Décision judiciaire de Raad van State, 17 décembre 2019

Date de Résolution17 décembre 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 246.424 van 17 december 2019 in de zaak A. 221.501/X-16.867

In zake : Paul HUYGENS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jürgen De Staercke kantoor houdend te 9550 Hillegem (Herzele) Dries 77 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE BOORTMEERBEEK bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Tim De Ketelaere kantoor houdend te 3000 Leuven Bondgenotenlaan 155A bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het verzoekschrift, ingediend op 17 februari 2017, strekt tot de nietigverklaring van: a. het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Boortmeerbeek van 26 september 2016 om “principieel in te stemmen met de verlegging van de publieke erfdienstbaarheid van overgang die aanwezig is op het perceel te Boortmeerbeek, Eyselaarsstraat 17, kadastraal gekend als Boortmeerbeek, 1e afdeling, sectie B, nr. 207R” en b. het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Boortmeerbeek van 19 december 2016 om “de publieke erfdienstbaarheid van overgang die aanwezig is op het perceel te Boortmeerbeek, Eyselaarsstraat 17, kadastraal gekend als Boortmeerbeek, 1e afdeling, sectie B, nr. 207R […] goed te keuren en deze te verleggen”.

X-16.867-1/14

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

De verwerende partij en verzoeker hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 18 oktober 2019.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Jürgen De Staercke, die verschijnt voor verzoeker, en advocaat Tim De Ketelaere, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

  1. Verzoeker woont in de Paepestraat 37 te Boortmeerbeek. Naast zijn woning bevinden zich de gebouwen van het landbouwbedrijf nv Agro (hierna: verzoekers landbouwvennootschap), waarvan verzoeker gedelegeerd bestuurder is. Op het einde van de – in de onmiddellijke nabijheid gelegen –

    X-16.867-2/14

    Eyselaarstraat ligt een landbouwperceel, kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B, nr. 210 (hierna: het landbouwperceel).

    Ter verduidelijking volgt hierna een uittreksel uit de basiskaart van geopunt.be, waarop benaderende aanduidingen zijn aangebracht.

  2. Op 28 oktober 1965 stelt de gemeenteraad van de gemeente Boortmeerbeek voor om het gedeelte van voetweg nr. 68 van de Atlas der Buurtwegen tussen de Eyselaarstraat en de voetweg nr. 91 af te schaffen en te vervangen door een 1,65 m. brede weg (hierna: de doorsteek) over het perceel, kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B, nr. 207/R (hierna: het perceel nr. 207/R), zodat de Eyselaarstraat in rechte lijn met voetweg nr. 91 verbonden wordt.

  3. Op 27 januari 1966 besluit de deputatie van de provincieraad van de provincie Brabant tot de gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 68 van de Atlas der Buurtwegen van de gemeente Boortmeerbeek en verplaatsing overeenkomstig het bijgevoegde plan. Op dit plan is de doorsteek ingetekend.

  4. De Eyselaarstraat is een verharde openbare weg met een breedte van ongeveer zes meter. De doorsteek is onverhard en loopt langs het perceel nr. 207/R en het tegenoverliggende – onbebouwde – perceel, kadastraal gekend

    X-16.867-3/14

    als 1e afdeling, sectie B, nr. 198 (hierna: het perceel nr. 198). De doorsteek mondt uit op de voetweg nr. 91, met daarachter het landbouwperceel.

    Het perceel nr. 207/R en het landbouwperceel, evenals de omliggende percelen en wegen, zijn krachtens het bij koninklijk besluit van 7 april 1977 vastgesteld gewestplan Leuven bestemd tot agrarisch gebeid.

    Ter verduidelijking volgt hierna een benaderende weergave van de situatie op het terrein.

  5. In november 2014 vragen de eigenaars een stedenbouwkundige vergunning om op hun perceel nr. 207/R een woning te bouwen en brengen zij een werfafsluiting aan zodat er geen gebruik meer kan gemaakt worden van de onverharde doorsteek/Eyselaarstraat.

  6. Op vordering van onder meer verzoeker oordeelt de vrederechter van het kanton Haacht, bij vonnis van 27 april 2016, dat er op het perceel nr. 207/R een publieke erfdienstbaarheid van overgang aanwezig is. De vrederechter veroordeelt de eigenaars van het perceel nr. 207/R onder verbeurte van een dwangsom om alle hindernissen weg te ruimen die het vrije gebruik en

    X-16.867-4/14

    de vrije doorgang van de publieke erfdienstbaarheid van overgang zouden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT