Décision judiciaire de Raad van State, 11 octobre 2018

Date de Résolution11 octobre 2018
JuridictionSchorsing
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE IXe KAMER

A R R E S T

nr. 242.605 van 11 oktober 2018 in de zaak A. 224.955/IX-9279

In zake: Brigitte NULENS woonplaats kiezend te 3740 Bilzen Eigenbilzerplein 2

tegen:

de BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Volksgezondheid bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Franky De Mil en Willy Van der Gucht kantoor houdend te 9000 Gent

Voskenslaan 34 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 6 april 2018, strekt tot de nietigverklaring en de schorsing van de tenuitvoerlegging van de beslissing van de dienst Pensioenen van het bestuur Medische Expertise van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, meegedeeld bij brief van 8 februari 2018, waarbij Brigitte Nulens op medische gronden ongeschikt wordt verklaard voor elke functie en waarbij wordt vastgesteld dat zij daarom de voorwaarden vervult om met ingang van 1 december 2017 definitief vervroegd te worden gepensioneerd.

    Verzoekster vraagt tevens dat met de vordering tot schorsing een dwangsom van 500 euro per dag wordt opgelegd.

    IX-9279-1/11

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

    Auditeur Melissa Celis heeft een verslag opgesteld over het beroep tot nietigverklaring met toepassing van artikel 93, eerste lid, van het besluit van de Regent van 23 augustus 1948 ‘tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State’, en over de vordering tot schorsing met toepassing van artikel 12 van het koninklijk besluit van 5 december 1991 ‘tot bepaling van de rechtspleging in kort geding voor de Raad van State’.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 17 september 2018.

    Staatsraad Bruno Seutin heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Henna Anoop, die loco advocaat Erik Berx verschijnt voor de verzoekende partij en advocaat Franky De Mil, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Auditeur Melissa Celis heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Verzoekster is administratief medewerker bij de hogeschool UC Limburg-Leuven.

    IX-9279-2/11

    Sedert 6 september 2016 is zij met ziekteverlof.

    3.2. Op 27 september 2016 dient het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming een ‘aanvraag onderzoek vervroegde pensionering’ in voor verzoekster bij de dienst Pensioenen van het bestuur Medische Expertise (hierna: Medex) van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. In die aanvraag wordt vermeld dat verzoekster vanaf 3 oktober 2016 ter beschikking is gesteld wegens ziekte.

    3.3. Na een medisch onderzoek van verzoekster op 3 januari 2017 beslist de pensioencommissie:

    “Met betrekking tot uw arbeidsgeschiktheid werd het volgende beslist:

    Vanuit medisch standpunt vervult u momenteel niet de voorwaarden om vroegtijdig te worden gepensioneerd. U blijft echter nog tijdelijk ongeschikt om op normale en regelmatige wijze uw werkzaamheden te verrichten. U kunt op verzoek van uw werkgever worden opgeroepen voor een nieuw onderzoek door de pensioencommissie over 6 maanden, d.w.z. vanaf 03/07/2017, tenzij u inmiddels het werk zou hervat hebben.

    De ziekte waaraan u leed op het ogenblik van het onderzoek wordt niet erkend als ernstige en langdurige ziekte zoals bedoeld wordt in de voor uw dienst geldende reglementering betreffende verloven en afwezigheden.”

    Deze beslissing wordt als volgt gemotiveerd:

    “- beslissing met betrekking tot de arbeidsgeschiktheid:

    ‘58-jarige administratief bediende, volledig gedecompenseerd na negatieve beoordeling bij evaluatie.’ - beslissing met betrekking tot de erkenning van een ernstige en langdurige ziekte: ‘klassiek depressief beeld na negatieve ervaring met oversten’.”

    3.4. Op 16 juni 2017 doet het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen van het Vlaams...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT