Décision judiciaire de Raad van State, 9 décembre 2021

Date de Résolution 9 décembre 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 252.360 van 9 december 2021 in de zaak A. 232.510/VII-40.980

In zake : 1. Frank STROBBE 2. Eddy LEBON bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Elias Gits kantoor houdend te 8500 Kortrijk President Kennedypark 31 A bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Willem Slosse en Stijn Brusselmans kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 64, bus 201 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

Jürgen DEWULF bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bart De Becker kantoor houdend te 8500 Kortrijk Loofstraat 39 bij wie woonplaats wordt gekozen eveneens bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Nicolaas Vinckier kantoor houdend te 8800 Roeselaere Hoogleedsesteenweg 7

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 18 december 2020, strekt tot de nietigverklaring van het ministerieel besluit van 15 oktober 2020 waarbij de administratieve beroepen ingesteld tegen de beslissing van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (hierna: OVAM) van 15 juni 2020 om het

    VII-40.980-1/10

    bodemsaneringsproject met als titel “Bodemsaneringsproject, Vlabotex VZW, Noordlaan 78B te 8800 Roeselare” conform te verklaren aan de bepalingen van het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming (hierna: bodemdecreet), ontvankelijk en gegrond worden verklaard en de beroepen beslissing van OVAM wordt opgeheven.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

    Jürgen Dewulf heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 8 maart 2021. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Auditeur Benny De Sutter heeft op 4 augustus 2021 een verslag opgesteld.

    De verzoekers hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 25 november 2021.

    Staatsraad Pierre Lefranc heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Thomas Quintens, die loco advocaat Elias Gits verschijnt voor de verzoekers, advocaat Stijn Brusselmans, die verschijnt voor de verwerende partij en advocaat Nicolaas Vinckier, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    VII-40.980-2/10

    Auditeur Benny De Sutter heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verzoekers zijn eigenaars en bewoners van de woningen aan de Nachtegaalstraat 1 A (tweede verzoeker) en 3 (eerste verzoeker) in Roeselare.

    Hun eigendommen grenzen aan een terrein gelegen langs de Noordlaan 78B, waar sinds 1969 een wasserij wordt uitgebaat. In 1975 werd er tevens gestart met nieuwkuisactiviteiten.

    3.2. Op 16 februari 2018 ontvangt OVAM een beschrijvend bodemonderzoek met betrekking tot het voormelde terrein.

    Met een beslissing van 12 april 2018 verklaart OVAM het beschrijvend bodemonderzoek conform aan de bepalingen van het bodemdecreet.

    Omtrent de aard en ernst van de bodemverontreiniging, besluit OVAM:

    “VOCl’s - ref. 1-2

    Historische bodemverontreiniging - bodemsanering...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT