Décision judiciaire de Raad van State, 27 novembre 2020

Date de Résolution27 novembre 2020
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 249.077 van 27 november 2020 in de zaak A. 224.700/X-17.181

In zake : Hilda OP DE BEECK bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jeroen De Coninck kantoor houdend te 2000 Antwerpen Amerikalei 211 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE SINT-KATELIJNE-WAVER bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Björn Cloots kantoor houdend te 2000 Antwerpen

Jan Van Gentstraat 7 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 6 maart 2018, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Sint-Katelijne-Waver van 20 november 2017 “houdende kennisname van het arrest van de Raad van State, waarbij de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen om het deelplan 05 „Lemenhoek‟ van het ruimtelijk uitvoeringsplan 009 „zonevreemde activiteiten‟ niet goed te keuren, wordt vernietigd en houdende de beslissing tot publicatie van de beslissing van de Raad van State, zoals impliciet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 9 januari 2018”.

    X-17.181-1/10

    ‡CHLUJBJEE-BEDEJBU‡

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    Eerste auditeur Wouter De Cock heeft een verslag opgesteld.

    Verzoekster heeft een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 oktober 2020.

    Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Tinneke Huyghe, die loco advocaat Jeroen De Coninck verschijnt voor verzoekster, en advocaat Björn Cloots, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Wouter De Cock heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Op 2 februari 2012 vindt een plenaire vergadering over het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Zonevreemde activiteiten” (hierna: het gemeentelijk RUP) van de gemeente Sint-Katelijne-Waver plaats. Een tweede plenaire vergadering wordt op 18 december 2012 gehouden.

    X-17.181-2/10

    ‡CHLUJBJEE-BEDEJBU‡

    Het gemeentelijk RUP heeft tot doel om voor het grondgebied van de gemeente Sint-Katelijne-Waver een planologische oplossing aan zonevreemde professionele activiteiten te bieden.

    3.2. Verzoekster is eigenaar van een perceel gelegen aan de Lemenhoekstraat te Sint-Katelijne-Waver, kadastraal bekend derde afdeling, sectie C, nr. 259/c/4. Dit perceel is overeenkomstig het bij koninklijk besluit van 5 augustus 1976 vastgestelde gewestplan Mechelen deels in gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO, en deels in agrarisch gebied met landelijk karakter gelegen.

    Verzoeksters perceel situeert zich naast het perceel waar zich het feestzalencomplex “De Lemenhoek” bevindt. Dit perceel, kadastraal bekend derde afdeling, sectie C, nr. 259/z/4, is volgens het gewestplan Mechelen hoofdzakelijk in gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO, en voor een deel in agrarisch gebied gelegen.

    Het feestzalencomplex werd geselecteerd om middels het gemeentelijk RUP, meer bepaald het deelplan 5 „Lemenhoek‟ ervan, een planologische oplossing te krijgen.

    3.3. Op 15 juli 2013 beslist de dienst Milieueffectrapportage van de Vlaamse overheid dat het voorgenomen gemeentelijk RUP geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-milieueffectrapport niet nodig is.

    3.4. Op 24 februari 2014 stelt de gemeenteraad van de gemeente Sint-Katelijne-Waver het gemeentelijk RUP...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT