Décision judiciaire de Raad van State, 13 janvier 2021

Date de Résolution13 janvier 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

XIVe KAMER

A R R E S T

nr. 249.481 van 13 januari 2021 in de zaak A. 222.482/XIV-37.448

In zake : ALGEMENE CENTRALE DER OPENBARE DIENSTEN

(ACOD) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Ingrid Martens kantoor houdende te 9000 Gent Gustaaf Callierlaan 291

tegen :

de BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de

Eerste Minister bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Véronique Pertry kantoor houdend te 1000 Brussel Louizalaan 99 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 22 juni 2017, strekt tot de nietigverklaring van de artikelen 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15 en 16 van het koninklijk besluit van 23 mei 2017 ‘tot wijziging van diverse koninklijke besluiten met betrekking tot de wijziging van sommige bedragen van onderbrekingsuitkeringen’.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    XIV-37.448-1/25

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Eylenbosch heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekende partij heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 18 november 2020.

    Staatsraad Kaat Leus heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Ingrid Martens, die verschijnt voor de verzoekende partij en advocaat Véronique Pertry die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Anja Somers heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Het koninklijk besluit van 23 mei 2017 ‘tot wijziging van diverse koninklijke besluiten met betrekking tot de wijziging van sommige bedragen van onderbrekingsuitkeringen’ past sommige bedragen van de (loopbaan)onderbrekingsuitkeringen aan. Bij opname van een thematisch verlof (palliatief verlof, ouderschapsverlof, bijstand bij zwaar ziek gezins-of familielid) gelden hogere uitkeringen voor werknemers die minstens 50 jaar oud zijn. Het verschil tussen de hogere uitkeringen voor 50-plussers en de basisuitkeringen

    XIV-37.448-2/25

    wordt bij het genoemde koninklijk besluit gehalveerd. In sommige stelsels van tijdskrediet en loopbaanonderbreking, andere dan de thematische verloven, geldt een hogere uitkering voor werknemers die minstens 5 jaar anciënniteit bij de werkgever hebben. Ook in die situatie wordt het verschil tussen de gewone uitkering en de verhoogde uitkering gehalveerd.

    Dit is het bestreden besluit.

    3.2. Met artikel 1 van het bestreden besluit wordt artikel 8, § 2bis van het koninklijk besluit van 2 januari 1991 ‘betreffende de toekenning van onderbrekingsuitkeringen’ gewijzigd. Voor de werknemers die hun prestaties verminderen in het kader van een aantal specifieke stelsels, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de werknemers die hun prestaties met één vijfde verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 129,48 euro. Voor de werknemers die hun prestaties met de helft verminderen, wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 343,04 euro.

    3.3. Met artikel 2 van het bestreden besluit wordt artikel 4quinquies, §§ 2 en 3 van het koninklijk besluit van 12 augustus 1991 ‘betreffende de toekenning van onderbrekingsuitkeringen aan de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medisch-sociale centra’ vervangen. Voor de personeelsleden die hun beroepsloopbaan met toepassing van een aantal specifieke stelsels verminderen, geldt voortaan de volgende regeling. Voor wie zijn prestaties vermindert tot de helft van een voltijdse betrekking, bedraagt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkeringen een gedeelte van 596,27 euro, berekend volgens het aantal uren waarmee de opdracht verminderd wordt in verhouding tot het aantal uren van een volledige opdracht. Voor het personeelslid dat de leeftijd van 50 jaar bereikt heeft, wordt die berekening gedaan op basis van een bedrag van 803,83 euro. Voor wie zijn prestaties vermindert met 1/5de van een voltijdse betrekking, bedraagt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkeringen een gedeelte van 596,27 euro, eveneens berekend volgens het aantal uren waarmee de opdracht verminderd wordt in verhouding tot het aantal uren van een volledige

    XIV-37.448-3/25

    opdracht. Voor het personeelslid dat uitsluitend samenwoont met één of meerdere kinderen die hij ten laste heeft, wordt die berekening gedaan op basis van een bedrag van 680,05 euro. Voor het personeelslid dat de leeftijd van 50 jaar bereikt heeft, wordt die berekening gedaan op basis van een bedrag van 803,83 euro.

    3.4. Met artikel 3 van het bestreden besluit wordt artikel 13, § 3 van het koninklijk besluit van 7 mei 1999 ‘betreffende de onderbreking van de beroepsloopbaan van het personeel van de besturen’ gewijzigd. Voor de ambtenaren die hun prestaties verminderen in het kader van een aantal specifieke stelsels en die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de ambtenaren die hun arbeidsprestaties met één vijfde verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 129,48 euro. Voor de ambtenaren die hun arbeidsprestaties met de helft verminderen, wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 343,04 euro.

    3.5. De artikelen 7 tot 9 van het bestreden besluit brengen wijzigingen aan in het koninklijk besluit van 10 juni 2002 ‘betreffende de toekenning van onderbrekingsuitkeringen aan de personeelsleden van de overheidsbedrijven die in toepassing van de wet van 21 maart 1991 houdende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven bestuursautonomie verkregen hebben’ (hierna: het koninklijk besluit van 10 juni 2002).

    Met artikel 7 van het bestreden besluit van 23 mei 2017 wordt artikel 7, eerste lid van het koninklijk besluit van 10 juni 2002 vervangen. Voor de personeelsleden van die overheidsbedrijven die hun voltijdse arbeidsprestaties volledig schorsen, bedraagt het bedrag van de onderbrekingsuitkeringen voortaan 364,55 euro per maand. Wanneer de voltijdse werknemer gedurende minstens vijf jaar tewerkgesteld is geweest bij zijn werkgever wordt dit bedrag verhoogd tot 425,31 euro.

    XIV-37.448-4/25

    Met artikel 8 van het bestreden besluit wordt ook artikel 8, § 1, eerste lid van hetzelfde koninklijk besluit van 10 juni 2002 vervangen. Voor de personeelsleden die hun voltijdse arbeidsprestaties verminderen tot een halftijdse betrekking, bedraagt het bedrag van de onderbrekingsuitkeringen voortaan 182,27 euro per maand. Wanneer de voltijdse werknemer gedurende minstens vijf jaar tewerkgesteld is geweest bij zijn werkgever wordt dit bedrag verhoogd tot 212,65 euro.

    Met artikel 9 van het bestreden besluit wordt ook artikel 14, § 3 van hetzelfde koninklijk besluit van 10 juni 2002 gewijzigd. Voor de personeelsleden die een gedeeltelijke loopbaanonderbreking nemen in bepaalde specifieke stelsels en die de leeftijd van 50 jaar bereikt hebben, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties verminderen met een vijfde, wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 151,71 euro. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties met de helft verminderen, wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 401,92 euro.

    3.6. Met artikel 10 van het bestreden besluit wordt artikel 9, § 3 van het koninklijk besluit van 16 november 2009 ‘houdende toekenning aan de personeelsleden van de Belgische Technische Coöperatie van het recht op ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking voor het verlenen van bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid’ gewijzigd. Voor de personeelsleden die een gedeeltelijke loopbaanonderbreking nemen in het kader van de stelsels waarin dit koninklijk besluit voorziet en die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties met één vijfde verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 151,71 euro. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties met de helft verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 401,92 euro.

    XIV-37.448-5/25

    3.7. Met artikel 12 van het bestreden besluit wordt artikel 20, § 3 van het koninklijk besluit van 10 april 2014 ‘houdende toekenning van het recht op ouderschapsverlof en verlof voor het verlenen van bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid aan bepaalde werknemers’ gewijzigd. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties gedeeltelijk verminderen in het kader van de stelsels waarin dit besluit voorziet en die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties met één vijfde verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 151,71 euro. Voor de personeelsleden die hun arbeidsprestaties met de helft verminderen wordt het maandbedrag van de onderbrekingsuitkering vastgesteld op 401,92 euro.

    3.8. Met artikel 13 van het bestreden besluit wordt artikel 11, § 3 van het koninklijk besluit van 12 mei 2014 ‘houdende toekenning aan de contractuele personeelsleden van de Ombudsdienst voor Energie van het recht op ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking voor het verlenen van bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid’ gewijzigd. Voor de contractuele personeelsleden die hun arbeidsprestaties gedeeltelijk verminderen in het kader van de stelsels waarin dit besluit voorziet en die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, geldt voortaan de volgende regeling. Voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT