Eerste beheerscontract tussen de Belgische Staat en de naamloze vennootschap van publiek recht ' Fedesco ', de 26 septembre 2013

TITEL I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Voorwerp van het beheerscontract

Zoals bepaald in artikel 112 van de wet van 22 december 2008, betreft dit contract de wettelijke opdrachten toegekend aan Fedesco en opgenomen in het Koninklijk besluit dat aan de Federale Investeringsmaatschappij een missie toevertrouwt overeenkomstig artikel 2, § 3, van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale Investeringsmaatschappij en de gewestelijke investeringsmaatschappijen : Er wordt aan FEDESCO " in de zin van de wetgeving betreffende overheidsopdrachten een uitsluitend recht verleend om voor de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten, instellingen van openbaar nut en andere diensten die onderworpen zijn aan het gezag, de controle of het toezicht van de Federale Staat, projecten te bestuderen en uit te voeren die een economische en ecologische vooruitgang garanderen, op het gebied van eco-efficiëntie, meer bepaald door het behoud, de terugwinning en het rationeel gebruik van energie, ongeacht de gebruiksvorm en de bestemming, onder meer door het gebruik van mechanismen van de Derde Investeerder, zonder beperkingen wat betreft de ingezette technologieën en de locaties van de projecten.

Fedesco zal bovendien coördineren en faciliteren bij het plaatsen van installaties voor hernieuwbare energie, in het bijzonder van zonnepanelen op gebouwen waarin de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten, instellingen van openbaar nut en andere diensten die onderworpen zijn aan het gezag, de controle of het toezicht van de Federale Staat, gehuisvest zijn. "

Dit beheerscontract bevat eveneens een meerjareninvesteringsplan van Fedesco.

Art. 2. Definities

Voor dit beheerscontract wordt verstaan onder :

" Derde-investeerder " : de partij die energie- en waterbesparende investeringen voorfinanciert en die zijn investeringen terugverdient, inclusief interesten, in functie van de reële energie- en waterbesparingen. De derde-investeerder kan het energiedienstenbedrijf (Operationele ESCO - Energy Services Company) zijn dat de investering realiseert of een derde partij, typisch een financiële instelling of bank.

" Federale overheidsgebouwen beheerd door de Regie der Gebouwen " : de gebouwen die gebruikt, gehuurd of beheerd worden namens de Regie der gebouwen voor de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten, de instellingen van openbaar nut en andere diensten die onderworpen zijn aan het gezag, de controle of het toezicht van de Federale Staat.

" Federale overheidsgebouwen niet beheerd door de Regie der Gebouwen " : de gebouwen die gebruikt, gehuurd of beheerd worden door de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten, de instellingen van openbaar nut en andere diensten die onderworpen zijn aan het gezag, de controle of het toezicht van de Federale Staat en die niet beheerd worden door de Regie der Gebouwen.

" Geschatte energie- en waterbesparingen " : de reductie van het finale verbruik van energie (elektriciteit, gas en stookolie) en water in de federale overheidsgebouwen, volgens de gegevens afkomstig van de inschatting van de gecontracteerde studiebureau's voor het meerjareninvesteringsplan, eventueel jaarlijks gecorrigeerd in functie van het jaarlijks activiteitenprogramma.

" Reële energie- en waterbesparingen " : de reductie van het finale verbruik van energie (elektriciteit, gas en stookolie) en water in de federale overheidsgebouwen, berekend volgens 0de principes van het International Performance Measurement & Verification Protocol (IPMVP). Hiervoor is facilitair management en energiemanagement nodig.

" Reële financiële besparingen " : de financiële besparingen op basis van de reële energie- en waterbesparingen in de federale overheidsgebouwen, berekend volgens de principes van het International Performance Measurement & Verification Protocol (IPMVP) op basis van de gemiddelde prijzen van energie en water.

" Gemiddelde prijzen van energie en water " : de gemiddelde prijzen gedurende een bepaald jaar voor elektriciteit, gas, stookolie en water zoals berekend op basis van de contracten en/of facturen, inclusief de levering, distributie, taksen en btw. Ingeval er prijswijzigingen zijn in de loop van het lopende jaar wordt het gewogen gemiddelde genomen, in functie van het aantal dagen dat de prijzen van toepassing zijn.

" Reële CO2-reductie " : de reductie van de CO2-uitstoot door de reële energiebesparingen, berekend op basis van de energiemix van de betrokken energieleveranciers of -in afwezigheid hiervan- gangbare officiële normen en door de overschakeling op groene stroom of het gebruik van hernieuwbare energie.

" Terugverdientijd " : de verhouding tussen de totale kost van een maatregel (excl. btw) en de geschatte jaarlijkse energiebesparing (excl. btw).

" International Performance Measurement & Verification Protocol (IPMVP) " : IPMVP versie 2012, het internationale " Measurement & Verification "- of M&V-protocol zoals ontwikkeld door de Efficiency Valuation Organization (EVO). Dit protocol is aanvaard door de Belgische ESCO-vereniging (BELESCO) als het officiële M&V-protocol voor het meten en verifiëren van energiebesparingen, in het bijzonder in het kader van energieperformantiecontracten. EVO is de wereldwijde organisatie die instaat voor de ontwikkeling en disseminatie van M&V-protocollen.

" Certified Measurement & Verification Professional (CMVP) " : persoon die het CMVP-certificaat, toegekend door EVO, heeft ontvangen, na het slagen in het CMVP-examen en na validering van zijn of haar professionele ervaring. De CMVP is een derde die het M&V plan opstelt of controleert en komt tussen in de de rekeningen en validatie proces voor de bepaling van de reële energie en water besparingen alsook de reële financiële besparingen.

" Selectiecriteria voor prioritaire gebouwen " : de selectiecriteria voor de keuze van de gebouwen die prioritair het voorwerp uitmaken van energiebesparende maatregelen, zoals bepaald door de partijen in dit beheerscontract.

" Programmatorische maatregelen " : maatregelen die toegepast kunnen worden in meerdere federale overheidsgebouwen, waarvan de gemiddelde terugverdientijden overeenstemmen met de rentabiliteitsobjectieven van het meerjareninvesteringsplan en die op een transversale manier worden geïdentificeerd, bestudeerd en uitgevoerd.

" Energieprestatiecontract (EPC) " of " Onderhouds- en Energieperformantiecontracten (O-EPC) " : projecten, via gelijknamige contracten, die een globale uitvoering van energiebesparende maatregelen omvatten, inclusief de gedetailleerde studies, het onderhoud van de installaties en een resultaatsgarantie, met gebruikmaking van het mechanisme van de derde-investeerder, via een jaarlijkse betaling op basis van de reële energiebesparingen. Energiepresatiecontracten worden samengesteld uit een werkluik (werken die de gebouweninfrastructuur wijzigen) en diensten (onderhoud en energiediensten).

" Gebruikers " of " Diensten " : de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten, instellingen van openbaar nut en andere diensten die onderworpen zijn aan het gezag, de controle of het toezicht van de Federale Staat. Voormelde diensten en instellingen kunnen eigenaars of huurders zijn. Ze worden aanzien als bezetters van de federale overheidsgebouwen waarop de maatregelen voor energiebesparingen of hernieuwbare energie van toepassing zijn.

" Grondige Renovatie " : Renovatie die wordt uitgevoerd op een gebouw waarbij de voorziene werken verschillende speciale technieken van het gebouw aantasten en/of verbouwing en/of uitbreiding omvatten.

" Energiegegevens " : De ruwe, onbehandelde, gegevens betreffende Electriciteits- en Gasverbruik afkomstig van één of meerdere gecertifieerde bronnen, die door middel van een correcte methodologie een kwantificeerbare kwaliteitsgarantie bevatten.

" Energielevering " of " Energie Contract " : Levering van gas, elektriciteit en water voor de Federaal Overheidsgebouwen.

" Energiediensten " : Diensten die als doel hebben de prijs per kWh gas en elektriciteit zo minimaal mogelijk te houden binnen de mogelijkheden die het federale overheidscontract voor energielevering biedt.

" Facility Management " : Dit omvat de integratie van processen binnen een organisatie, om overeengekomen diensten te ontwikkelen en in stand te houden, gericht op de ondersteuning en bevordering van de effectiviteit van het primaire proces.

" Netto Geactualiseerde Waarde " : Het verschil tussen de huidige waarde van de toekomstige cash flows van een investering (via de vermindering van de energiefactuur) ten opzichte van het initiële investeringsbedrag.

Art. 3. Opdrachten van Fedesco

§ 1. Dit beheerscontract moet Fedesco toelaten de volgende opdrachten uit te voeren voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT