Besluit van de Regering tot uitvoering van het decreet van 24 januari 2022 betreffende de bestrijding van doping in de sport, de 28 février 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1 - Naast de definities vermeld in artikel 3 van het decreet gelden voor de uitvoering van dit besluit nog de volgende definities:

  1. decreet: het decreet van 24 januari 2022 betreffende de bestrijding van doping in de sport;

  2. Minister: de Minister van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap bevoegd voor Sport;

  3. NADO-DG: de nationale antidopingorganisatie van de Duitstalige Gemeenschap;

  4. Koepelorganisatie: de Koepelorganisatie voor de Sport in de Duitstalige Gemeenschap;

  5. chaperon: de persoon die gemachtigd en opgeleid is om de controlearts te begeleiden bij dopingtests.

    Art. 2. - De Minister beslist over de verboden lijst en over de bijwerking ervan overeenkomstig artikel 11 van het decreet en brengt de Koepelorganisatie op de hoogte.

    Art. 3. - In het kader van de bestrijding van doping in de sport ontwikkelt de NADO-DG een informatie- en preventieplan, in het kader waarvan educatie-, informatie- en preventiecampagnes gevoerd worden en een contactpunt wordt opgericht dat de elitesporters helpt om hun verplichtingen inzake verblijfsgegevens na te komen.

    Het plan bedoeld in het eerste lid is gebaseerd op de volgende hoofdbeginselen:

  6. het dopingpreventiebeleid in de Duitstalige Gemeenschap heeft enerzijds tot doel de sportethiek en de fair play in de sport te beschermen en anderzijds de lichamelijke en psychische gezondheid van sporters te beschermen, ongeacht hun prestatieniveau en/of wedstrijdniveau;

  7. de actiebeginselen die als basis dienen voor het plan zijn in het bijzonder:

    a) de educatieve, informatieve en preventieve benadering van dopingpreventie laten gelden bij het uitwerken, aanpassen en toepassen van alle operationele strategieën voor de dopingbestrijding;

    b) de aanmoediging tot de deelneming van de sportwereld, de sportsector en de burgers aan de operationele strategieën inzake dopingpreventie, ook, in voorkomend geval, via gezamenlijk ontwikkelde en gevoerde sensibiliserings- en preventiecampagnes;

  8. dopingpreventie gaat gepaard met het ontwikkelen van sensibiliseringsmaatregelen die, afhankelijk van de doelgroep, zowel qua organiserende instantie als qua inhoud verschillend kunnen zijn;

  9. de maatregelen en campagnes inzake sensibilisering en dopingpreventie kunnen in het bijzonder de vorm van televisiecampagnes, perscampagnes, informatiebrochures of websites aannemen of kunnen via sociaalnetwerksites verspreid worden;

  10. dopingpreventie gaat ook, op aanvraag van de verantwoordelijken van sportorganisaties, gepaard met hulp en steun bij het ondernemen van stappen inzake dopingpreventie.

    De NADO-DG kan de sportorganisaties belasten met preventietaken.

    Art. 4. - Artikel 15 van het decreet is van overeenkomstige toepassing op persoonsgegevens die met toepassing van dit besluit worden verzameld en verwerkt.

    Art. 5. - De NADO-DG kan een toegangsrecht tot ADAMS toekennen voor de dopingtests bedoeld in artikel 16 van het decreet, voor de TTN's bedoeld in artikel 12 van het decreet, voor de overzending van de verblijfsgegevens bedoeld in artikel 23 van het decreet en voor de beslissingen en tuchtrechtelijke sancties bedoeld in artikel 24 van het decreet alsook voor de behoorlijke uitvoering van de taken waarmee bepaalde verantwoordelijken overeenkomstig artikel 7, § § 4 tot 5, artikel 21, § 4, artikel 26, § 4, artikel 33, § 4, en artikel 40, § 7, belast worden. Wanneer de betrokken verantwoordelijken op basis daarvan toegang tot de ADAMS-databank hebben, treden zij op namens en in opdracht van de NADO-DG en/of de TTN-commissie van de Duitstalige Gemeenschap, met inachtneming van de technische en organisatorische instructies en maatregelen die opgenomen worden in een bilaterale overeenkomst die daartoe met de betrokken gemeenschap wordt opgemaakt overeenkomstig artikel 28 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

    HOOFDSTUK 2. - Toestemmingen wegens therapeutische noodzaak (TTN's)

    Afdeling 1. - Algemeen

    Art. 6. - De sporters bedoeld in artikel 12, § 3, van het decreet die verboden stoffen of methodes wegens therapeutische noodzaak wensen te gebruiken of moeten gebruiken, dienen een TTN-aanvraag in bij de TTN-commissie volgens de in artikel 12 vastgestelde voorwaarden en vormen.

    Afdeling 2. - TTN-commissie

    Art. 7. - § 1 - Overeenkomstig artikel 12, § 2, tweede lid, van het decreet bestaat de TTN-commissie uit drie werkende leden en drie plaatsvervangende leden, waarbij één werkend lid en één plaatsvervangend lid algemene ervaring inzake verzorging en behandeling van sporters met een beperking of beperkingen kunnen laten gelden.

    Wie aangewezen wil worden als (werkend/plaatsvervangend) lid van de TTN-commissie moet op zijn minst aan de volgende voorwaarden voldoen:

  11. houder zijn van het diploma van arts of master in de geneeskunde;

  12. sedert ten minste zes jaar vanaf de datum van indiening van een kandidatuur geen tuchtsanctie of schrapping uit de Orde der artsen ondergaan of hebben ondergaan;

  13. een uittreksel uit het strafregister bijvoegen dat bewijst dat geen veroordeling wegens een misdaad of een misdrijf werd uitgesproken;

  14. zich ertoe verbinden, met een gedateerde en ondertekende verklaring op erewoord, de vertrouwelijkheid van de procedure voor de aanvraag en uitreiking van de TTN's, en de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid die noodzakelijk zijn voor de behandeling van een dossier, strikt in acht te nemen, waarbij in voorkomend geval geweigerd wordt het dossier te behandelen wanneer het vermoeden zou kunnen bestaan dat het lid geen voldoende waarborg inzake onafhankelijkheid en onpartijdigheid biedt;

  15. niet onderworpen is aan een voorlopige schorsing of uitsluiting op grond van de Code overeenkomstig artikel 20.5.11 van de Code of, indien de persoon niet onder de Code valt, zich niet rechtstreeks en opzettelijk schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat een overtreding van de antidopingregels zou hebben gevormd in de zes jaar voorafgaand aan de indiening van de aanvraag, indien op de persoon regels van toepassing waren geweest die in overeenstemming zijn met de Code;

  16. behalve als de intrekking op hun aanvraag is geschied, geen beslissing tot intrekking van de aanwijzing hebben ondergaan gedurende de vijf jaar die aan de nieuwe aanvraag om aanwijzing voorafgaan;

  17. ervaring met de verzorging en de medische behandeling van sporters hebben, alsook goede kennis in de klinische geneeskunde en de sportgeneeskunde hebben.

    Voor zover aan de voorwaarden van het tweede lid is voldaan, kan een lid van een andere medische vrijstellingscommissie eveneens tot lid van de TTN-commissie worden benoemd, indien de vereenvoudigde procedure vermeld in § 2, vijfde en zesde lid, wordt gevolgd.

    § 2 - De leden van de TTN-commissie worden benoemd door de Minister voor een periode van vier jaar na een oproep tot kandidaten door de NADO-DG, hetzij op basis van een spontane sollicitatie, hetzij volgens de vereenvoudigde procedure vermeld in het vijfde en het zesde lid voor leden van een andere TTN-commissie.

    De oproep tot kandidaten bedoeld in het eerste lid wordt in het bijzonder bekendgemaakt in minstens één van de bladen van de Belgische en/of Duitse pers.

    De spontane sollicitatie vermeld in het eerste lid wordt gericht aan de NADO-DG. Ze bestaat uit een motivatiebrief en is vergezeld van documenten of attesten die het mogelijk maken na te gaan of aan de voorwaarden bedoeld in § 1, tweede lid, 1° tot 4° en 7°, is voldaan.

    Kandidaten die voldoen aan de in § 1, tweede lid, genoemde voorwaarden en die hebben gereageerd op een sollicitatieoproep of een spontane sollicitatie hebben ingediend zoals bepaald in het eerste en tweede of, naargelang van het geval, derde lid, worden benoemd tot lid van de TTN-commissie.

    Leden van een andere commissie voor de toekenning van een toestemming wegens therapeutische noodzaak kunnen te allen tijde aan de NADO-DG vragen om benoemd te worden als lid van de TTN-commissie.

    De in het vorige lid bedoelde aanvraag bestaat uit een schriftelijke motivering en gaat vergezeld van documenten of certificaten die hun aanstelling als lid van een andere commissie voor de toestemming voor gebruik wegens therapeutische noodzaak staven, alsmede van de duur van die aanstelling.

    De leden van een andere commissie voor de toekenning van een toestemming voor therapeutische noodzaak die voldoen aan de voorwaarden van § 1, tweede lid, en die een aanvraag hebben ingediend zoals bepaald in het vijfde en zesde lid, worden ook benoemd tot lid van de TTN-commissie.

    § 3 - Het mandaat van de leden van de TTN-commissie kan door de Minister worden verlengd, telkens voor een periode van vier jaar.

    De verlenging van het mandaat van de leden van de TTN-commissie kan worden bekomen op aanvraag bij de NADO-DG, uiterlijk één maand vóór het einde van het lopende mandaat.

    Bij de aanvraag om verlenging van het mandaat worden de volgende stukken gevoegd:

  18. een actueel attest van de Orde der artsen waaruit blijkt dat er in de voorbije periode van minstens zes jaar geen tuchtsanctie is opgelegd;

  19. een actueel uittreksel uit het strafregister waaruit blijkt dat er geen veroordeling bestaat voor een misdaad of een misdrijf.

    § 4 - Om te waarborgen dat de samenstelling van de TTN-commissie aan de criteria vermeld in § 1 voldoet, kan de Minister ook leden aanwijzen die deel uitmaken van een andere Belgische TTN-commissie die aan de voorwaarden van § 1 voldoen.

    Overeenkomstig artikel 12, § 2, vijfde lid, van het decreet kan de toepassing van die paragraaf nader geregeld worden via een bilaterale overeenkomst die daartoe met de betrokken gemeenschap gesloten wordt.

    § 5 - Het secretariaat van de TTN-commissie wordt verzorgd door een verantwoordelijke van de NADO-DG die arts of master in de geneeskunde is.

    Om de goede werking van het secretariaat te waarborgen, kan de Minister bepaalde taken toevertrouwen aan verantwoordelijken van een andere Belgische TTN-commissie.

    Overeenkomstig artikel 12, § 2, vijfde lid, van het decreet kan de toepassing van die paragraaf nader geregeld...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT