Décision judiciaire de Raad van State, 4 octobre 2018

Date de Résolution 4 octobre 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

XIVe KAMER

A R R E S T

nr. 242.516 van 4 oktober 2018 in de zaak A. 220.380/XIV-37.208

In zake : Mandeep SINGH bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bertrand Vrijens kantoor houdend te 9000 Gent Kortrijksesteenweg 641 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het VLAAMSE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Dirk De Greef kantoor houdend te 1700 Dilbeek Eikelenberg 20 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 28 september 2016, strekt tot de nietigverklaring van de beslissing van de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport van 20 juli 2016 om het door verzoeker aangetekende beroep tegen de weigeringsbeslissing van het departement Werk en Sociale Economie van 5 februari 2016 “ongegrond te verklaren en derhalve de gevraagde beroepskaart niet toe te kennen”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    XIV-37.208-1/10

    Eerste auditeur Marijke Sterck heeft een verslag opgesteld.

    De verwerende partij heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. Verzoeker heeft een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 mei 2018.

    Staatsraad Carlo Adams heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Maarten De Feyter, die loco advocaat Bertrand Vrijens verschijnt voor verzoeker, en advocaat Dirk De Greef, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Marijke Sterck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

  3. Verzoeker dient op 9 juli 2015 een aanvraag in voor een beroepskaart voor vreemdelingen. Hij wenst zijn beroepskaart te hernieuwen als werkend vennoot van de bvba Maya & Co.

    Met een beslissing van 5 februari 2016 weigert het departement voor Werk en Sociale Economie de gevraagde beroepskaart.

    XIV-37.208-2/10

    Op 7 maart 2016 stelt verzoeker administratief beroep in tegen de voormelde beslissing.

    De Raad voor Economisch Onderzoek inzake Vreemdelingen (hierna: de REOV) geeft op 18 april 2016 een ongunstig advies.

    Op 20 juli 2016 beslist de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport “om het beroepschrift ongegrond te verklaren en derhalve de gevraagde beroepskaart niet toe te kennen”. Dit is de bestreden beslissing.

    IV. Onderzoek van de middelen

    Enig middel

    Standpunt van de partijen

  4. Verzoeker werpt in een enig middel, dat hij in de memorie van wederantwoord in essentie herhaalt, de schending op van de motiveringsplicht, opgenomen in de artikelen 2 en 3 van de wet van 29 juli 1991 ‘betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen’ (hierna: de wet van 29 juli 1991) en van “de algemene rechtsbeginselen en beginselen van behoorlijk bestuur, meer bepaald de motiverings- en zorgvuldigheidsplicht, het redelijkheidsbeginsel, het gelijkheidsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel” en “de manifeste beoordelingsfout”.

    Verzoeker voert aan dat de bestreden beslissing enkel wordt gemotiveerd met een verwijzing naar het negatieve advies van de REOV, waarin onterecht wordt gesteld dat verzoeker niet aantoont over voldoende legale financiële middelen te beschikken om de zelfstandige activiteit uit te oefenen en dat hij geen extra investeringen aantoont.

    XIV-37.208-3/10

    In de aanvankelijk bestreden beslissing werd verwezen naar de negatieve brutomarge en het verlies in het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT