Décision judiciaire de Raad van State, 19 novembre 2019

Date de Résolution19 novembre 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 246.124 van 19 november 2019 in de zaak A. 221.428/X-16.864

In zake : de NV KANI rechtsgeding hervat door : de BVBA HAMBOS LOGISTICS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Thomas Ryckalts kantoor houdend te 1000 Brussel Wolvengracht 38/2 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE HAACHT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Dirk Van Heuven en Leandra Decuyper kantoor houdend te 2600 Antwerpen

Cogels Osylei 61 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

de NV EXTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP DE VLAAMSE WATERWEG bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Sven Vernaillen kantoor houdend te 2018 Antwerpen

Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 7 februari 2017, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Haacht van 24 oktober 2016 houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: RUP) “Bedrijventerrein Hambos”.

X-16.864-1/16

‡BJLTMDEFJ-BDJFCAV‡

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 26 april 2017. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend. De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 27 september 2019.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Thomas Ryckalts, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Dirk Van Heuven, die verschijnt voor de verwerende partij, en advocaten Annelies Geerts en Maarten Van Den Nieuwenhuijzen, die loco advocaat Sven Vernaillen verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur An Van den broeck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

X-16.864-2/16

‡BJLTMDEFJ-BDJFCAV‡

III. Feiten

  1. In de gemeente Haacht bestemt het bij koninklijk besluit van 7 april 1977 vastgestelde gewestplan Leuven het gebied tussen de gemeentegrens met de stad Leuven, de rechteroever van het kanaal Leuven-Dijle, de Bomorterhofloop en de spoorweg Leuven-Mechelen als industriegebied (hierna: het industriegebied van het gewestplan).

    De verzoekende partij is eigenaar van zestien in het industriegebied van het gewestplan gelegen percelen (hierna: verzoeksters terrein).

  2. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (hierna: GRS) van de gemeente Haacht wordt het volgende gesteld:

    “Hambos

    Bedrijventerrein van 42 ha, gelegen langs het kanaal Leuven-Dijle. Het herbergt vooral bedrijven uit de secundaire sector (toeleveringsbedrijven van bulk- en bouwmaterialen). Ongeveer 10 ha van het terrein is nog niet ontwikkeld. Gezien de omvang kan dit beschouwd worden als een bovenlokaal bedrijventerrein.

    […] 5.3.3.3 Conclusie

    De volgende zones worden weerhouden voor het verder ontwikkelingsproces voor de mogelijke realisatie van lokale bedrijventerreinen:

    - Zone 1: Keerbergsesteenweg - Zone 2: Lombaardenlaan, buiten de vallei van de Binnenbeek - Zone 3: Werchtersesteenweg […] 5.3.4 Selecties op bovenlokaal niveau

    De industriezone van Tildonk/Hambos wordt beschouwd als regionaal bedrijventerrein.

    […] 5.3.6 Suggesties voor de elementen op bovenlokaal niveau

    Tussen de spoorlijn 53A Mechelen-Leuven en het kanaal Leuven-Dijle werd het bedrijventerrein Hambos ontwikkeld. [...] Dit industriegebied wordt door de gemeente voorgedragen als een specifiek bedrijventerrein met multimodale ontsluiting.

    […]

    Tenslotte mag het regionaal bedrijventerrein [Hambos] geen ontoelaatbare milieubelasting betekenen voor de nabijgelegen natuurkernen

    X-16.864-3/16

    ‡BJLTMDEFJ-BDJFCAV‡

    en landbouwbasisgebieden zoals geselecteerd in de gewenste open ruimte structuur.

    […] 5.3.8 Ontwikkelingsperspectieven voor de bestaande bedrijvenzones

    De bedrijventerreinen Hambos en Kruineiken worden behouden als respectievelijk regionaal (bovenlokaal) en lokaal bedrijventerrein.”

  3. Op 14 juli 2014 stuurt de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport volgende brief aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Haacht:

    “In uw schrijven van 22 mei 2014 vraagt u de delegatie van de planningsbevoegdheid voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan [voor] het industrieterrein Hambos […]. Noch het Vlaams Gewest noch de provincie Vlaams-Brabant heeft momenteel een planningsinitiatief gepland voor deze site. De gemeente Haacht beschikt over de volheid van bevoegdheid om hiervoor een gemeentelijk planningsinitiatief te nemen in uitvoering van het GRS; een delegatie is bijgevolg niet noodzakelijk.”

  4. De gemeente Haacht maakt vervolgens een voorontwerp van gemeentelijk RUP “Bedrijventerrein Hambos” op, evenals een nota waarin de mogelijke milieueffecten worden onderzocht (hierna: de screeningsnota).

  5. Op 9 maart 2016 organiseert de gemeente Haacht een plenaire vergadering over het voorontwerp van gemeentelijk RUP.

  6. Bij brief van 24 mei 2016 stelt de dienst Milieueffectrapportage van de afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid van het Vlaamse Gewest dat op basis van de screeningsnota en de ingewonnen adviezen geconcludeerd kan worden dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-milieueffectrapport niet nodig is.

  7. Op 20 juni 2016 stelt de gemeenteraad van de gemeente Haacht het ontwerp van gemeentelijk RUP voorlopig vast.

    De in het ontwerp-RUP voorziene zone “Specifiek bedrijventerrein met multimodaal...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT