Décision judiciaire de Raad van State, 8 janvier 2019

Date de Résolution 8 janvier 2019
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 243.350 van 8 januari 2019 in de zaak A. 219.749/X-16.684.

In zake : 1. Marzenna KRZEMIEN 2. Richard VAN SEVER 3. Anne Thérèse DEWULF 4. Luc VAN DEN BROECK 5. Patricia VAN OVENACKER 6. Angèle ROBBEN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Jan Ghysels, Stijn Verbeke en Jo Rams kantoor houdend te 1170 Brussel Terhulpsesteenweg 187 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE WEZEMBEEK-OPPEM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Tom Swerts kantoor houdend te 2800 Mechelen Antwerpsesteenweg 16-18 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 15 juli 2016, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van 21 maart 2016 van de gemeenteraad van de gemeente Wezembeek-Oppem houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: gemeentelijk RUP) “Nieuw Administratief Centrum”.

X-16.684-1/17

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een verslag opgesteld.

De verzoekende partijen hebben een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 9 november 2018.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Lies Vanquathem, die loco advocaten Jan Ghysels, Stijn Verbeke en Jo Rams verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaat Jan Van Eynde, die loco advocaat Tom Swerts verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur-afdelingshoofd Ann Van Mingeroet heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

  1. In de langs de Louis Marcelisstraat en de Europalaan te Wezembeek-Oppem gelegen dorpskern bevinden zich het uit het begin van de

    X-16.684-2/17

    20ste eeuw daterend gemeentehuis en bijgebouwen van gemeentediensten, de gemeenteschool “De Letterbijter”, de gemeentelijke feestzaal en de bibliotheek van Wezembeek-Oppem, evenals woonpercelen. De verzoekende partijen wonen allen in de omgeving van deze dorpskern, die krachtens het bij koninklijk besluit van 7 maart 1977 vastgesteld gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse gelegen is in woongebied.

  2. De verwerende partij wil in de meergenoemde dorpskern een volwaardig gemeenteplein met daar rond centrumfuncties creëren, zoals een nieuw administratief centrum voor de gemeentediensten en de gemeentelijke bibliotheek, en wil verder het ingesloten woongebied ter plaatse ontwikkelen. Daartoe neemt de verwerende partij het initiatief voor de opmaak van een gemeentelijk RUP “Nieuw Administratief Centrum”. Zij stelt daartoe een nota op waarin het milieueffect van dit voorgenomen RUP wordt beschreven en geëvalueerd (hierna: de screeningsnota).

  3. Op 4 mei 2015 wordt een plenaire vergadering gehouden omtrent een voorontwerp van gemeentelijk RUP “Nieuw Administratief Centrum”.

  4. Op basis van de screeningsnota en de uitgebrachte adviezen concludeert de dienst Milieueffectrapportage van de afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid van het Vlaamse Gewest (hierna: de dienst Mer) op 11 juni 2015 “dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is”.

  5. Op 29 juni 2015 stelt de gemeenteraad van de verwerende partij het ontwerp van gemeentelijk RUP voorlopig vast.

  6. Tijdens het openbaar onderzoek, georganiseerd van 1 september 2015 tot 30 oktober 2015, wordt een advies uitgebracht door de deputatie van de provincieraad van de provincie Vlaams-Brabant en worden onder meer door de verzoekende partijen bezwaren ingediend.

    X-16.684-3/17

    9. Op 2 februari 2016 behandelt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (hierna: Gecoro) de bezwaren.

    10.1. Op 21 maart 2016 stelt de gemeenteraad van de verwerende partij het gemeentelijk RUP “Nieuw Administratief Centrum” definitief vast (hierna: het bestreden gemeentelijk RUP), en keurt hij een bijhorend onteigeningsplan met tabel van de innames goed.

    10.2. Het bestreden gemeentelijk RUP kleurt de zones A en B in als “zone voor wonen” (hierna: de artikel 2-zones) en de zones C en D als “zone voor gemeenschapsvoorzieningen/zone voor wonen” (hierna: de artikel 3-zones).

    Op het bij het bestreden gemeentelijk RUP horende grafisch plan is een “zone voor parkweg” ingetekend die aansluit op de bestaande straat “Maaldersgaarden” en dan onmiddellijk een bocht van 90° naar rechts maakt, zodat deze zone aan de buitenrand van de parkzone 4G ligt. Ook na de verlenging met de “zone voor parkweg” blijft de Maaldersgaarden doodlopend, met een mogelijke uitzondering voor het fiets- en voetgangersverkeer.

    10.3. Het bestreden gemeentelijk RUP bevat volgend bestemmingsvoorschrift voor de artikel 3-zones (artikel 3.1):

    “De ‘zone voor gemeenschapsvoorzieningen/zone voor wonen’ is bestemd voor pleinen en bebouwing, constructies en voorzieningen voor gemeenschapsvoorzieningen en/of wonen met inbegrip van groene ruimtes, ontsluitingen, openbare wegenis en toegangen.

    In de deelzone C kunnen eventuele nevenbestemmingen zoals dienstverlening en handel voorkomen.”

    10.4. Verder worden de Europalaan en een gedeelte van de Louis Marcelisstraat bestemd tot “openbare wegenis” met de overdruk “groene pleinruimte” (artikel 5.3), waarvoor volgend voorschrift geldt:

    “Aanvullend aan de hoofdbestemming wordt de groene pleinruimte...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT