Omzendbrief ter aanvulling van de omzendbrief van 13 maart 1980 tot wijziging van de punten II en III van de omzendbrief van 27 juni 1978 betreffende sommige problemen inzake vreemdelingen., de 27 avril 1994

Artikel M. Deze omzendbrief wil de omzendbrief van 13 maart 1980, die is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 18 maart 1980, verduidelijken.

Laatstgenoemde omzendbrief vervangt onder meer punt III van de omzendbrief van 27 juni 1978, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1978, door een tekst betreffende de aanvaardbaarheid van de verstoting.

In punt A wordt bepaald :

" De verstoting kan slechts erkend worden als zij toegelaten wordt door het personeel statuut van de beide echtgenoten.

Men dient evenwel na te gaan of de verstoting niets bevat dat strijdig is met de principes van de Belgische Internationale openbare orde. "

Mijn aandacht is meermaals gevestigd op het geval van verstoting waarbij een echtgenoot met dubbele nationaliteit betrokken is, te weten zowel de Belgische nationaliteit als die van een Staat in wiens rechtsstelsel verstoting voorkomt.

In een dergelijk geval moet naar mijn oordeel de echtgenoot met dubbele nationaliteit als Belg worden beschouwd.

Daaruit volgt dat een verstoting in BelgiÎ niet kan worden erkend wanneer zij heeft plaatsgevonden bij een echtpaar van wie een echtgenoot Belg is, zelfs indien deze echtgenoot door een Staat die verstoting aanvaardt, eveneens als onderdaan wordt beschouwd.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT