Beheersovereenkomst tussen de Belgische Staat en het Paleis voor Schone Kunsten, de 1 mai 2022

TITEL I. - Voorwerp van de beheersovereenkomst

Art. 1. Deze beheersovereenkomst heeft als doel, overeenkomstig artikel 13, § 1, 1° van voornoemde wet van 7 mei 1999, de respectieve rechten en plichten van de Staat en de Vennootschap te regelen. Deze rechten en plichten verduidelijken onder welke voorwaarden de door de Staat aan de Vennootschap toevertrouwde taken van openbare dienstverlening moeten worden uitgevoerd.

TITEL II. - Algemene bepalingen

Art. 2. De bepalingen onder deze titel zijn van toepassing op de opdrachten bepaald in hoofdstuk I en II van Titel III van onderhavig contract.

Art. 3. De Vennootschap verzekert de communicatie en de promotie van de manifestaties die georganiseerd worden in het Paleis voor Schone Kunsten.

De contacten met het publiek - in welke vorm dan ook - vinden in elk geval minstens plaats in het Nederlands en in het Frans. De personeelsleden die in contact staan met het publiek, hetzij rechtstreeks, hetzij via de communicatiekanalen, zijn beschikbaar om het publiek in deze talen te ontvangen en te informeren. Er wordt speciale aandacht besteed aan de digitale toegankelijkheid.

Art. 4. De Vennootschap besteedt bijzondere aandacht aan het onthaal en het comfort van het publiek.

Daartoe stelt zij hen een cafetaria, een restaurant en bars ter beschikking tijdens de pauzes, evenals een bookshop, behalve als vastgesteld wordt dat dit economisch gezien niet haalbaar is.

Art. 5. De Vennootschap organiseert een eigen professionele kaartverkoop en maakt hiertoe gebruik van de meest geavanceerde technieken.

Art. 6. De Vennootschap verbindt zich ertoe te zorgen voor uitrusting voor de scène, tentoonstellingen, onderhoud en communicatie die aan de hedendaagse kwaliteits- en toegankelijkheidsnormen voldoen.

Art. 7. De Vennootschap respecteert de wettelijke en reglementaire normen met betrekking tot de veiligheid van het publiek, het personeel, de artiesten en de kunstwerken uit collecties. Bovendien sluit zij ad hoc verzekeringscontracten af.

Art. 8. De Vennootschap mag in geen enkel geval het gebouw ter beschikking stellen van een natuurlijke persoon, een rechtspersoon of een groepering van welke aard ook die zich op een manifeste manier vijandig toont tegenover de rechten en vrijheden die worden gegarandeerd door de Conventie van 4 november 1950 ter bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, zoals goedgekeurd door de wet van de 13 mei 1955, en door de aanvullende protocollen bij deze conventie die van toepassing zijn in België.

De Vennootschap kan de terbeschikkingstelling van haar infrastructuur aan derden weigeren wanneer dit een ernstig risico inhoudt voor de veiligheid van het publiek, het personeel, de artiesten of de kunstwerken.

Art. 9. De Vennootschap verbindt zich ertoe een culturele, artistieke, professionele en technische referentie te zijn.

In overeenstemming met de bestemming van het Paleis als cultureel en artistiek centrum, draagt de Vennootschap er zorg voor dat de culturele programmering coherent is en dat het geheel van de voorgestelde activiteiten de geest van die programmering naleven.

Art. 10. De verbintenissen die de Vennootschap in het kader van deze beheersovereenkomst aangaat, blijven rechtstreeks gekoppeld aan de financiële middelen waarover zij beschikt en met name aan de toelagen die haar worden toegekend voor de uitvoering van haar opdrachten.

TITEL III. - Dienstverlenende opdrachten en aanvullende opdrachten

HOOFDSTUK I. - Dienstverlenende opdrachten

Art. 11. Overeenkomstig artikel 3, § 1, van voornoemde wet van 7 mei 1999 heeft de Vennootschap als doel zich actief in te zetten voor het opzetten, uitwerken en uitvoeren, bij voorkeur op de site van het Paleis voor Schone Kunsten maar ook buiten haar site om haar activiteit volledig en met coherentie te kunnen organiseren, van een multidisciplinaire en geïntegreerde culturele programmering die bijdraagt tot de Europese en internationale uitstraling van het federale België, de Gemeenschappen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze opdracht omvat :

  1. culturele producties eigen aan de Vennootschap van het Paleis voor Schone Kunsten, die zich niet exclusief tot deze of gene Gemeenschap richten;

  2. coproducties op de in de vorige paragraaf bedoelde gebieden, in samenwerking met verenigingen, organen en instellingen met gelijkaardige maatschappelijke doeleinden;

  3. de terbeschikkingstelling van de zalen en de infrastructuur van het gebouw aan verenigingen, organen en instellingen met een eigen culturele programmering, voor zover die niet strijdig zijn met de artistieke productie van de Vennootschap.

    Art. 12. Met uitzondering van de perioden van onderhoud van de toneel- en tentoonstellingszalen, is het Paleis voor Schone Kunsten gedurende het gehele jaar operationeel. Sluitingsdagen kunnen worden vastgelegd tijdens de zomer- of eindejaarsperiodes, maar hierbij wordt steeds een zekere voorspelbaarheid gegarandeerd voor de gebruikers.

    Art. 13. De Vennootschap exploiteert haar infrastructuur door regelmatig en gelijktijdig - alleen of in samenwerking met andere instellingen, verenigingen of organen - verscheidene artistieke disciplines voor te stellen zoals muziek, plastische kunsten, film, dans, theater, lezingen, debatten, symposia, multimedia,... en moedigt multidisciplinaire samenwerking dus aan.

    Art. 14. De Vennootschap bepaalt haar eigen prijsbeleid.

    Overeenkomstig haar maatschappelijk doel, maakt de Vennootschap het Paleis voor Schone Kunsten toegankelijk voor alle sociaaleconomische bevolkingsgroepen en voert zij met name significante prijsverlagingen door voor de volgende categorieën van personen : werklozen, gerechtigden op uitkeringen van sociale bijstand (leefloon, inkomensgarantie voor ouderen en tegemoetkomingen aan gehandicapten), gerechtigden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming bedoeld in artikel 37, § 19, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994, ouderen en jongeren.

    Art. 15. De Vennootschap organiseert ten minste eenmaal per jaar een opendeurdag. In dit verband kan zij bezoeken aan het gebouw organiseren en een reeks evenementen organiseren die representatief zijn voor haar activiteit. De toegang tot deze dag en tot alle in dit kader georganiseerde activiteiten is geheel gratis.

    Het Paleis voor Schone Kunsten is op de Nationale Feestdag toegankelijk voor het publiek, onverminderd de specifieke politiereglementen met betrekking tot de feestelijkheden.

    Art. 16. De Vennootschap werkt stap voor stap aan een inclusief beleid, gebaseerd op een goede kennis van het huidige publiek en van de diversiteit in al haar vormen. Het omgaan met verschillen en overeenkomsten, het benutten van nieuw talent en ervoor zorgen dat elk individu zich veilig en gerespecteerd voelt, is een troef en een verrijking voor de hele organisatie.

    De Vennootschap ontwikkelt en vervult een transversaal programma inzake vorming en publiekswerking dat de verschillende hoofdlijnen van haar programmering omvat en voor doelgroepen bestemd is (kinderen, jongeren, scholen, studenten, liefhebbers, regelmatige bezoekers, andersvalide personen, personen uit minder bedeelde milieus, mensen van vreemde origine,...).

    De strategie inzake publiekswerking heeft als doelstelling:

    - een groter publiek aan te spreken en voor iedereen toegang tot de programmering te verzekeren,

    - bij te dragen aan de levenslange educatie,

    - de stuwende rol van artistieke creatie en cultuur voor de sociale cohesie te versterken.

    De dienst voor vorming en publiekswerking brengt specifieke instrumenten aan zoals geschreven materiaal, activiteiten ter begeleiding van de programmering en participatie-activiteiten. Voor de periode 2021-2024 zijn de specifieke doelstellingen:

    - de band met het publiek versterken: de impact vergroten van artistieke activiteiten op verschillende publieksgroepen op het vlak van kennis, intellectuele en persoonlijke verrijking,

    - de tools digitaliseren/ nieuwe technologieën gebruiken: meer digitalisering van de tools die voor, tijdens en na het bezoek gebruikt worden. In het kader van het Belgische nationale Plan voor Herstel en Veerkracht (PHV) heeft de Vennootschap 7,45 miljoen euro voorzien voor haar digitaliseringsproject. Het doel is het concurrentievermogen van de culturele sector te verbeteren, de uitstraling van de instelling te bevorderen en de toegang tot de nieuwe digitale culturele diensten voor alle burgers te vergemakkelijken. De vooruitgang die op dit gebied wordt geboekt, zal worden opgenomen in het activiteitenverslag dat aan de voogdijoverheid wordt voorgelegd;

    - publieksgroepen diversifiëren: aantrekken van nieuw publiek uit alle opleidings- en ervaringsniveaus dat de culturele diversiteit van het Gewest of het land vertegenwoordigt.

    De Vennootschap verzekert de zichtbaarheid van het programma dat door haar dienst publiekswerking wordt voorgesteld. Naargelang de betrokken domeinen kan de Vennootschap specifieke partnerschappen aangaan.

    Art. 17. In...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT