Décision judiciaire de Raad van State, 25 mai 2020

Date de Résolution25 mai 2020
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 247.615 van 25 mei 2020 in de zaak A. 225.360/X-17.257

In zake : 1. de NV LEO PEETERS KEERBERGEN 2. Leo PEETERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Filip De Preter kantoor houdend te 1000 Brussel Keizerslaan 3 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE TREMELO bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Sam Voet kantoor houdend te 3190 Boortmeerbeek Groenstraat 56 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 1 juni 2018, strekt tot de nietigverklaring van “het besluit van de gemeenteraad van Tremelo van 29 maart 2018 tot voorlopige vaststelling van het RUP Zonevreemde bedrijven”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

X-17.257-1/10

De verzoekende partijen hebben een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

In het kader van de naleving van de uitzonderlijke maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft afgekondigd om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, hebben de partijen op vraag van de Raad van State er uitdrukkelijk mee ingestemd dat de zaak zal worden behandeld zonder openbare terechtzitting.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een geschreven, met dit arrest eensluidend, advies neergelegd. Aansluitend is op 6 mei 2020 dit advies via elektronische weg ter kennis van de partijen gebracht, is het debat gesloten en is de zaak in beraad genomen.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De eerste verzoekende partij baat aan de Kruisstraat 149 te Tremelo een garage met tankstation en carwash uit.

De inrichting is volgens het bij koninklijk besluit van 7 april 1977 definitief vastgestelde gewestplan Leuven deels gelegen in een woongebied en deels in een gebied voor dagrecreatie.

3.2. Op 15 januari 2013 beslist de gemeente Tremelo tot de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven” (hierna: het gemeentelijk RUP).

De terreinen van de eerste verzoekende partij worden opgenomen in het voorontwerp.

X-17.257-2/10

3.3. Op basis van het screeningsdossier en de uitgebrachte adviezen concludeert de dienst Milieueffectrapportage van de Vlaamse overheid op 17 mei 2017 “dat het voorliggende plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is”.

3.4. Op 17 oktober 2017 vindt een plenaire vergadering over het voorontwerp van het gemeentelijk RUP plaats. Met betrekking tot het deelplan 6 „Garage Leo Peeters‟ wordt daarin het volgende gesteld:

“Beantwoording advies [Sport Vlaanderen en ANB] vanuit de plenaire vergadering:

Deelplan 6 Garage Leo Peeters is momenteel nog onduidelijk. We wachten op de beslissing van de provincie m.b.t. de vergunning van Leo Peeters. Deze wordt verwacht tegen 30/10/2017. Pas daarna zal het college van burgemeester en schepenen een standpunt innemen m.b.t. het verdere verloop voor dit deelplan. [...] 1.1.4. Advies Gecoro Tremelo d.d. 19 september 2017 [...]

Deelplan 6 – Garage Leo Peeters

- Voor zover geluidsproducerende activiteiten plaatsvinden in gesloten ruimten is de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT