Décision judiciaire de Raad van State, 26 septembre 2019

Date de Résolution26 septembre 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 245.537 van 26 september 2019 in de zaak A. 221.202/X-16.836.

In zake : 1. Philip PEETERS 2. An MILLER 3. Wouter BASTIJNS 4. Lieve GOUBERT 5. Kris EEMAN 6. Elisabeth VAN DER BORGHT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Ciska Servais kantoor houdend te 2600 Antwerpen Posthofbrug 6/1 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE BOECHOUT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Floris Sebreghts en Christophe Smeyers kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 12 januari 2017, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Boechout van 26 september 2016 houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: RUP) “Vijverhof”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekers hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

X-16.836-1/12

Auditeur Wouter De Cock heeft een verslag opgesteld.

De verwerende partij en verzoekers hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 6 september 2019.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Yannick Ballon, die loco advocaat Ciska Servais verschijnt voor verzoekers, en advocaat Jean-Christophe Beyers, die loco advocaat Floris Sebreghts verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Auditeur Wouter De Cock heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. Ten noordoosten van het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat en de Alexander Franckstraat te Boechout bevindt zich het terrein “Vijverhof”. In 1901 werd langs de oostelijke terreingrens een kasteel gebouwd (hierna: het hoofdgebouw van het kasteel). Ten zuiden, westen en noorden van het hoofdgebouw van het kasteel bevindt zich een kasteelpark (hierna: het bestaande kasteelpark).

De woonpercelen van eerste tot vierde verzoekers palen aan het terrein “Vijverhof”. Het woonperceel van vijfde en zesde verzoekers ligt in de onmiddellijke nabijheid van dit terrein.

X-16.836-2/12

3.2. Volgens het bij koninklijk besluit van 3 oktober 1979 vastgestelde gewestplan Antwerpen is het bestaande kasteelpark – op stroken woongebied langs de Alexander Franckstraat en in de westelijke rand na – gelegen in parkgebied. Het op 28 februari 2013 door de deputatie van de provincieraad van de provincie Antwerpen goedgekeurde gemeentelijk RUP “Meergezinswoningen” van de gemeente Boechout bepaalt dat het in de laatstgenoemde stroken verboden is een meergezinswoning op te richten of een eengezinswoning om te vormen naar een meergezinswoning.

4.1. Op 30 juni 2014 sluiten de gemeente Boechout en een private partner (hierna: de private ontwikkelaar) een “samenwerkingsovereenkomst met het oog op de opmaak van het RUP Vijverhof” (hierna: de overeenkomst van 2014 tussen de gemeente en de private ontwikkelaar).

4.2. De overeenkomst van 2014 tussen de gemeente en de private ontwikkelaar stelt het volgende:

“Artikel 1 […]

Het voorwerp van de overeenkomst omvat: 1. De samenwerking tussen [de gemeente en de private ontwikkelaar] met het oog op de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vijverhof (kortweg RUP Vijverhof) inclusief de goedkeuring bij ministerieel besluit, de publicatie in het Belgisch Staatsblad en de uiteindelijke naleving van dit RUP. 2. De ontwikkeling van de site Vijverhof […] binnen een door de gemeente Boechout aanvaard totaalconcept, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de legitieme belangen van de private partner.

[…]

Artikel 3 […]

De partners verbinden zich ertoe de onderliggende samenwerkingsovereenkomst en het daaruit voortvloeiende goedgekeurde RUP na te leven en uit te voeren. De taken en verplichtingen bestaan...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT