hoedanigheid van personeelslid van niveau 1 binnen het kabinet. Deze ervaring moet uitdrukkelijk met redenen worden omkleed in het ministerieel aanwijzingsbesluit, en bewezen door het naar behoren ingevulde attest. In dat geval geldt de hoedanigheid van personeelslid van niveau 1 enkel voor het ambt dat in het kabinet wordt uitgeoefend. Het personeelslid mag zich op dat attest niet beroepen buiten het kabinet of bij een volgende legislatuur.

Het attest wordt afgegeven door de kabinetssecretaris en geldt enkel voor de ambten die in het kabinet worden uitegvoerd.

Afdeling 5. - Aanwijzingen en detacheringen

Art. 12. § 1. De personeelsleden kunnen worden aangewezen of gedetacheerd uit een overheidsdienst, een autonoom overheidsbedrijf, een instelling van openbaar nut, een instelling, dienst of administratie die afhangt van de Gemeenschappen, de Gewesten, de Provincies, de Gemeenten, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie of de Franse Gemeenschapscommissie, of een inrichting voor georganiseerd of gesubsidieerd onderwijs.

Voor de personen die gedetacheerd zijn in de kabinetten, is het aan te raden om personeel te gebruiken dat statutair is in zijn eigen instelling. Voor contractuele personeelsleden gedetacheerd in een kabinet, is het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT