Décision judiciaire de Raad van State, 2 décembre 2021

Date de Résolution 2 décembre 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 252.302 van 2 december 2021 in de zaak A. 223.833/VII-40.140

In zake : de GEMEENTE DE PINTE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bram De Smet kantoor houdend te 9100 Sint-Niklaas Vijfstraten 57 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Steve Ronse en Isabelle Verhelle kantoor houdend te 8500 Kortrijk Beneluxpark 27B bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 21 november 2017, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 21 september 2017 waarbij de beroepen ingesteld tegen de beslissing van de deputatie van de provincieraad van Oost-Vlaanderen van 23 maart 2017 waarbij aan Pascal Van Hoorde de milieuvergunning wordt verleend voor het gedeeltelijk verder exploiteren van een rundveehouderij, gelegen aan de Kasteellaan 33 in de gemeente De Pinte, ongegrond worden verklaard.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    VII-40.140-1/10

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft op 30 juni 2021 een verslag opgesteld.

    De verwerende partij heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 28 oktober 2021.

    Staatsraad Peter Sourbron heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Bram De Smet, die verschijnt voor de verzoekende partij en advocaat Sam Vandoorne, die loco advocaten Steve Ronse en Isabelle Verhelle verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Op 3 november 2016 dient Pascal Van Hoorde een milieuvergunningsaanvraag in voor het verder exploiteren van een rundveehouderij, gelegen aan de Kasteellaan 33 in de gemeente De Pinte. Het indienen van een hernieuwingsaanvraag op het voormelde adres is het gevolg van het mislukken van de beoogde verplaatsing van de inrichting naar percelen die, op een afstand van enkele honderden meters, gelegen zijn aan de Polderdreef in dezelfde gemeente.

    VII-40.140-2/10

    3.2. Bij besluit van 23 maart 2017 van de deputatie van de provincieraad van Oost-Vlaanderen wordt de gevraagde vergunning gedeeltelijk verleend.

    3.3. Tegen deze vergunningsbeslissing wordt bij de bevoegde Vlaamse minister bestuurlijk beroep ingesteld door onder meer het college van burgemeester en schepenen van de gemeente De Pinte.

    3.4. Met het thans bestreden besluit van 21 september 2017 verklaart de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw de beroepen ongegrond en bevestigt zij de beroepen vergunningsbeslissing van de deputatie.

    IV. Onderzoek van het vijfde middel

    Standpunt van de partijen

    4. In een vijfde middel wordt de schending aangevoerd van artikel 17 van het decreet van 28 juni 1985 ‘betreffende de milieuvergunning’ (hierna: milieuvergunningsdecreet), van artikel 4.3.1, § 1, 1°, b), van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna: VCRO), van de artikelen 21, 25, 28 en 51 (lees: 52) van het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 ‘houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning’ (hierna: Vlarem I), van de artikelen 2 en 3 van de wet van 29 juli 1991 ‘betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen’ (hierna: motiveringswet), van het motiveringsbeginsel en van het zorgvuldigheids- en het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT