Décision judiciaire de Raad van State, 25 avril 2022

Date de Résolution25 avril 2022
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 253.560 van 25 april 2022 in de zaak A. 229.826/X-17.637

In zake : 1. Daniël DE VLAMYNCK 2. Monique DE VLAMYNCK 3. Marie-Noëlle M.J.J.G. VAN OUTRYVE D’YDEWALLE 4. Laurence DELVAUX DE FENFFE 5. Jehanne DELVAUX DE FENFFE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Erika Rentmeesters en Laura Vandervoort kantoor houdend te 9100 Sint-Niklaas Vijfstraten 57 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

  1. de GEMEENTE KNOKKE-HEIST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Pieter-Jan Defoort en Matthias Strubbe kantoor houdend te 8020 Oostkamp Hertsbergsestraat 4 bij wie woonplaats wordt gekozen

  2. de PROVINCIE WEST-VLAANDEREN 3. het VLAAMSE GEWEST

    -------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  3. Het beroep, ingesteld op 20 december 2019, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Knokke-Heist van 27 juni 2019 houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zuidelijke rand Westkapelle’ (hierna: het bestreden gemeentelijk RUP).

    X-17.637-1/17

    II. Verloop van de rechtspleging

  4. De eerste verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

    Eerste auditeur Tom De Waele heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekende partijen hebben een laatste memorie ingediend. De eerste verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 14 januari 2022.

    Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Laura Vandervoort, die verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaat Matthias Strubbe, die verschijnt voor de eerste verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Tom De Waele heeft een met dit arrest andersluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten en juridisch kader

  5. Het bestreden gemeentelijk RUP bestaat uit twee deelplannen, te weten het deelplan “WUG en parkgebied Westkapelle” en het deelplan “Activiteitencluster Schapenbrug”.

    X-17.637-2/17

    Het deelplan “WUG en parkgebied Westkapelle” betreft een site aan weerszijden van de Sluisstraat te Westkapelle, dit is een deelgemeente van de gemeente Knokke-Heist (hierna: de site Sluisstraat). Het bij koninklijk besluit van 7 april 1977 vastgestelde gewestplan Brugge-Oostkust bestemt deze site ten noorden van de Sluisstraat tot woonuitbreidingsgebied. Ten zuiden van de laatstgenoemde straat bestemt het gewestplan de site Sluisstraat tot parkgebied (hierna: de groenzone van het gewestplan).

    Verzoeksters zijn eigenaar van het grootste gedeelte van de site Sluisstraat.

    Een kleine kilometer ten oosten van de site Sluisstraat bevindt zich het gehucht Schapenbrug, dat door het gewestplan als landschappelijk waardevol agrarisch gebied is ingekleurd (hierna: de site Schapenbrug). Op de site Schapenbrug bevinden zich een aantal handelszaken. Het deelplan “Activiteitencluster Schapenbrug” heeft betrekking op de laatstgenoemde site.

    Ten noorden van de voornoemde sites sluit een strook die ter plaatse bekend staat als de Tolpaertpolder aan op het dorp Knokke (hierna: de site Tolpaertpolder). Het gewestplan bestemt deze site tot agrarisch gebied.

    Ter verduidelijking volgt hierna een weergave van het meergenoemde gewestplan, waarop benaderende aanduidingen zijn aangebracht.

    X-17.637-3/17

    4.1. Op 29 april 2004 stelt de gemeenteraad van de gemeente Knokke-Heist een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (hierna: GRS) definitief vast waarin volgende richtinggevende bepalingen zijn opgenomen:

    “Voorstel tot gefaseerde realisatie van bijkomend woongebied Om te kunnen voldoen aan de woonbehoefte is er binnen het informatief gedeelte een aantoonbare behoefte gewezen van ongeveer 263 nog te creëren wooneenheden […].

    […]

    Fase 3 : Aanduiden van een zoekzone voor het wonen ter hoogte van het onafgewerkt gegeven rond Knokke-Dorp

    De straten [ter hoogte van de site Tolpaertpolder], zoals […] Apollo XI-laan… hebben momenteel geen eindpunt en lopen onafgewerkt ten einde tegenaan een gefragmenteerde open ruimte, waardoor er een vrij onafgewerkt gegeven ontstaat. Deze zone dient daarom te worden gereserveerd als zoekzone, waardoor een versterking van het wonen wordt voorzien als afwerking van het stedelijk gegeven van Knokke dorp. […]

    Te reserveren woonuitbreidingsgebied (Fase 4)

    Het woonuitbreidingsgebied [van de site Sluisstraat] wenst het bestuur voorlopig niet aan te snijden en dan ook te reserveren tot na de overige te voorziene ontwikkelingen.”

    X-17.637-4/17

    4.2. Met een besluit van 2 december 2004 keurt de deputatie van de provincieraad van de provincie West-Vlaanderen het GRS van de gemeente Knokke-Heist goed “mits uitsluiting van[, in] het richtinggevend gedeelte: Het voorzien van een afwerking van de kern Knokke-Dorp ter hoogte van de Tolpaertpolder […]” (hierna: het deputatiebesluit van 2 december 2004).

    Ter verantwoording van deze uitsluiting wordt in de overwegingen van het deputatiebesluit van 2 december 2004 overwogen dat de gemeente Knokke-Heist een “inconsequente houding” aanneemt door, enerzijds, het woonuitbreidingsgebied van de site Sluisstraat niet aan te snijden en, anderzijds, een nieuwe woonzone te voorzien op de site Tolpaertpolder.

    5.1. In 2016 neemt de gemeente Knokke-Heist het initiatief voor een voorontwerp van gemeentelijk RUP ‘Zuidelijke rand Westkapelle’.

    5.2. Het voorontwerp van gemeentelijk RUP voorziet onder meer dat de site Sluisstraat nagenoeg volledig tot ‘zone voor landbouwactiviteiten’ wordt herbestemd.

    6.1. In april 2017 maakt de gemeente Knokke-Heist een screeningsnota op over de mogelijke milieueffecten van het voorontwerp van gemeentelijk RUP (hierna: de screeningsnota).

    6.2. Over de doelstelling van het voorontwerp voor de site Sluisstraat wordt in de screeningsnota het volgende gesteld:

    “Voor [de site Sluisstraat] wordt het woonuitbreidingsgebied planologisch geruild voor [de site Tolpaertpolder] die beter ontsloten is...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT