Décision judiciaire de Raad van State, 26 avril 2022

Date de Résolution26 avril 2022
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 253.576 van 26 april 2022 in de zaak A. 231.821/X-17.804

In zake : de NV TATA STEEL BELGIUM PACKAGING STEELS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Frederik Cornette kantoor houdend te 2140 Antwerpen Bouwensstraat 21 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

  1. de GEMEENTE DUFFEL bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Floris Sebreghts en Jean-Christophe Beyers kantoor houdend te 2600 Antwerpen Borsbeeksebrug 36 bij wie woonplaats wordt gekozen

  2. het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bart Staelens kantoor houdend te 8000 Brugge Gerard Davidstraat 46 bus 1 bij wie woonplaats wordt gekozen

    Tussenkomende partij :

    de BV ALVANCE ALUMINIUM DUFFEL bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pascal Mallien kantoor houdend te 2600 Antwerpen Borsbeeksebrug 36 bus 8 bij wie woonplaats wordt gekozen en eveneens bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Werner Vandenbruwaene kantoor houdend te 1210 Brussel Bolwerklaan 21, bus 1

    --------------------------------------------------------------------------------------------------

    X-17.804-1/14

    I. Voorwerp van het beroep

  3. Het verzoekschrift, ingediend op 3 september 2020, strekt tot de nietigverklaring van: a. het besluit van de dienst Milieueffectrapportage van het departement Omgeving van het Vlaamse Gewest (hierna: de dienst Mer) van 24 mei 2019 dat het voorgenomen gemeentelijk RUP ‘Walemstraat’ van de gemeente Duffel geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-milieueffectrapport niet nodig is, b. het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Duffel van 30 september 2019 waarbij het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Walemstraat’ voorlopig wordt vastgesteld en c. het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Duffel van 25 mei 2020 waarbij het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Walemstraat’ definitief wordt vastgesteld.

    II. Verloop van de rechtspleging

  4. De verwerende partijen hebben een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 27 november 2020. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur Wouter De Cock heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend. De verwerende partijen en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 28 januari 2022.

    X-17.804-2/14

    Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Frederik Cornette, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Jelle Zijlstra, die loco advocaten Jean-Christophe Beyers en Floris Sebreghts verschijnt voor de eerste verwerende partij, advocaat Bram Van den Berghe, die loco advocaat Bart Staelens verschijnt voor de tweede verwerende partij en advocaat Pascal Mallien, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Wouter De Cock heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

  5. Ten noorden van de Stocletlaan te Duffel staat op het bij koninklijk besluit van 5 augustus 1976 vastgestelde gewestplan Mechelen een ongeveer twee kilometer brede zone voor milieubelastende industrieën ingetekend. Het gedeelte van deze zone ten westen van de Walemstraat, dat ongeveer 400 meter breed is, zal hierna worden aangeduid als de westelijke hoek van de bedrijfszone van het gewestplan.

    De verzoekende partij is eigenaar van drie percelen in de westelijke hoek van de bedrijfszone van het gewestplan. Hierop bevindt zich haar bedrijf waarvan de hoofdactiviteit het produceren van film en het lamineren van rollen staal ten behoeve van de verpakkingsindustrie is.

    De tussenkomende partij is eigenaar van een dozijn percelen in de westelijke hoek van de bedrijfszone van het gewestplan. Ten oosten van de Walemstraat bevindt zich de zetel van haar aluminiumbedrijf.

    X-17.804-3/14

    4. In 2010 neemt de gemeente Duffel het initiatief voor een voorontwerp van gemeentelijk RUP ‘Walemstraat’, dat betrekking heeft op de westelijke hoek van de bedrijfszone van het gewestplan, de groenbuffer van het gewestplan en de woonstrook van het gewestplan.

  6. Op 8 december 2011 verleent de deputatie van de provincieraad van de provincie Antwerpen delegatie aan de gemeente Duffel voor de opmaak van het gemeentelijk RUP ‘Walemstraat’.

  7. In april 2019 maakt de gemeente Duffel een screeningsnota op over de mogelijke milieueffecten van het voorontwerp van gemeentelijk RUP (hierna: de screeningsnota).

  8. Op 24 mei 2019 beslist de dienst Mer op basis van de screeningsnota dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een planmilieueffectrapport (hierna: plan-MER) niet nodig is.

  9. Op 30 september 2019 stelt de gemeenteraad van de gemeente Duffel het ontwerp van gemeentelijk RUP ‘Walemstraat’ voorlopig vast.

  10. Van 14 oktober tot 13 december 2019 wordt over het ontwerp van gemeentelijk RUP...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT