Décision judiciaire de Raad van State, 6 novembre 2018

Date de Résolution 6 novembre 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 242.842 van 6 november 2018 in de zaak A. 219.565/X-16.661.

In zake : Maria LAUWEREYS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pieter Jongbloet kantoor houdend te 3010 Leuven Oude Diestsesteenweg 13 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de STAD LIER bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Cies Gysen kantoor houdend te 2800 Mechelen Antwerpsesteenweg 16-18 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 22 juni 2016, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de stad Lier van 25 april 2016 houdende goedkeuring van de wegenisaanleg in het woonproject “Withof” van de Lierse Maatschappij voor Huisvesting, op een terrein gelegen aan de Sander De Vosstraat 18 te 2500 Koningshooikt.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoekster heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

Auditeur Wouter De Cock heeft een verslag opgesteld.

X-16.661-1/12

Verzoekster en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 5 oktober 2018.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Pieter Jongbloet, die verschijnt voor verzoekster, en advocaat Jonas De Wit, die loco advocaat Cies Gysen verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Auditeur Wouter De Cock heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

  1. Verzoekster woont aan de Sander De Vosstraat 16 te Koningshooikt.

  2. De Lierse Maatschappij voor Huisvesting (hierna: de huisvestingsmaatschappij) is eigenaar van een terrein aan de Sander De Vosstraat 18, kadastraal gekend afdeling 4, sectie B, nr. 478/n (hierna: het betrokken terrein). De huisvestingsmaatschappij wil op het betrokken terrein een sociaal woonproject realiseren. Meer bepaald wil zij de bestaande gebouwen afbreken en drie gebouwen met 26 wooneenheden en een gemeenschapsruimte oprichten. Het project van de huisvestingsmaatschappij voorziet verder de opname in de openbare weg van de bovengrondse wegen voor motorvoertuigen, de bovengrondse parkeerplaatsen (onder meer voor mindervaliden), de wandelpaden

    X-16.661-2/12

    en de met groenaanplantingen omgeven collectieve waterbuffering (hierna: de in het project voorziene collectieve infrastructuur) op het betrokken terrein.

  3. Van 30 januari 2016 tot 28 februari 2016 organiseert de stad Lier een openbaar onderzoek over de stedenbouwkundige aanvraag van de huisvestingsmaatschappij voor het betrokken terrein.

    6.1. Op 25 april 2016 neemt de gemeenteraad van de stad Lier het bestreden besluit, waarin onder meer het volgende wordt gesteld:

    “Openbaar onderzoek

    Betreffende de zaak der wegen, werden er bezwaren geuit i.v.m. publieke ruimte.

    De bezwaren handelen om (samengevat): […] er is geen reden om het gros van het niet-bebouwde deel van de site op te nemen in het openbaar domein”.

    6.2. De ingediende bezwaren worden in het bestreden besluit weerlegd met onder meer volgende redengeving:

    “Argumentatie

    Het gedeelte achter en naast het voorgebouw A doet dienst als inrit naar de ondergrondse garage en het gedeelte tussen het gebouw en de perceelsgrenzen van de aanpalende tuinen is noodzakelijk als ruimte voor de hulpdiensten, parkeerruimte en als manoeuvreerruimte. De vijverpartij wordt gebruikt als collectieve waterbuffering. Deze zones openbaar maken en het voorzien van een nieuwe toegangsweg is noodzakelijk voor de toegankelijkheid, het waarborgen van de veiligheid en de waterbeheersing van de site.”

  4. Eveneens op 25 april 2016 stelt de gemeente voor het betrokken terrein het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast (hierna...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT