Décision judiciaire de Raad van State, 24 janvier 2019

Date de Résolution24 janvier 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 243.473 van 24 januari 2019 in de zaak A. 221.036/VII-39.865.

In zake : Diederik SOMERS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Johan Verstraeten kantoor houdend te 3000 Leuven Vaartstraat 68-70 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de DEPUTATIE VAN DE PROVINCIERAAD

VAN VLAAMS-BRABANT

Tussenkomende partij :

Luc PARDON bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Wim Mertens kantoor houdend te 3580 Beringen Paalsesteenweg 81 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 21 december 2016, strekt tot de nietigverklaring van de besluiten van de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant van 21 oktober 2016 en 7 november 2016 waarbij het bestuurlijk beroep ingesteld tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Boutersem van 16 augustus 2016, houdende het verlenen van een milieuvergunning aan Luc Pardon voor het veranderen van een rundveebedrijf, gelegen aan de Heilige Geesthofstraat 2 te Boutersem, als onontvankelijk wordt verworpen.

    VII-39.865-1/11

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    Luc Pardon heeft een verzoekschrift tot tussenkomst ingediend. De tussenkomst is toegestaan bij beschikking van 22 februari 2017. De tussenkomende partij heeft een memorie ingediend.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een verslag opgesteld.

    De verwerende partij en de tussenkomende partij hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. Verzoeker heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 11 oktober 2018.

    Staatsraad Patricia De Somere heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Simon Claes, die loco advocaat Johan Verstraeten verschijnt voor verzoeker, en advocaat Joris Gebruers, die loco advocaat Wim Mertens verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ronny Vercruyssen heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    VII-39.865-2/11

    III. Feiten

    3.1. De tussenkomende partij dient op 26 april 2016 een milieuvergunningsaanvraag in voor het veranderen en uitbreiden van zijn rundveebedrijf.

    Bij besluit van 16 augustus 2016 verleent het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Boutersem de gevraagde vergunning klasse 2.

    3.2. Verzoeker dient op 18 oktober 2016 een bestuurlijk beroep in bij de deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant tegen deze milieuvergunning.

    3.3. De deputatie van de provincieraad van Vlaams-Brabant beslist op 21 oktober 2016 dat het beroep niet tijdig is ingediend en bijgevolg formeel onontvankelijk is. Op vraag van verzoeker om het dossier te herzien, beslist de deputatie op 7 november 2016 opnieuw dat het beroep niet tijdig is ingesteld.

    Het betreft de bestreden beslissingen.

    IV. Ontvankelijkheid van het beroep

    Exceptie

    4. De verwerende partij werpt in haar memorie van antwoord op dat het beroep onontvankelijk is bij gebrek aan belang. Verzoeker maakt de hinder en nadelen die hij meent te zullen ondervinden niet concreet. Bovendien blijft het aantal dieren dat gehouden wordt ongewijzigd en beperkt, zodat onmogelijk meer hinder zal worden ondervonden dan thans het geval zou zijn.

    VII-39.865-3/11

    De tussenkomende partij sluit zich bij deze exceptie aan en stelt dat verzoeker helemaal niet in de onmiddellijke omgeving woont doch op ruime afstand.

    Beoordeling

    5. Uit het dossier blijkt dat de enige ontsluitingsweg voor de vergunde inrichting...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT