Décision judiciaire de Raad van State, 23 mars 2018

Date de Résolution23 mars 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 241.104 van 23 maart 2018 in de zaak A. 217.767/X-16.431.

In zake : Kris DELAFONTAINE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Alain Coppens kantoor houdend te 8800 Roeselare Westlaan 358 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de STAD ROESELARE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Sofie Logie en Matthias Castelein kantoor houdend te 8500 Kortrijk Beneluxpark 27B bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het verzoekschrift, ingediend op 7 december 2015, strekt tot de nietigverklaring van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Roeselare van 12 oktober 2015 tot goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement inzake de regeling van het verkeer in de Pauwstraat en de Rode Beukenstraat.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

Eerste auditeur Tom De Waele heeft een verslag opgesteld.

X-16.431-1/12

Verzoeker en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 2 maart 2018.

Kamervoorzitter Johan Lust heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Alain Coppens, die verschijnt voor verzoeker, en advocaat Matthias Castelein, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur Tom De Waele heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3. Verzoeker woont in de Pauwstraat 5 te Roeselare. De Pauwstraat is een smalle straat, die de Bornstraat verbindt met de Valleistraat en die voor het grootste gedeelte een breedte heeft van 3 tot 3,5 m – volgens verzoeker zelfs maar van 2,7 tot 3,2 m.

Op 20 april 2015 stemt het college van burgemeester en schepenen van de stad Roeselare in met een nota van de dienst Mobiliteit, waarin wordt voorgesteld om een beperkt eenrichtingsverkeer in te voeren in de Pauwstraat, richting Valleistraat: door de beperkte breedte van de Pauwstraat verloopt het tweerichtingsverkeer er soms zeer moeilijk, met als gevolg dat er vaak wordt uitgeweken op de zachte berm, die hierdoor “permanent” beschadigd wordt; ook is het al tot enkele conflicten gekomen doordat de bewoners van de

X-16.431-2/12

Pauwstraat zich ergeren aan het feit dat vrachtwagens door de straat rijden voor de bouw van woningen in de Valleistraat en een zijstraat ervan.

Het college van burgemeester en schepenen keurt op 12 oktober 2015 een aanvullend verkeersreglement goed. Het voorziet onder meer in het verbod voor iedere bestuurder, fietsers en bromfietsers klasse A uitgezonderd, om te rijden in de “Pauwstraat, van Valleistraat naar Bornstraat”.

Met een rondschrijven van “Oktober 2015” licht de verwerende partij de betrokken inwoners in van verbeteringswerken in de Pauwstraat en van de wijziging van de verkeerssituatie in onder meer de Pauwstraat.

Met een brief van 4 november 2015 wordt namens verzoeker aan het college van burgemeester en schepenen meegedeeld dat de wens van het college om de ongemakken in de Pauwstraat aan te pakken positief onthaald wordt, maar wordt erop aangedrongen “om op korte termijn een beperkt tweerichtingsverkeer toe te laten voor de bewoners van de Pauwstraat”. Geargumenteerd wordt onder meer dat de intensiteit waarmee de Pauwstraat gebruikt wordt beperkt blijft, dat de tellingen aantonen dat het aantal voertuigbewegingen in de Pauwstraat zeer laag zijn en dat als het tweerichtingsverkeer beperkt blijft tot de paar bewoners van de Pauwstraat, het aantal kruisbewegingen bijna helemaal zal wegvallen.

Namens het college wordt in een brief van 26 november 2015 geantwoord dat de stad bij haar standpunt blijft om “in de huidige situatie” in de Pauwstraat eenrichtingsverkeer te organiseren:

“De intensiteit in de Pauwstraat is effectief beperkt, maar het valt niet te ontkennen dat er door de beperkte breedte van de straat een probleem is en dat dit al aanleiding gegeven heeft tot enkele conflicten...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT