Décision judiciaire de Raad van State, 12 janvier 2021

Date de Résolution12 janvier 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 249.453 van 12 januari 2021 in de zaak A. 225.545/X-17.274

In zake : 1. Lieven VANDERGHEYNST 2. Lieve VANDERGHEYNST 3. Godelieve D’HONDT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Carlos De Wolf kantoor houdend te 9680 Maarkedal Etikhovestraat 6 bij wie woonplaats wordt gekozen en eveneens bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Charlotte De Wolf kantoor houdend te 9000 Gent Fortlaan 95

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Veerle Tollenaere kantoor houdend te 9000 Gent Koning Albertlaan 128 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 25 juni 2018, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse regering van 5 april 2018 houdende de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: GRUP) ‘Vallei van de Nederaalbeek’.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

    X-17.274-1/17

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een verslag opgesteld.

    Verzoekers hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 oktober 2020.

    Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

    Advocaten Carlos De Wolf en Charlotte De Wolf, die verschijnen voor verzoekers, en advocaat Veerle Tollenaere, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Op het bij koninklijk besluit van 24 februari 1977 vastgestelde gewestplan Oudenaarde (hierna: het gewestplan) zijn in de gemeente Maarkedal drie zones natuurgebied ingetekend (hierna: de groene gewestplanzones). Het betreft drie versnipperde relicten van een boscomplex, met als kern het Muziekbos. Tussen de groene gewestplanzones toont het gewestplan landschappelijk waardevol agrarisch gebied (hierna: de agrarische gewestplanzone).

    X-17.274-2/17

    Verzoekers zijn eigenaar van een bebost terrein (hierna: verzoekers’ terrein) in de westelijke groene gewestplanzone. Ook de hoger gelegen percelen die in het noorden aan verzoekers’ terrein palen, zijn door het gewestplan tot natuurgebied bestemd (hierna: de noordelijke percelen).

    Verzoekers exploiteren een camping met taverne op het zuidoostelijk deel van hun terrein (hierna: het campinggedeelte van verzoekers’ terrein). Op de westelijke en noordoostelijke delen van dit terrein bevinden zich vier vijvers (hierna: het vijvergedeelte van verzoekers’ terrein). Het water van deze vijvers loopt af naar een beek, waarvan de bron ongeveer 300 meter verder in het bos ontspringt (hierna: de bosbeek). De bosbeek voedt de Nederaalbeek.

    Tussen de zuidelijke grens van verzoekers’ terrein en de bosbeek ligt een gedeelte van de agrarische gewestplanzone dat nagenoeg volledig in landbouwgebruik is (hierna: de zuidelijke landbouwzone).

    Ter verduidelijking volgt hierna een uittreksel uit het gewestplan, waarop benaderende aanduidingen zijn aangebracht.

    X-17.274-3/17

    3.2. Op de biologische waarderingskaart van de website geopunt.be zijn het vijvergedeelte van verzoekers’ terrein en het merendeel van de omliggende terreinen aangeduid als biologisch zeer waardevol en biologisch waardevol.

    Ter verduidelijking volgt hierna een uittreksel uit de laatstgenoemde kaart, waarop benaderende aanduidingen zijn aangebracht.

    X-17.274-4/17

    3.3.1. Verzoekers’ terrein is het plangebied van het bij het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2002 definitief vastgestelde GRUP ‘Terrein voor openluchtrecreatieve verblijven – Visvijvers Nukerke (Maarkedal)’ (hierna: het GRUP van 2002).

    3.3.2. In de toelichtingsnota bij het GRUP van 2002 wordt het volgende gesteld:

    “[Verzoekers’ terrein is gesitueerd] in het structuurbepalend natuurgebied van de Vlaamse Ardennen, dat deel uitmaakt van de natuurlijke structuur op Vlaams niveau. […] De natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen behoren tot de belangrijkste van Vlaanderen. Door het uitgesproken reliëf, […] de

    X-17.274-5/17

    verschillende bodems [en] de ingewikkelde hydrologie […] heeft het gebied een rijke verscheidenheid aan soorten en gemeenschappen. Daarvan zijn zeker de verschillende bostypen en de bronlevensgemeenschappen in bos en grasland de belangrijkste. Het gevarieerde landschap is bovendien waardevol voor de fauna: vogels, reptielen, amfibieën en vissen […].”

    3.3.3. Voor het vijvergedeelte van verzoekers’ terrein bepalen de stedenbouwkundige voorschriften van het GRUP van 2002 het volgende:

    “Hoofdbestemming: […] Het gebied is bestemd voor het behoud, de bescherming, de ontwikkeling en het herstel van natuurwaarden.

    Complementair aan de hoofdbestemming: Het gebied heeft als hoofdfunctie natuur en als nevenfunctie recreatief medegebruik: vissen.”

    3.3.4. Voor het campinggedeelte van verzoekers’ terrein bepalen de stedenbouwkundige voorschriften van het GRUP van 2002, enerzijds, dat de vergunde taverne mag blijven bestaan en verder mag uitgebaat worden en, anderzijds, dat het bestemd is “voor de oprichting en uitbating van terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven zoals bedoeld in de wetgeving over het statuut van de openluchtrecreatieve verblijven en waarvoor geen vergunning vereist is overeenkomstig de wetgeving over de stedenbouwkundige vergunningen”.

  3. Op 4 december 2015 wordt een plenaire vergadering gehouden omtrent een voorontwerp van GRUP ‘Vallei van de Nederaalbeek’.

  4. Er wordt een screeningsnota opgemaakt over de mogelijke milieueffecten van het voorontwerp van GRUP.

  5. Op 27 januari 2016 brengt de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (hierna: SARO) advies uit over het voorontwerp van GRUP.

  6. Op 11 maart 2016 beslist de dienst Milieueffectrapportage van het Vlaamse Gewest dat het voorgenomen plan geen aanleiding...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT