9 MEI 2021. - Wet tot wijziging van de wet van 9 december 2019 tot oprichting van een Zorgpersoneelfonds, teneinde de middelen ervan toe te wijzen met ingang van 2020 (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer heeft aangenomen en Wij bekrachtingen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

Art. 2. Artikel 3 van de wet van 9 december 2019 tot oprichting van een Zorgpersoneelfonds, gewijzigd bij de wet van 30 juni 2020, wordt aangevuld met het volgende lid:

"Eén twaalfde van het bedrag dient elke vijftiende dag van de maand ter beschikking te zijn op de rekening van het Zorgpersoneelfonds. Indien de vijftiende dag een zaterdag, zondag of een feestdag is, dient het bedrag beschikbaar te zijn op de rekening de werkdag voorafgaand aan de vijftiende.".

Art. 3. In artikel 4 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 30 juni 2020, worden in paragraaf 1 de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in het eerste lid worden de woorden "de netto-creatie van banen" vervangen door de woorden "de netto-toename van de werkgelegenheid";

  2. tussen het eerste en het tweede lid wordt een nieuw lid ingevoegd, luidende:

    "Met ingang van het jaar 2021 wordt het deel van de middelen dat is toegewezen aan het budget van financiële middelen van de ziekenhuizen, prioritair aangewend voor de financiering van de verhoging van de personeelsnorm, bij voorkeur voor het verplegend personeel, met gemiddeld 1 bijkomende VTE, per zorgeenheid of per ziekenhuisfunctie, teneinde de verpleegkundige aanwezigheid aan het bed van de patiënt te verhogen. Dit VTE laat toe de personeelsnorm in te vullen na het halen van de hoofdverpleegkundige uit de financieringsnorm.";

  3. de paragraaf wordt aangevuld met het volgende lid:

    "In afwijking van het eerste lid kunnen de uitgaven met betrekking tot het jaar 2020 ook aangewend worden voor de financiering van de psychosociale COVID-ondersteuning van het personeel in de ziekenhuizen, de toekenning van de eenmalige aanmoedigingspremie in andere sectoren dan ziekenhuizen voor zover hierover een unaniem sociaal akkoord is gesloten, en voor specifieke lokale initiatieven die niet het voorwerp hebben kunnen uitmaken van een voorafgaandelijk akkoord van het sociaal overleg maar wel van een a posteriori akkoord van ditzelfde lokaal sociaal overleg.".

    Art. 4. In artikel 4 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 30 juni 2020, worden in paragraaf 2, tweede lid, de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. in de inleidende zin worden de woorden "voor het jaar 2020" vervangen door de woorden "met ingang van het jaar...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT