Décision judiciaire de Raad van State, 3 décembre 2021

Date de Résolution 3 décembre 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 252.314 van 3 december 2021 in de zaak A. 229.308/X-17.589

In zake : de VZW NATUURPUNT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Gwijde Vermeire kantoor houdend te 9000 Gent Voskenslaan 301 bij wie woonplaats wordt gekozen en eveneens bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Hendrik Schoukens kantoor houdend te 1750 Lennik Dorp 12 bus 2

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bart Staelens kantoor houdend te 8000 Brugge Gerard Davidstraat 46 bus 1 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 8 oktober 2019, strekt tot de nietigverklaring van “het Besluit van de Vlaamse Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 17 juli 2019 houdende nuttigverklaring van de ruilverkaveling Gooik”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

X-17.589-1/18

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld. De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 22 oktober 2021.

Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Gwijde Vermeire, die verschijnt voor de verzoekende partij, en advocaat Bram Van den Berghe, die loco advocaat Bart Staelens verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur An Van de broeck heeft een met dit arrest andersluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. Met een brief van 5 maart 2007 richt de voorzitter van de landbouwraad van de gemeente Gooik een ‘Aanvraag tot Ruilverkavelingsproject Gooik’ aan de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Als bijlage bij deze brief worden meerdere handtekeningen van landbouwers gevoegd.

3.2. Bij besluit van de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur van 13 mei 2008 wordt een onderzoek ingesteld naar het nut van de ruilverkaveling van een geheel van goederen gelegen op delen van het grondgebied van de gemeente Gooik, 1ste afdeling (Gooik), secties A, B, C, D en E, 2de afdeling (Leerbeek), secties A en B, 3de afdeling (Kester), secties A, B, C, D, E en F en 4de afdeling (Oetingen), secties A, B en C (hierna: het

X-17.589-2/18

ministerieel besluit van 13 mei 2008). Tevens worden met het besluit van 13 mei 2008 de ambtenaren van de Vlaamse Landmaatschappij Vlaams-Brabant die hiertoe zijn aangewezen, gemachtigd de vereiste inlichtingen in te winnen en te verzamelen.

3.3. Bij besluit van 10 mei 2010 van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur wordt de coördinatiecommissie Gooik opgericht “teneinde advies te verstrekken betreffende de vaststelling van het ruilverkavelingsblok gelegen op het grondgebied van de gemeente Gooik, 1e afdeling (Gooik), secties A, B, C, D en E, 2e afdeling (Leerbeek), secties A en B, 3e afdeling (Kester), secties A, B, C, D, E en F en 4e afdeling (Oetingen), secties A, B en C, en waarvoor het onderzoek naar het nut van de ruilverkaveling werd ingesteld bij ministerieel besluit van 13 mei 2008” (hierna: het ministerieel besluit van 10 mei 2010).

Het door dit plan bestreken gebied overlapt met de habitatrichtlijngebieden ‘Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden’ (hierna: SBZ-H Kesterheide) en ‘Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuidvlaamse bossen’ (hierna: SBZ-H Neigembos).

3.4. Op 2 april 2014 formuleert de coördinatiecommissie een eerste tussentijds advies met betrekking tot de voorlopige goedkeuring van de blokgrens en de voorlopige goedkeuring van het ruilverkavelingsplan, met het oog op de opmaak van het planmilieueffectrapport (plan-MER) over het ontwerp van ruilverkavelingsplan.

3.5. Op 15 juli 2014 deelt de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur aan de voorzitter van de coördinatiecommissie mee in te stemmen met het advies van de coördinatiecommissie van 2 april 2014 en vestigt zij er de aandacht op dat de afstemming van het ruilverkavelingsplan met het masterplan Kesterheide-Lombergveld blijvende aandacht verdient in het vervolg van het proces. Zij vraagt, voorafgaand aan het voorziene openbaar onderzoek, een verslag te bezorgen over de plan-MER-procedure en over de eventuele integratie

X-17.589-3/18

van de voorgestelde effectverzachtende maatregelen in het ontwerp van het ruilverkavelingsplan Gooik.

3.6. Op 27 mei 2015 verklaart de dienst Milieueffectrapportage van de Vlaamse overheid (hierna: de dienst Mer) een van de Vlaamse Landmaatschappij Regio Oost uitgaande kennisgevingsnota voor het uitvoeren van een plan-MER (hierna: de kennisgevingsnota) volledig.

3.7. Over de kennisgevingsnota wordt van 5 juni 2015 tot en met

4 juli 2015 een publieke consultatie georganiseerd.

3.8. Op 6 augustus 2015 maakt de dienst Mer de richtlijnen op over de reikwijdte, het detailleringsniveau en de inhoudelijke aanpak van het plan-MER.

3.9. Op 3 november 2016 keurt de dienst Mer het plan-MER ‘Ruilverkaveling Gooik’ goed.

3.10. Op 23 augustus 2018 beslist de coördinatiecommissie om het geactualiseerde ontwerp van ruilverkavelingsplan en het aangepaste ontwerp van kavelplan aan de bevoegde Vlaamse minister voor te leggen, samen met het goedgekeurde plan-MER, met de vraag te mogen overgaan tot het organiseren van een openbaar onderzoek in functie van de nuttigverklaring van de ruilverkaveling Gooik.

3.11. De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw stemt op 9 oktober 2018 principieel in met het door de coördinatiecommissie voorgestelde ontwerp van blokgrens van de ruilverkaveling Gooik en het ontwerp van ruilverkavelingsplan Gooik en geeft de toelating om over te gaan tot het openbaar onderzoek.

3.12. Er wordt een openbaar onderzoek georganiseerd van 8 november 2018 tot en met 7 december 2018 over de ruilverkaveling Gooik.

X-17.589-4/18

3.13. Er wordt tevens een openbaar onderzoek georganiseerd over het plan-MER, dat loopt van 8 november 2018 tot en met 7 januari 2019.

3.14. Op 5 april 2019 geeft de coördinatiecommissie haar gunstig eindadvies over het aangepaste ruilverkavelingsplan en het kavelplan.

3.15. Op 17 juli 2019 wordt het bestreden besluit genomen. Het bevat de volgende beslissingen:

“Artikel 1. De ruilverkaveling van een geheel van goederen gelegen op het grondgebied van de gemeente Gooik, 1e afdeling (Gooik), secties A, B, C, D en E, 2e afdeling (Leerbeek), secties A en B, 3e afdeling (Kester), secties A, B, C, D, E en F, en 4e afdeling (Oetingen), secties A, B en C is nuttig. Deze ruilverkaveling wordt ‘ruilverkaveling Gooik' genoemd.

Art. 2. Het kavelplan van de ruilverkaveling Gooik wordt vastgesteld overeenkomstig het plan dat in bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Art. 3. Het ruilverkavelingsplan van de ruilverkaveling Gooik wordt goedgekeurd overeenkomstig het plan dat in bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Het ruilverkavelingsplan Gooik is verenigbaar met de relevante doelstellingen en beginselen vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.”

3.16. Het bestreden besluit wordt bekendgemaakt in het Belgisch...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT