Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de wegcontrole, de 23 mars 2023

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. Brussel Mobiliteit: het bestuur van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel dat verantwoordelijk is voor de uitrusting, de infrastructuur en de verplaatsingen.

  2. Dienst Exploitatie en Vervoer: de dienst van Brussel Mobiliteit die de berijdbaarheid van de weg verzekert en optimaliseert via de operationele exploitatie van het net en via de omkadering van het wegvervoer en de toegang tot het gebruik van voertuigen, om zodoende bij te dragen aan de verkeersveiligheid.

    Art. 2. De wegcontroleurs zijn contractuele of statutaire personeelsleden van de dienst Exploitatie en Vervoer die door de minister van Verkeersveiligheid aangeduid zijn.

    Zij dragen een uniform en de kentekens van hun functie, die dag en nacht herkenbaar zijn. De minister belast met verkeersveiligheid stelt de specifieke modaliteiten vast.

    Art. 3. De wegcontroleurs zijn gemachtigd om inbreuken op te sporen en vast te stellen die gepleegd worden door een gebruiker van een motorvoertuig of een geheel aan voertuigen:

  3. op artikelen 23sexies, 32 en 32bis van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen;

  4. op artikel 5, beperkt tot de naleving van de borden C21, C24 a, b en c, C25, C27 en C29 als bedoeld in artikel 68, en op artikelen 45 tot 48bis en 81 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

  5. op artikel 16 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 22 september betreffende het vervoer via de weg en over de binnenwateren van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen;

  6. op artikel 37 van het koninklijk besluit van 2 juni 2010 betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen;

  7. op artikelen 8 tot 11 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 19 juli 2018 betreffende de invoering van de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die ingeschreven zijn in België of het buitenland.

    Art. 4. De wegcontroleurs zijn gemachtigd de boetes te innen die voortvloeien uit de inbreuken die ze hebben vastgesteld wanneer de geldende regelgeving in deze mogelijkheid voorziet.

    Art. 5. § 1. Bij het opsporen van de in artikel 3, 1°, 3° en 5° van dit besluit bedoelde inbreuken hebben de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT