Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering met betrekking tot de erkenning van de sociale ondernemingen, de 20 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit en de bijhorende uitvoeringsmaatregelen wordt verstaan onder :

  1. "de ordonnantie" : de ordonnantie van 23 juli 2018 met betrekking tot de erkenning en de ondersteuning van de sociale ondernemingen;

  2. "de minister" : de minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regeringbevoegd voor de Tewerkstelling;

  3. "het bestuur" : de directie Werkgelegenheidsbeleid van Brussel Economie en Werkgelegenheid van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel;

  4. "werkdag" : een dag van de week die niet valt op een zaterdag, een zondag, een wettelijke feestdag of tijdens de periode tussen 25 december en 1 januari;

  5. "werknemer" : een werknemer tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst geregeld door de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten;

  6. "rechtspersoon" : een rechtspersoon als bedoeld in artikel 3 of 7 van de ordonnantie;

  7. "beginnende onderneming" : een privaatrechtelijke rechtspersoon die minder dan vier jaar is ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen;

  8. "ARSO" : de Adviesraad voor sociaal ondernemerschap.

    HOOFDSTUK 2. - Erkenning van sociale ondernemingen

    Afdeling 1. - Procedure voor de toekenning en hernieuwing van de erkenning

    Art. 2. De rechtspersoon bedoeld in artikel 3 of 7 van de ordonnantie dient de erkenningsaanvraag in bij het bestuur via het formulier opgesteld door het bestuur, op om het even welk moment van het jaar, ofwel via een aangetekende zending met de post, ofwel via elektronische post.

    Bij de aanvraag wordt een volledig dossier gevoegd met de bewijselementen met betrekking tot artikel 11, alsook de documenten bedoeld in artikel 12, § 2, 1° tot 4° van de ordonnantie.

    De sjablonen voor de documenten waarin artikel 12, § 2, 1° en 2° van de ordonnantie voorziet, worden vastgesteld door de minister.

    Art. 3. § 1. Het bestuur onderzoekt de erkenningsaanvraag en bepaalt of de rechtspersoon voldoet aan de voorwaarden vermeld in hoofdstuk 2 en in artikel 11 van de ordonnantie.

    Binnen een termijn van tien werkdagen, te rekenen vanaf de ontvangst van de erkenningsaanvraag richt het bestuur aan de rechtspersoon, via een aangetekende brief of via elektronische post, ofwel een ontvangstbevestiging die vermeldt dat het dossier volledig is, ofwel een bericht waarbij de rechtspersoon gevraagd wordt het dossier te vervolledigen binnen de dertig kalenderdagen, te rekenen vanaf de ontvangst van het bericht.

    Als het bestuur binnen de twintig werkdagen niet over alle ontbrekende documenten, stukken of gegevens zou beschikken, wordt de aanvraag definitief onontvankelijk.

    De rechtspersoon kan ten vroegste zes maanden na de kennisgeving door het bestuur van de beslissing om de aanvraag onontvankelijk te verklaren een nieuwe erkenningsaanvraag indienen.

    § 2. Het bestuur onderzoekt de aanvraag wanneer die volledig is en bezorgt ze aan de ARSO, samen met een analyseverslag, binnen de vijftien werkdagen te rekenen vanaf de verzending van de ontvangstbevestiging die vermeldt dat het dossier volledig is naar de rechtspersoon.

    Uiterlijk veertig werkdagen na de ontvangst van het volledige dossier brengt de ARSO een advies uit over de erkenningsaanvraag, dat bezorgd wordt aan het bestuur. De raad kan de aanvrager uit eigen beweging of op verzoek van de aanvrager horen.

    Als de vertegenwoordigers van de rechtspersoon gehoord worden op initiatief van de ARSO, krijgen ze een oproeping toegestuurd per brief of per elektronische post. Dat bericht vermeldt de punten waarover ze gehoord zullen worden.

    De ARSO mag aan de rechtspersoon elk programma of actieplan vragen, alsook elke andere verbintenis of akte, stuk of document waarmee ze aantoont de voorwaarden van de ordonnantie en van de bijhorende uitvoeringsmaatregelen na te leven.

    Het bestuur bezorgt het volledige dossier aan de minister binnen de zeven werkdagen na de ontvangst van het advies van de ARSO.

    § 3. Uiterlijk tien werkdagen na de ontvangst van het volledige dossier en het advies van de ARSO doet de minister een uitspraak over de erkenningsaanvraag en bezorgt hij zijn beslissing aan het bestuur.

    Het bestuur betekent de beslissing via een aangetekende postzending aan de aanvrager, en deelt ze ook mee aan de ARSO. De kennisgeving vermeldt de mogelijke beroepsmogelijkheden, de instanties die ze onderzoeken, alsook de formele vereisten en termijnen die moeten worden nageleefd.

    Als er beslist wordt de erkenning toe te kennen, dan wordt de beslissing bekendgemaakt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad. De beslissing vermeldt de duur van de erkenning.

    Art. 4. De artikelen 2 en 3 zijn van toepassing op elke aanvraag tot hernieuwing van de erkenning die geformuleerd wordt door een erkende sociale onderneming.

    De aanvraag tot hernieuwing van de erkenning wordt ten vroegste zes maanden en ten laatste drie maanden voor de vervaldatum van de lopende erkenning ingediend.

    Afdeling 2. - Procedures bij schorsing en intrekking van de erkenning

    Art. 5. § 1. De minister schorst de erkenning of trekt ze in op voorstel van het bestuur en na ontvangst van het dossier bezorgd door het bestuur en, in voorkomend geval, door de gewestelijke werkgelegenheidsinspectie, in de gevallen waarbij de erkende sociale onderneming :

  9. de bepalingen van de ordonnantie en de bijhorende uitvoeringsmaatregelen niet naleeft;

  10. de erkenning op bedrieglijke wijze heeft verkregen, op basis van valse, onvolledige of onjuiste verklaringen;

  11. op bedrieglijke wijze valse, onvolledige of onjuiste informatie opneemt in de documenten bedoeld in artikel 12, § 2, 1 tot 4° van de ordonnantie;

  12. het toezicht hindert dat georganiseerd wordt op grond van de ordonnantie van 30 april 2009 betreffende het toezicht op de reglementeringen inzake werkgelegenheid die tot de bevoegdheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoren en de invoering van administratieve geldboeten toepasselijk in geval van inbreuk op deze reglementeringen, alsook de bijhorende uitvoeringsbesluiten.

    § 2. De schorsingsbeslissing wordt voorafgegaan door een ingebrekestelling van de erkende sociale onderneming, via een aangetekende brief, waarin de grondslag en de redenen voor de overwogen schorsing worden meegedeeld.

    De erkende sociale onderneming beschikt over een termijn van vijftien werkdagen vanaf de verzendingsdatum van de ingebrekestelling via een aangetekende postzending als bedoeld in het eerste lid om haar opmerkingen te bezorgen via een aangetekende brief. Binnen diezelfde termijn en in dezelfde vorm kan de erkende sociale onderneming vragen gehoord te worden door het bestuur. De erkende sociale onderneming wordt minstens tien werkdagen op voorhand op de hoogte gebracht van de datum voor de hoorzitting, via een aangetekende brief. Er wordt een verslag opgesteld van de hoorzitting.

    Het bestuur bezorgt het verslag van de hoorzitting aan de minister binnen een termijn van tien werkdagen na de hoorzitting.

    De minister spreekt zich uit over de schorsingsbeslissing binnen de tien werkdagen, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van het verslag van de hoorzitting.

    Het bestuur maakt de schorsingsbeslissing bekend aan de erkende sociale onderneming via een aangetekende brief, uiterlijk binnen de tien werkdagen na de datum van beslissing door de minister. Bij gebrek aan kennisgeving binnen die termijn kan de minister afzien van de schorsing van de erkenning.

    § 3. De schorsing gaat pas in vanaf de vijftiende werkdag die volgt op de kennisgeving van de beslissing, behalve in geval van een bijzondere gemotiveerde omstandigheid.

    § 4. De intrekking wordt ambtshalve uitgesproken, is onherroepelijk en heeft onmiddellijk effect wanneer er onder de bestuurders, beheerders, mandaathouders en meer in het algemeen alle...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT