Décision judiciaire de Raad van State, 17 décembre 2019

Date de Résolution17 décembre 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 246.428 van 17 december 2019 in de zaak A. 223.592/X-17.049

In zake : de NV MATICO bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Filip De Preter kantoor houdend te 1000 Brussel Keizerslaan 3 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

  1. de STAD DENDERMONDE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Peter De Smedt kantoor houdend te 9000 Gent Kasteellaan 141 bij wie woonplaats wordt gekozen

  2. het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Jürgen Vanpraet en Bram Van Den Berghe kantoor houdend te 8820 Torhout

    Oostendestraat 306 bij wie woonplaats wordt gekozen

    --------------------------------------------------------------------------------------------------

    I. Voorwerp van het beroep

    1. Het beroep, ingesteld op 24 oktober 2017, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de stad Dendermonde van 21 juni 2017 houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan „De Dammen – Donckstraat‟, en van de beslissing van de dienst Milieueffectenrapportagebeheer (de dienst Mer) van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van 18 augustus 2016 dat de opmaak van een milieueffectrapport voor het voormelde plan niet nodig is.

    X-17.049-1/18

    ‡BHMTPAGEH-BDJIJJQ‡

    II. Verloop van de rechtspleging

    2. De verwerende partijen hebben een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    Eerste auditeur Pierrot T‟Kindt heeft een verslag opgesteld.

    De verwerende partijen en de verzoekende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 29 november 2019.

    Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Adrian De Weerdt, die loco advocaten Filip De Preter en Kurt Stas verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Peter De Smedt, die verschijnt voor de eerste verwerende partij, en advocaat Jürgen Vanpraet, die verschijnt voor de tweede verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Pierrot T‟Kindt heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verzoekende partij is eigenaar van een aantal percelen die gelegen zijn aan de Hof ter Bremptstraat te Dendermonde, aldaar kadastraal gekend als Dendermonde, afdeling 1, sectie B, nrs. 561/X, 561/V, 561/F/2,

    X-17.049-2/18

    ‡BHMTPAGEH-BDJIJJQ‡

    561/A/2, 561/E/2, 561/D/2 en 561/C/2. Het eerste van voornoemde percelen bevindt zich binnen het beheersingsgebied van het bij het eerste bestreden besluit definitief vastgestelde gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan „De Dammen – Donckstraat‟ (hierna: het gemeentelijk RUP). De overige van die percelen liggen in de onmiddellijke nabijheid van dat beheersingsgebied.

    3.2. Het gemeentelijk RUP, waarmee volgens de plannende overheid “een herbestemming [wordt] doorgevoerd, die een eigentijdse ontwikkeling van het plangebied mogelijk moet maken”, voorziet in een gevarieerde zonering bestaande uit de bestemmingen „Wegenis‟, „Wonen‟, „Projectgebieden‟, „Bijzondere woongebieden‟, „Gemeenschapsvoorzieningen en wonen‟, „Gemeenschapsvoorzieningen‟, „Groengebieden‟ en „Waterlopen en oeverstroken‟.

    Deze voorschriften vervangen voor het plangebied de voorschriften van het bij koninklijk besluit van 7 november 1978 vastgestelde gewestplan Dendermonde, dat het desbetreffende grondgebied grotendeels tot woongebied en in beperkte mate tot een zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut en een bufferzone bestemde.

    3.3. De bestemmingsvoorschriften voor de zone „Projectgebieden‟ (artikel 5) luiden:

    “Hoofdbestemming

    De projectgebieden zijn bestemd voor de ontwikkeling van eengezinswoningen en meergezinswoningen in functie van wonen met de bijhorende private, semi-private en openbare (groene) ruimte Nevenbestemming

    - Vrije beroepen in combinatie en verenigbaar met de woonfunctie - Gemeenschapsvoorzieningen verenigbaar met de woonfunctie”.

    Voor het perceel 555/F geldt grotendeels het projectgebied D (artikel 5.5), waarvoor de volgende stedenbouwkundige voorschriften gelden:

    “5.5.1 Bebouwingscoëfficiënten

    Binnen het projectgebied D worden volgende richtcijfers gerespecteerd - Maximale B/T-index: 0,3 - Maximale V/T-index: 1,2

    X-17.049-3/18

    ‡BHMTPAGEH-BDJIJJQ‡

    - Minimale G/T-index: 0,4 5.5.2 Typologie

    Binnen het projectgebied D worden volgende woontypologieën voorzien:

    - Gekoppelde of aaneengeschakelde eengezinswoningen - Kleinschalige meergezinswoningen - Urban villa‟s - Co-housing projecten - Compacte geschakelde woonvormen 5.5.3 Inplanting van de gebouwen

    De gebouwen binnen het projectgebied worden vrij ingeplant. Tussen de gebouwen wordt een kwalitatief semi-publiek park voorzien. Deze groene ruimtes dienen samen met de bovenlokale groene verbinding een samenhangend geheel te vormen.

    De verschillende bouwvolumes respecteren een minimale afstand van 3 m ten opzichte van de omringende perceelsgrenzen. De afstand van de achtergevel ten opzichte van de achterste perceelsgrens dient minimaal de 45°-regel te respecteren met een minimum van 6 m. 5.5.4 Gabarit

    Bouwhoogte - Bij hellende daken: maximaal 10 m tot de kroonlijst gemeten vanaf het maaiveld en een maximale nokhoogte van 16 m.

    - Bij platte daken: maximaal 10 m tot afgewerkte dakrand gemeten vanaf het maaiveld ter hoogte van voor- en achtergevel en maximaal 13 m tot afgewerkte dakrand gemeten vanaf het maaiveld voor een bijkomende teruggetrokken dakverdieping.

    Bouwlagen - woonlagen - Maximaal 3 bouwlagen onder afgewerkte dakrand. - Maximaal 1 bijkomende woonlaag waarbij: - In geval van hellende daken 1 bijkomende woonlaag in het hellend dak.

    - In geval van platte daken als bijkomend teruggetrokken dakverdieping binnen het toegelaten gabarit voor een hellend dak. De maximale hoogte van de dakverdieping is 3 m.

    - Ondergrondse bouwlagen zijn toegestaan als parkeer- en/of opbergruimte doch tellen niet als woonlaag.

    Dak - De dakvorm is vrij”.

    Voorheen gold voor het perceel 555/F, overeenkomstig het bij koninklijk besluit van 7 november 1978 vastgestelde gewestplan Dendermonde, de bestemming „Gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen‟.

    3.4. Met een e-mailbericht van 22 maart 2016 vraagt de eerste verwerende partij aan de dienst Mer om op basis van haar plan-MER-

    X-17.049-4/18

    ‡BHMTPAGEH-BDJIJJQ‡

    screeningsnota een beslissing te nemen over de opmaak van een plan-MER als omschreven in artikel 4.1.1, § 1, 7°, van het decreet van 5 april 1995 „houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid‟ (hierna: het DABM).

    3.5. Op 7 april 2016 bezorgt de dienst Mer aan de eerste verwerende partij een lijst met te raadplegen adviesorganen. Nadat deze organen hun advies hebben uitgebracht, vult de eerste verwerende partij haar plan-MERscreeningsnota aan.

    3.6. Op 2 mei 2016 vindt de plenaire vergadering over het voorontwerp van het gemeentelijk RUP plaats.

    3.7. Vanaf 9 augustus 2016 stelt Geopunt Vlaanderen een geactualiseerde biologische waarderingskaart beschikbaar, dat het perceel 555/F als biologisch...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT