Décision judiciaire de Raad van State, 13 juin 2019

Date de Résolution13 juin 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 244.790 van 13 juni 2019 in de zaak A. 221.547/VII-39.925.

In zake : Peter TULKENS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Jan Bouckaert, Stefanie François en Emma Holleman kantoor houdend te 1000 Brussel Loksumstraat 25 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bart Bronders kantoor houdend te 8400 Oostende Archimedesstraat 7 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij : de NV ELECTRABEL bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Tangui Vandenput en Patrik De Maeyer kantoor houdend te 1160 Brussel

Tedescolaan 7 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 21 februari 2017, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw van 9 december 2016 waarbij het bestuurlijk beroep ingesteld tegen de beslissing van de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant van 17 maart 2011, houdende de weigering aan de CVBA Greensky van de milieuvergunning voor het exploiteren van een windturbinepark, gelegen langsheen de E40 te

    VII-39.925-1/17

    ‡BDGTJBGAF-BDHICFT‡

    Landen, gedeeltelijk gegrond wordt verklaard, de beroepen beslissing wordt opgeheven en de gevraagde vergunning, mits het opleggen van een aantal bijzondere exploitatievoorwaarden, wordt verleend.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De tussenkomende partij heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 20 april 2017. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een verslag opgesteld.

    De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. Verzoeker heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 14 maart 2019.

    Staatsraad Patricia De Somere heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Emma Holleman, die tevens loco advocaat Jan Bouckaert verschijnt voor verzoeker, advocaat Clive Rommelaere, die loco advocaat Bart Bronders verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Patrik De Maeyer, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur-afdelingshoofd Peter Provoost heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    VII-39.925-2/17

    ‡BDGTJBGAF-BDHICFT‡

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De CVBA Greensky dient op 18 oktober 2010 een milieuvergunningsaanvraag in voor de exploitatie van negen windturbines met bijhorende transformatoren, gelegen langsheen de E40 te Landen.

    Voorafgaand aan deze vergunningsaanvraag verleent het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) op 26 juli 2010 aan de CVBA Greensky ontheffing van de verplichting tot het opstellen van een milieueffectenrapport (hierna: MER), voor een termijn van vier jaar.

    3.2. Bij besluit van 17 maart 2011 weigert de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant de gevraagde milieuvergunning.

    3.3. Tegen voormelde weigeringsbeslissing stelt de CVBA Greensky bestuurlijk beroep in bij de Vlaamse regering.

    3.4. Op 29 juli 2011 verklaart de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur het beroep gegrond, heft zij de beroepen beslissing van de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant op en verleent zij de gevraagde milieuvergunning, mits het opleggen van een aantal bijzondere exploitatievoorwaarden.

    Bij arrest nr. 218.397 van 8 maart 2012 heeft de Raad van State de schorsing van de tenuitvoerlegging bevolen van voornoemd ministerieel besluit van 29 juli 2011.

    VII-39.925-3/17

    ‡BDGTJBGAF-BDHICFT‡

    Vervolgens heeft de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur op 7 maart 2013 het geschorste vergunningsbesluit ingetrokken.

    3.5. Met hetzelfde ministerieel besluit wordt aan de CVBA Greensky opnieuw de gevraagde milieuvergunning verleend voor een termijn van twintig jaar.

    In zijn arrest nr. 224.668 van 17 september 2013 heeft de Raad van State vastgesteld dat de beroepen tegen het ingetrokken besluit van 29 juli 2011 zonder voorwerp zijn. Met hetzelfde arrest worden de artikelen 2 tot en met 8 van het vervangende besluit van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur van 7 maart 2013 vernietigd.

    3.6. Op 10 juli 2014 verklaart de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur het beroep opnieuw gegrond, heft zij de beroepen beslissing van de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant op en verleent zij opnieuw de gevraagde milieuvergunning, mits het opleggen van een aantal bijzondere exploitatievoorwaarden.

    3.7. Met arrest nr. 235.280 van 30 juni 2016 van de Raad van State wordt deze beslissing vernietigd.

    3.8. Bij schrijven van 31 augustus 2016 aan het departement LNE, afdeling Milieuvergunningen, laat de CVBA Greensky weten dat zij haar aanvraag voor de windturbines 1 tot 6 intrekt. De aanvraag blijft behouden voor de turbines 7 tot en met 9.

    Na het inwinnen van de nodige adviezen in het kader van de herneming van de procedure neemt de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw op 9 december 2016 het thans bestreden besluit: het beroep van de CVBA Greensky wordt gedeeltelijk gegrond verklaard, de beroepen beslissing van de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant wordt opgeheven en aan de

    VII-39.925-4/17

    ‡BDGTJBGAF-BDHICFT‡

    CVBA Greensky wordt de gevraagde milieuvergunning opnieuw verleend.

    3.9. Op 2 februari 2017 doet de thans tussenkomende partij aan de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant melding van de overname van de, bij wege van de bestreden beslissing, vergunde inrichting.

    3.10. Parallel aan de milieuvergunningsaanvraag dient de tussenkomende partij op 24 januari 2017 een (nieuwe) aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor het oprichten van drie windturbines op het grondgebied van de stad Landen in.

    Op 6 november 2017 verleent de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar deze stedenbouwkundige vergunning, waartegen een beroep tot nietigverklaring bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen is ingediend.

    IV. Ontvankelijkheid van het beroep

    Exceptie

    4. De verwerende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT