Decreet houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de 20 mars 2009

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling

Artikel 1. Artikel 50 van dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid. Voor het overige regelt dit decreet een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK II. - Technische commissie voor de brandveiligheid in de voorzieningen van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Art. 2. De Vlaamse Regering wordt gemachtigd tot het oprichten van een technische commissie voor de brandveiligheid in de voorzieningen die werkzaam zijn in het kader van de persoonsgebonden aangelegenheden, vermeld in artikel 5 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, voor zover die aangelegenheden vallen onder het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, vastgesteld krachtens artikel 2 van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid van 18 juli 2003.

Art. 3. De Vlaamse Regering kan de technische commissie voor de brandveiligheid de bevoegdheid geven om advies te verlenen over de brandveiligheid in de voorzieningen, vermeld in artikel 2. Die adviesbevoegdheid kan onder meer betrekking hebben op :

  1. nieuwe regelgevende initiatieven voor brandpreventie;

  2. het verlenen van afwijkingen op de Vlaamse normen voor brandveiligheid, voor zover dat krachtens de sectorale regelgeving mogelijk is.

    Art. 4. De Vlaamse Regering bepaalt de regels voor de samenstelling en de werking van de technische commissie. Ook personen die geen personeelslid zijn van de Vlaamse administratie kunnen als lid aangewezen worden. De Vlaamse Regering bepaalt tevens de regels voor de tenlastelegging van de werkingskosten van de technische commissie en van de vergoedingen van de leden.

    HOOFDSTUK III. - Controle op de aanwending van subsidies, verleend door de agentschappen met rechtspersoonlijkheid van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

    Art. 5. De bepalingen van dit hoofdstuk zijn van toepassing op de subsidies die verleend worden door de agentschappen met rechtspersoonlijkheid die tot het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin behoren. In die subsidies is ieder terugvorderbaar voorschot dat zonder interest werd verleend, begrepen.

    Art. 6. Iedere subsidie moet aangewend worden voor de doeleinden waarvoor ze verleend werd.

    Iedere begunstigde van een subsidie is ertoe gehouden verantwoording af te leggen over de aanwending van de ontvangen bedragen, tenzij een decreet hem daarvan vrijstelling verleent.

    Behalve als een decreets- of verordeningsbepaling daarin voorziet, worden in iedere beslissing houdende toekenning van een subsidie nauwkeurig de aard en de omvang vermeld van de verantwoording die de begunstigde van de subsidie moet afleggen, alsook de nadere regels voor die verantwoording.

    Art. 7. Door het aanvaarden van de subsidie, verleent de begunstigde van de subsidie meteen aan het bevoegde agentschap van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin het recht om ter plaatse controle te laten uitoefenen op de aanwending van de toegekende gelden.

    De Vlaamse Regering zorgt voor de organisatie en de coördinatie van de controle.

    Art. 8. De subsidie moet onmiddellijk terugbetaald worden als de begunstigde van de subsidie :

  3. de voorwaarden niet naleeft waaronder de subsidie verleend werd;

  4. de subsidie niet aanwendt voor de doeleinden waarvoor ze verleend werd;

  5. de controle, vermeld in artikel 7, verhindert.

    De Vlaamse Regering kan de gevallen bepalen waarin de terugbetaling van een gedeelte van de subsidie verantwoord is. De Vlaamse Regering bepaalt daarbij dan de nadere regels voor de gedeeltelijke terugbetaling.

    Als de begunstigde van de subsidie de verantwoording, vermeld in artikel 6, niet verstrekt, dan is hij gehouden tot terugbetaling ten belope van het deel dat niet werd verantwoord.

    De terugvordering kan gebeuren overeenkomstig artikel 94 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991.

    Art. 9. De uitkering van de subsidies kan worden opgeschort zolang de begunstigde van de subsidie voor soortgelijke subsidies die hij voordien ontvangen heeft, verzuimt de verantwoording, vermeld in artikel 6, te verstrekken of zich aan de controle, vermeld in artikel 7, te onderwerpen.

    Als een subsidie in schijven wordt uitgekeerd, dan wordt iedere schijf voor de toepassing van dit artikel als een afzonderlijke subsidie beschouwd.

    HOOFDSTUK IV. - Eerstelijnsgezondheidszorg en samenwerking tussen de zorgaanbieders

    Art. 10. In het decreet van 3 maart 2004 betreffende de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders wordt een hoofdstuk IIbis, bestaande uit artikel 6bis, ingevoegd, dat luidt als volgt :

    " HOOFDSTUK IIbis. - Werkgroepen

    Artikel 6bis. De Vlaamse Regering kan ondersteunende werkgroepen oprichten in de eerstelijnsgezondheidszorg.

    De Vlaamse Regering bepaalt in voorkomend geval de opdracht, de samenstelling, de werkingsmodaliteiten en de eventuele financiering voor de ondersteuning van die werkgroepen. ".

    Art. 11. Artikel 14 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :

    " Artikel 14. De Vlaamse Regering kan in het kader van dit decreet partnerorganisaties met rechtspersoonlijkheid erkennen of er een beheersovereenkomst mee afsluiten en eventueel hun werkgebied bepalen.

    De Vlaamse Regering bepaalt in voorkomend geval de erkenningsvoorwaarden, de duur van de erkenning en de regels voor het verlenen, schorsen en intrekken van de erkenning.

    De beheersovereenkomst geldt in voorkomend geval voor minimaal drie en voor maximaal vijf jaar en omvat minstens het beleidsplan voor de duurtijd van de beheersovereenkomst. Het beleidsplan bevat minstens de volgende gegevens : de resultaatgebieden voor de uitvoering van de beheersovereenkomst en de evaluatiecriteria met betrekking tot de resultaatgebieden om onder meer de uitvoering van de beheersovereenkomst te kunnen evalueren.

    De Vlaamse Regering kan in het kader van dit decreet de partnerorganisaties subsidiëren en bepaalt daarvoor de voorwaarden en procedure. ".

    Art. 12. Artikel 15 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :

    " Artikel 15. In het erkenningsbesluit of de beheersovereenkomst van de partnerorganisatie wordt de aard van deskundigheid van de partnerorganisatie vermeld, alsook aan welke doelgroepen de partnerorganisatie ondersteuning biedt en welke de opdrachten zijn ten aanzien van de Vlaamse overheid. ".

    Art. 13. In artikel 24, § 2, van hetzelfde decreet worden de woorden " De Vlaamse Adviesraad inzake erkenning van verzorgingsvoorzieningen, opgericht bij het decreet van 20 december 1996 houdende oprichting van een Vlaamse Gezondheidsraad en van een Vlaamse Adviesraad inzake erkenning van verzorgingsvoorzieningen " vervangen door de woorden " De Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, vermeld in artikel 12 van het decreet van 7 december 2007 houdende de oprichting van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en van een Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ".

    HOOFDSTUK V. - Preventieve gezondheidsbeleid

    Art. 14. In artikel 2 van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in punt 22° worden de woorden " een door de Vlaamse Regering erkende en/of gesubsidieerde organisatie " vervangen door de woorden " een door de Vlaamse Regering erkende of erkende en gesubsidieerde organisatie " en worden de woorden " en/of de diensten levert " vervangen door de woorden " of de diensten levert ";

  7. in punt 23° worden de woorden " erkend en gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Regering " vervangen door de woorden " door de Vlaamse Regering erkend of erkend en gesubsidieerd wordt ";

  8. punt 31° wordt vervangen door wat volgt :

    " 31° Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin : de commissie, vermeld in artikel 12 van het decreet van 7 december 2007 houdende de oprichting van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en van een Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; ";

  9. punt 33° wordt vervangen door wat volgt :

    " 33° Strategische Adviesraad voor het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT