24 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 juli 1997 betreffende de publicatie van de arresten en de beschikkingen van niet-toelaatbaarheid van de Raad van State

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Sedert 1997 publiceert de Raad van State zijn uitspraken in digitaal formaat op basis van het koninklijk besluit van 7 juli 1997 betreffende de publicatie van de arresten en de beschikkingen van niet-toelaatbaarheid van de Raad van State, gewijzigd door het koninklijk besluit van 30 november 2006 tot vaststelling van de cassatieprocedure bij de Raad van State.

De snelle maatschappelijke en technologische ontwikkeling van het voorbije decennium heeft intussen de grondslagen gelegd van de informatiemaatschappij en heeft een weerslag op de wijze waarop en de voorwaarden waaronder deze uitspraken in digitaal formaat kunnen worden gepubliceerd. Het koninklijk besluit dient dan ook op een aantal punten aan die ontwikkeling te worden aangepast.

  1. De wijze van publicatie.

    Het koninklijk besluit van 7 juli 1997 betreffende de publicatie van de arresten en de beschikkingen van niet-toelaatbaarheid van de Raad van State, gewijzigd door het koninklijk besluit van 30 november 2006, bepaalt in uitvoering van artikel 28, derde lid, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State, dat de Raad van State zijn uitspraken op twee manieren bekendmaakt, namelijk enerzijds via « een informatienetwerk dat toegankelijk is voor het publiek » en anderzijds via « een magnetische drager ».

    Het ministerieel besluit van 3 februari 1998 tot bepaling van het informatienetwerk dat toegankelijk is voor het publiek en van de magnetische drager met het oog op de raadpleging en de registratie van de arresten van de Raad van State bepaalt dat het informatienetwerk dat toegankelijk is voor het publiek het « INTERNET » is en dat de magnetische drager een « CD-ROM » is.

    De ruime maatschappelijke acceptatie en de brede verspreiding van het internet sedert de jaren 90 zijn een onbetwistbaar gegeven. De rol van het internet in de maatschappelijke informatievoorziening wordt thans algemeen erkend.

    Dat heeft een belangrijke weerslag gehad op de publicatie van de arresten via een CD-rom. De vraag naar de CD-rom, die overeenkomstig artikel 5 van het koninklijk besluit werd aangeboden tegen kostprijs, is de voorbije jaren zeer sterk afgenomen. Terwijl in de beginjaren soms meer dan duizend exemplaren werden gebrand om te voldoen aan de vraag, is deze de voorbije jaren teruggevallen tot minder dan honderd exemplaren. Dat leidt ertoe dat de kostprijs per exemplaar zal stijgen, wat dan weer een negatieve weerslag zal hebben op de verkoop.

    Ook de volgehouden inspanningen van de Raad van State om de ontsluiting van de rechtspraak via het internet te verbeteren hebben bijgedragen tot deze daling van de vraag.

    De arresten en beschikkingen worden op dit ogenblik reeds kort na de uitspraak op het internet gepubliceerd.

    De vernieuwde website en een verbeterde zoekmogelijkheid hebben ertoe geleid...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT