Décision judiciaire de Raad van State, 21 mai 2019

Date de Résolution21 mai 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 244.557 van 21 mei 2019 in de zaak A. 220.552/X-16.766.

In zake : 1. Patrick DESMEDT 2. Ariane DE HENAU 3. Freddy LAPEIRE 4. Godelieve VAN TRICHT 5. Marinus VAN GREUNINGEN 6. Pauline VAN GREUNINGEN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pieter Jongbloet kantoor houdend te 3010 Leuven Oude Diestsesteenweg 13 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

1. de PROVINCIE VLAAMS-BRABANT bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Dany Socquet kantoor houdend te 3080 Tervuren Merenstraat 28 bij wie woonplaats wordt gekozen

2. het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Marc Van Bever kantoor houdend te 1853 Grimbergen Jozef Van Elewijckstraat 59 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij :

de GEMEENTE KORTENBERG bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Cies Gysen kantoor houdend te 2800 Mechelen Antwerpsesteenweg 16-18 bij wie woonplaats wordt gekozen --------------------------------------------------------------------------------------------------

X-16.766-1/15

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 21 oktober 2016, strekt tot de nietigverklaring van: a. “het besluit van de deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant dd. 10 december 2015 houdende enerzijds goedkeuring van het rooilijnplan(deel) van de buurtwegen nr. 6 (Vierhuizenstraat) en nr. 9 (Vierhuizenstraat/Vogelenzangstraat) en anderzijds wijziging van de buurtwegen volgens het bijgaand plan […]” en b. “het besluit van de voor Omgeving, Natuur en Landbouw bevoegde Minister [van 17 augustus 2016] houdende verwerping van het beroep dat [verzoekers] tegen het eerste bestreden besluit instelden”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partijen hebben een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

De gemeente Kortenberg heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 2 februari 2017. De tussenkomende partijen hebben een memorie ingediend.

Eerste auditeur An Van Den Broeck heeft een verslag opgesteld.

De verzoekende partijen, de verwerende partijen en de tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 26 april 2019.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

X-16.766-2/15

Advocaat Pieter Jongbloet, die verschijnt voor de verzoekende partijen, advocaat Dany Socquet, die verschijnt voor de eerste verwerende partij, advocaat Marc Van Bever, die verschijnt voor de tweede verwerende partij, en advocaat Wim Mommaers, die loco advocaat Cies Gysen verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur An Van Den Broeck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3. Op 21 april 2010 beslist het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kortenberg een opdracht voor de studie voor “Rioleringswerken en asfalteringswerken in verschillende straten, o.a. Vogelenzangstraat” toe te wijzen aan de nv Technum.

4. Op 7 februari 2011 wijst de gemeenteraad van de gemeente Kortenberg het dossier “Riolerings- en asfalteringswerken in verschillende straten, o.a. Vogelenzangstraat” met inbegrip van de nodige afkoppelingen langsheen het tracé, toe aan de nv Aquafin.

5. Omdat, wat de voetpaden in de Vogelenzangstraat en de Vierhuizenstraat betreft, gevreesd wordt dat de aanpalende eigenaars zich zouden verzetten tegen de uitvoering van de werken, beslist de gemeente Kortenberg tot het opmaken van een rooilijnplan. Aangezien de Vogelenzangstraat en de Vierhuizenstraat buurtwegen zijn, dient de procedure voor (gedeeltelijke) wijziging van buurtwegen gevolgd te worden.

X-16.766-3/15

6. Op 29 juni 2015 wordt het ontwerp van rooilijnplan van de berokken wegen door de gemeenteraad van de gemeente Kortenberg voorlopig aanvaard.

7. Van 22 juli 2015 tot 21 augustus 2015 wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Er worden 30 bezwaarschriften ingediend, onder meer door verzoekers.

8. Op 5 oktober 2015 verwerpt de gemeenteraad de ingediende bezwaarschriften, stelt hij het rooilijnplan definitief vast en verklaart hij zich akkoord met de gedeeltelijke verbreding van de betrokken buurtwegen.

9. Met het eerste bestreden besluit beslist de deputatie van de provincieraad van de provincie Vlaams-Brabant tot de gedeeltelijke verbreding van de betrokken buurtwegen en keurt zij het rooilijnplan goed.

10. Op 13 januari 2016 stellen verzoekers administratief beroep in tegen het eerste bestreden besluit.

11. Met het tweede bestreden besluit verwerpt de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw het door verzoekers ingediende beroep en bevestigt zij het eerste bestreden besluit.

IV. Onderzoek van de middelen

  1. Het derde middel

Uiteenzetting van het middel

12. In het derde middel wordt de schending aangevoerd van de artikelen 2 en 3 van de wet van 29 juli 1991 ‘betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen’ (hierna: de formelemotiveringswet) en van artikel 28 van de buurtwegenwet van 10 april 1841.

X-16.766-4/15

Verzoekers stellen dat in het eerste bestreden besluit uitdrukkelijk wordt erkend dat de gemeente Kortenberg de Vierhuizenstraat wil verbreden om dubbelrichtingsverkeer mogelijk te maken, doch vervolgens wordt nergens gemotiveerd waarom dit naar het oordeel van de deputatie strookt met het openbaar nut, en dit terwijl in het kader van het openbaar onderzoek het openbaar nut van het voorzien van tweerichtingsverkeer in de Vierhuizenstraat uitdrukkelijk ter discussie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT