9 OKTOBER 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juni 2016 houdende de elektronische communicatie overeenkomstig artikel 32ter van het Gerechtelijk Wetboek

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Binnen het huidig wettelijk kader dat de elektronische communicatie tussen de verschillende actoren in het juridisch bestel regelt, en omwille van de specificiteit van het beroep, is er voor advocaten een noodzaak aan een systeem dat de identiteit en de kwalificatie van de verzender en de ontvanger garandeert. Daartoe is het wenselijk om een koninklijk besluit uit te vaardigen dat een informatie- en communicatiesysteem bepaalt, specifiek en exclusief voorbehouden aan advocaten.

De wet van 19 oktober 2015 houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht en houdende diverse bepalingen inzake justitie voegt met artikel 3, artikel 32ter in het Gerechtelijk Wetboek in.

Artikel 32ter, tweede lid van het Gerechtelijk Wetboek geeft de bevoegdheid aan de Koning om het gebruik van een door Hem aangeduid informaticasysteem op te leggen aan de in hetzelfde artikel vermelde actoren.

Het is daarom wenselijk om de mogelijkheid te voorzien om een informaticatoepassing op te leggen, specifek voor advocaten, in de mate dat die meer waarborgen en functies biedt die noodzakelijk zijn voor hun beroepsuitoefening.

Het ontwerp van Koninklijk besluit dat ter goedkeuring wordt voorgelegd, wil de gebruiksvoorwaarden wijzigen van de elektronische systemen (zoals omschreven in het koninklijk besluit van 16 juni 2016) door actoren van Justitie, middels Ministerieel besluit, te verplichten enkel te connecteren via daartoe aangeduide informaticasystemen die beheerd worden door de betrokken beroepsorganisatie.

In casu wordt bij Ministerieel Besluit het toegangsbeheer voor de neerlegging van stukken in e-Deposit door advocaten toevertrouwd aan het DPA-deposit systeem, gezamenlijk beheerd door de Orde van Vlaamse Balieverenigingen en l'Ordre des Barreaux Francophones et Germanophones.

DPA is een platform voor advocaten ingeschreven aan een Belgische balie. Het is een gezamenlijk project van de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en de Ordre des Barreaux Francophones et Germanophone (OBFG). DPA verzamelt verschillende applicaties op één platform, waardoor advocaten zich slechts eenmaal moeten aanmelden om toegang te kunnen krijgen tot die applicaties. De eerste applicaties op het DPA-platform zijn: DPA-deposit en DPA-box.

DPA-box biedt de mogelijkheid om stukken op te slaan binnen het kader van een contract met de advocaat. DPA-deposit slaat zelf geen documenten op permanente wijze op, maar vormt een communicatie-interface met e-Deposit, waarbij de verwerking van stukken beperkt blijft tot caching tijdens de verzending en verificatie van ontvangst. Zoals aangestipt door de Gegevensbeschermingsautoriteit in punt 44 van haar advies nr. 78/2018, bewaart DPA-Deposit dus geen neergelegde stukken op gecentrealiseerde wijze.

Het voorliggende ontwerp van besluit beoogt DPA-deposit aan te wijzen als het enige communicatie-interface voor advocaten met e-Deposit.

De Federale Overheidsdienst Justitie heeft e-Deposit ter beschikking gesteld van de burger en de advocaat, waarmee iedere Belgische burger en elke advocaat met zijn elektronische identiteitskaart (eID) via die web-toepassing conclusies en stukkenbundels elektronisch kan neerleggen bij de hoven van beroep, de ondernemingsrechtbanken, de vredegerechten, de politierechtbanken en rechtbanken van eerste aanleg.

Voor de handelingen bedoeld in artikel 1, 2° van het Koninklijk besluit van 16 juni 2016, maakt DPA-deposit gebruik van e-deposit. Voor zowel de advocatuur als de werking van Justitie heeft het gebruik van het aan e-deposit gekoppelde DPA-Deposit een aantal voordelen tegenover een rechtstreekse toegang via het internet tot e-Deposit:

Veiligheid:

- Artikel 7 van het koninklijk besluit van 16 juni 2016 definieert de vereisten waaraan het elektronische systeem van neerlegging, zoals omschreven in artikel 32ter van het Gerechtelijk Wetboek moet voldoen, inclusief de identificatie en authenticatie van de afzender.

- Bovendien vereist het nieuwe lid 3 van artikel 743 van het Gerechtelijk Wetboek niet langer dat de conclusies die door middel van het in artikel 32ter bedoelde computersysteem worden neergelegd, door de partijen of hun raadslieden worden ondertekend aangezien het systeem zelf de identificatie en de authenticatie van de afzender verzekert.

- De hoedanigheid van advocaat moet bijgevolg gecontroleerd worden, wat via het e-depositsysteem waartoe elke burger toegang heeft met zijn elektronische identiteitskaart, niet mogelijk is.

- Het e-Deposit systeem controleert de identiteit van de verzender, en baseert zich voor de hoedanigheid van advocaat op de verklaring van de verzender. Door de koppeling van e-deposit of e-box aan de authentieke bronnen van de respectievelijke beroepsorganisaties, met name de advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders, wordt de controle sluitend gemaakt, waardoor de controle van de identiteit op basis van de verklaring van de verzender vervangen wordt door de controle van de instellingen die belast zijn met het beheer van die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT