Décision judiciaire de Raad van State, 8 février 2021

Date de Résolution 8 février 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 249.746 van 8 februari 2021 in de zaak A. 224.827/VII-40.237

In zake : de VZW AKTIEGROEP LEEFMILIEU KEMPEN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Gwijde Vermeire kantoor houdend te 9000 Gent

Voskenslaan 301 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Kristien Vanderheiden en Jan Bergé kantoor houdend te 3000 Leuven

Diestsevest 47/001 bij wie woonplaats wordt gekozen

Verzoekende partij in tussenkomst:

de VZW EG EVENTS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Christophe Coen kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 210A bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 19 maart 2018, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 10 januari 2018 dat de beroepen ingesteld tegen de beslissing van de deputatie van de provincieraad van Antwerpen (hierna: deputatie) van 22 juni 2017 waarbij vergunning wordt verleend aan de vzw EG Events voor het verder exploiteren en veranderen van een omloop voor motorvoertuigen aan de Grote Heideweg te Balen, - gedeeltelijk gegrond verklaart,

    VII-40.237-1/30

    - in artikel 3 c van de beroepen beslissing van de deputatie een bijzondere voorwaarde schrapt en nieuwe bijzondere voorwaarden toevoegt, - de overige bepalingen van de beroepen beslissing van de deputatie bevestigt.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De vzw EG Events heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is voorlopig toegestaan bij beschikking van 22 mei 2018. De verzoekende partij in tussenkomst heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een verslag opgesteld.

    De verwerende partij en de verzoekende partij in tussenkomst hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 14 januari 2021.

    Staatsraad Pierre Lefranc heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Gwijde Vermeire, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Jutte Nijs, die loco advocaten Jan Bergé en Kristien Vanderheiden verschijnt voor de verwerende partij en advocaat Christophe Coen, die verschijnt voor de verzoekende partij in tussenkomst, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    VII-40.237-2/30

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973 (hierna: RvS-wet).

    III. Regelmatigheid van de rechtspleging

    Exceptie van de verzoekende partij

    3.1. De verzoekende partij betwist dat haar de rechtspersoonlijkheid van de vzw EG Events kan worden tegengeworpen. Op het ogenblik van het indienen van het verzoekschrift tot tussenkomst beschikte deze partij immers niet over een conform artikel 13 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen (hierna: VZW-wet) samengestelde raad van bestuur (slechts 2 i.p.v. 3 bestuurders) en was geen jaarrekening conform artikel 17 en 26novies van de VZW-wet neergelegd.

    3.2. In de laatste memorie legt de verzoekende partij in tussenkomst kopie voor van de notulen van haar bijzondere algemene vergadering van 6 december 2014 die een derde bestuurslid heeft aangesteld. Hieruit volgt dat zij “in ieder geval over een raad van bestuur met 3 leden beschikt zodat zij voldoet aan de voorwaarden van art. 13, § 1 VZW-wet”. Zij stelt dat de rechtsgeldigheid van de vzw niet wordt aangetast door het feit dat deze beslissing niet werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Voorts betoogt zij dat zij vrijgesteld is van de neerlegging van jaarrekeningen.

    3.3. De verzoekende partij antwoordt in de laatste memorie dat door het tot op heden niet officieel bekendmaken van de beslissing tot aanstelling van een derde bestuurslid, deze “niet tegenwerpelijk aan derden” is en besluit zij dat het verzoek tot tussenkomst niet ontvankelijk is.

    VII-40.237-3/30

    Beoordeling

    3.4. Artikel 1 van de VZW-wet bepaalt in de op het geding toepasselijke versie, dat de vereniging rechtspersoonlijkheid geniet onder de voorwaarden omschreven in hoofdstuk 1 van de eerste titel van de wet.

    Artikel 3, § 1, in voormeld hoofdstuk van de VZW-wet bepaalt in de op het geding toepasselijke versie, dat de vereniging rechtspersoonlijkheid bezit vanaf de dag dat haar statuten, de akten betreffende de benoeming van de bestuurders en in voorkomend geval van de personen gemachtigd om de vereniging overeenkomstig artikel 13, vierde lid, te vertegenwoordigen worden neergelegd overeenkomstig artikel 26novies, § 1.

    Artikel 13 in voormeld hoofdstuk 1 van de VZW-wet bepaalt in de op het geding toepasselijke versie, dat de raad van bestuur bestaat uit ten minste drie personen.

    Artikel 26novies van de VZW-wet bepaalt in de op het geding toepasselijke versie:

    “§ 1. Op de griffie van de rechtbank van koophandel wordt een dossier gehouden voor iedere Belgische vereniging zonder winstoogmerk, in dit hoofdstuk „vereniging‟ genoemd, die haar zetel heeft in het arrondissement. Dit dossier bevat : [...] 2° de akten betreffende de benoeming of de ambtsbeëindiging van de bestuurders [...] § 2. De akten, stukken en beslissingen bedoeld in § 1, tweede lid, 1°, 2° en 4°, en de wijzigingen ervan, worden bij uittreksel bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

    Het uittreksel vermeldt : [...] 2° voor de akten betreffende de benoeming en de ambtsbeëindiging van de bestuurders, de personen aan wie het dagelijks bestuur is opgedragen, de personen gemachtigd om de vereniging te vertegenwoordigen en de commissarissen, de gegevens bedoeld in artikel 9; [...] § 3. De akten, de stukken en de beslissingen die krachtens deze titel moeten worden neergelegd, kunnen aan derden slechts worden tegengeworpen vanaf de dag van neerlegging ervan of, indien zij naar luid van deze titel ook moeten worden bekendgemaakt, vanaf de dag van bekendmaking ervan in de

    VII-40.237-4/30

    bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, behalve indien de vereniging aantoont dat die derden reeds kennis ervan hadden. [...] [...]”.

    3.5. De verzoekende partij in tussenkomst legt niet het bewijs voor van de bekendmaking in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van de akte betreffende de benoeming van een derde bestuurder.

    3.6. De exceptie van de verzoekende partij is gegrond. De vzw EG Events bevindt zich tegenover de verzoekende partij in de toestand van een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid, zodat haar verzoek tot tussenkomst als niet ontvankelijk moet worden afgewezen.

    3.7. De memorie en de laatste memorie van de vzw EG Events worden uit het debat geweerd.

    IV. Feiten

    4.1. Op 2 juli 1998 verleent de bestendige deputatie van de provincieraad van Antwerpen voor de site aan de Grote Heideweg in Balen (Olmen) een milieuvergunning voor het verder exploiteren van een omloop voor wedstrijden met motorvoertuigen voor een termijn die verstrijkt op 7 april 2019.

    4.2. Volgens het gewestplan Herentals-Mol, vastgesteld bij koninklijk besluit van 28 juli 1978, ligt de site voornamelijk in een gebied voor dagrecreatie en voor een klein gedeelte in bosgebied, meer bepaald het noordelijkste kadastrale perceel, C713c.

    4.3. Op 15 februari 2017 dient de vzw EG Events, na intrekking van haar vorige milieuvergunningsaanvraag, een nieuwe aanvraag in bij de deputatie van de provincieraad van Antwerpen, voor een vervroegde hervergunning van de omloop voor motorvoertuigen op voormelde site, om deze verder te exploiteren en te veranderen door toevoeging, wijziging en uitbreiding zodat de inrichting voortaan het volgende omvat:

    VII-40.237-5/30

    - 1 verdeelslang; - het stallen van 2 tractoren en een laadschop; - opslag van 2.940 liter diesel in een bovengrondse houder van 3.500 liter; - opslag van 100 liter benzine in jerrycans; - een omloop voor maximaal 9 wedstrijden met motorvoertuigen per jaar en het houden van oefenritten, met inbegrip van recreatief gebruik en opleiding.

    De aanvraag wordt op 9 maart 2017 ontvankelijk en volledig verklaard.

    Het openbaar onderzoek wordt gehouden in Balen van 20 maart 2017 tot en met 18 april 2017. Tijdens dit openbaar onderzoek worden 19 bezwaarschriften ingediend alsook 6 reacties om de aanvraag positief te beoordelen. Er wordt in dezelfde periode ook een openbaar onderzoek gehouden in de buurgemeente Ham, die geen bezwaren of opmerkingen opleveren.

    In eerste aanleg worden enkel gunstige adviezen verstrekt.

    Op 22 juni 2017 verleent de deputatie van de provincieraad van Antwerpen de gevraagde milieuvergunning aan de vzw EG Events voor een termijn verstrijkend op 22 juni 2037.

    4.4. Tegen deze vergunningsbeslissing worden diverse beroepen, ondermeer door de verzoekende partij, ingediend.

    In graad van beroep worden volgende adviezen verstrekt: - het Agentschap voor Natuur en Bos (18 september 2017): gunstig; - het Agentschap voor Natuur en Bos (19 september 2017): gunstig; - het Agentschap voor Natuur en Bos (6 oktober 2017): gunstig; - de afdeling GOP (Ruimte) van het departement Omgeving (20 oktober 2017): gunstig; - het Agentschap voor Natuur en Bos (3 november 2017): voorwaardelijk gunstig; - de afdeling GOP (Milieu) van het departement Omgeving (14 november 2017): voorwaardelijk gunstig.

    VII-40.237-6/30

    Na de exploitant op 21 november 2017 te hebben gehoord, verleent de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie een voorwaardelijk gunstig advies.

    4.5. Op 10 januari 2018 worden de beroepen gedeeltelijk gegrond verklaard, een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT