Décision judiciaire de Raad van State, 12 janvier 2021

Date de Résolution12 janvier 2021
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 249.452 van 12 januari 2021 in de zaak A. 225.548/X-17.276

In zake : 1. Carlos DE WOLF 2. Hilde VAN PARYS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jan Opsommer kantoor houdend te 9700 Oudenaarde Gentstraat 152 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Veerle Tollenaere kantoor houdend te 9000 Gent Koning Albertlaan 128 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 25 juni 2018 strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse regering van 5 april 2018 houdende de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: GRUP) ‘Vallei van de Nederaalbeek’.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een verslag opgesteld.

    X-17.276-1/15

    De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend. Verzoekers hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 oktober 2020.

    Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Jan Opsommer, die verschijnt voor verzoekers, en advocaat Veerle Tollenaere, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een met dit arrest andersluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. In de gemeente Maarkedal is tussen de Gansbeekstraat in het noorden, de Nederaalbeek in het westen en de dorpskom van Etikhove in het zuiden op het bij koninklijk besluit van 24 februari 1977 vastgestelde gewestplan Oudenaarde een agrarisch gebied ingetekend. Dit agrarisch gebied is voor het overgrote deel onbebouwd en zal hierna worden aangeduid als “het betrokken openruimtegebied”.

    Van noord naar zuid loopt er doorheen het betrokken openruimtegebied een waterloop, waarvan het eerste deel het tracé volgt van de op de oorspronkelijke Atlas der Buurtwegen ingetekende weg nr. 109 (hierna: de buurtwegwaterloop).

    3.2. Ten oosten van de buurtwegwaterloop bevindt er zich op een ongeveer 2.000 m² groot perceel een bakovengebouw met een oppervlakte van

    X-17.276-2/15

    ongeveer 35 m² (hierna: het perceel met de solitaire bakoven)

    Ter verduidelijking volgt hierna een uittreksel uit de basiskaart van de website geopunt.be, waarop benaderende aanduidingen zijn aangebracht.

    3.3. De erfgoedinventaris van het Vlaamse Gewest kleurt in de noordwestelijke hoek van het betrokken openruimtegebied twee percelen in, te weten een perceel dat paalt aan de Gansbeekstraat (hierna: het straatperceel) en het daarachter gelegen perceel (hierna: het achtergelegen perceel), met respectievelijk de huisnummers 10 en 6.

    Ter verduidelijking volgen hierna uitreksels uit de laatstgenoemde inventaris, zowel uit de grafische plannen als uit de beschrijving van de aanwezige erfgoedobjecten.

    X-17.276-3/15

    Semigesloten hoeve [op het straatperceel] […]

    Beschrijving Aan de straat palende grote bakstenen hoeve van het semigesloten type; opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch met een aantal latere wijzigingen. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met uitzicht van het tweede kwart van de 20ste eeuw. Gecementeerde straatpuntgevel met schijnvoegen en omlijste steekboogvensters met reliëfdecoratie. Twee decoratieve gekleurde glazen raamschermen.

    Ten oosten, verderop bij de straat alleenstaand bakstenen bakhuis van het tweedelige type. Zijgevel met lisenen, houten ankers en getrapte daklijst.

    […]

    Hoeve [deels op het achtergelegen perceel, deels op het straatperceel]

    X-17.276-4/15

    […]

    Beschrijving Voormalige achterin gelegen hoeve met rechte gekasseide toegangsweg. Van een hoeve met losse bestanddelen in baksteenbouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw, door toevoeging en uitbreiding van de bedrijfsgebouwen voornamelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw, geëvolueerd naar een gesloten hoeve.

    Naar het oosten georiënteerd boerenhuis van zes traveeën met vroegere staltravee links onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Jaartal 1834 op moerbalk in woonkamer. Erfgevel en binnenin wellicht in begin 20ste eeuw aangepast; nog lichte wijzigingen sinds renovatie begin jaren 1980. Roodgeschilderde erfgevel met gewitte voegen en imitatiehoekkettingen op rechter erfgevelhoek. Getoogde beluikte vensters met gebogen druiplijst; vernieuwd houtwerk. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting op hoge neuten. Houten dakzool op dito modillons. Achtergevel eveneens met modillons onder de dakoverstek. Kelderspleet met hardstenen latei en onderdorpel in de aangepaste linker zijpuntgevel.

    Overwelfde kelder op zuidwesthoek onder twee vroegere opkamers waarvan binnenmuren gesloopt. Fraaie ‘beste kamer’ met aankleding uit begin...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT