Besluit van de Regering tot uitvoering van het decreet van 20 februari 2017 ter bescherming van roerende cultuurgoederen van uitzonderlijk belang, de 29 avril 2021

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. - Definities

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. roerend cultuurgoed : het roerend cultuurgoed bedoeld in artikel 2, 2°, van het decreet;

  2. decreet : het decreet van 20 februari 2017 ter bescherming van roerende cultuurgoederen van uitzonderlijk belang;

  3. Minister : de minister van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap bevoegd voor cultuur;

  4. verzameling : de verzameling bedoeld in artikel 2, 3°, van het decreet;

  5. inventaris : de inventaris van waardevolle roerende cultuurgoederen van de Duitstalige Gemeenschap bedoeld in artikel 2, 7°, van het decreet.

    HOOFDSTUK 2. - Inventaris

    Art. 2. - Criteria

    § 1 - Een roerend cultuurgoed kan in de inventaris worden opgenomen op grond van zijn archeologisch, historisch, wetenschappelijk, artistiek of ander cultureel belang, voor zover dat goed zeldzaam en onmisbaar is.

    Een verzameling kan in de inventaris worden opgenomen, als de gehele verzameling of afzonderlijke cultuurgoederen in die verzameling voldoen aan de criteria vermeld in het eerste lid.

    § 2 - Als zeldzaam worden beschouwd: roerende cultuurgoederen of verzamelingen waarvan in de Duitstalige Gemeenschap slechts enkele identieke of vergelijkbare exemplaren bestaan.

    Roerende cultuurgoederen of verzamelingen die aan ten minste één van de volgende criteria voldoen, worden als onmisbaar beschouwd :

  6. herinnering aan personen, instellingen, gebeurtenissen of tradities die van bijzonder belang zijn voor de cultuur, geschiedenis of wetenschap in de Duitstalige Gemeenschap;

  7. link in de ontwikkeling van kunst, cultuurgeschiedenis, archeologie, geschiedenis of wetenschap;

  8. bijdrage tot wetenschappelijk onderzoek of kennis van andere belangrijke artistieke, archeologische, culturele, historische of wetenschappelijke goederen;

  9. bijzondere artistieke waarde.

    Art. 3. - Elektronische code van geregistreerde roerende cultuurgoederen voor inventarisatiedoeleinden

    Cultuurgoederen die in de inventaris zijn opgenomen, worden voorzien van een unieke elektronische code overeenkomstig het tweede lid, die tot doel heeft de inventarisatie te waarborgen.

    Elk geïnventariseerd roerend cultuurgoed wordt gekenmerkt in de volgende volgorde, telkens gescheiden door een schuine streep :

  10. op de eerste plaats de afkorting "DG", die staat voor "Deutschsprachige Gemeinschaft";

  11. op de tweede plaats de afkorting "BKG", die staat voor "roerend cultuurgoed";

  12. op de derde plaats het onderverdelingsnummer, waarbij de cijferreeks "01" voor afzonderlijke roerende cultuurgoederen staat en de cijferreeks "02" voor verzamelingen staat;

  13. op de laatste plaats het volgnummer, te beginnen met de opeenvolgende cijfers "001" voor elk van de twee overeenkomstig 3° vastgestelde onderverdelingen van roerende cultuurgoederen.

    Art. 4. - Aanvraag tot opname in de inventaris

    De Minister legt het formulier vermeld in artikel 4, § 2, van het decreet vast; dit formulier is bestemd voor het aanvragen van de opname van een roerend cultuurgoed in de inventaris. Het bevat de minimuminformatie die overeenkomstig artikel 4, § 2, 1° tot 16°, van het decreet wordt vereist.

    HOOFDSTUK 3. - Beschermingsmaatregelen

    Art. 5. - Aanvraag

    De Minister legt het formulier vermeld in artikel 7, tweede lid, van het decreet vast; dit formulier is bestemd voor het aanvragen van de toestemming om een geïnventariseerd roerend cultuurgoed te vernielen, te wijzigen, te restaureren of te herstellen. Het bevat volgende gegevens :

  14. de precieze benaming van het roerend cultuurgoed waarvan de vernieling, wijziging, restauratie of herstelling...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT