Décision judiciaire de Raad van State, 2 mars 2018

Date de Résolution 2 mars 2018
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 240.880 van 2 maart 2018 in de zaak A. 218.826/X-16.565.

In zake : 1. de NV POINT GRAFISCH ATELIER, thans de BVBA POINT

GRAFISCH ATELIER 2. Koen AERBEYDT 3. Rita RAES bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Isabelle Verhelle kantoor houdend te 9850 Nevele Ijsbeerlaan 10 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

de GEMEENTE STADEN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Francis Verstraete kantoor houdend te 8800 Roeselare Godhuislaan 28 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 24 maart 2016, strekt tot de nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Staden van 19 november 2015 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan van “’t Roosleen”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

X-16.565-1/12

Eerste auditeur Tom De Waele heeft een verslag opgesteld.

De verzoekende partijen hebben een laatste memorie ingediend. De verwerende partij heeft een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 23 februari 2018.

Staatsraad Stephan De Taeye heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Pieter-Jan Defoort, die loco advocaat Isabelle Verhelle verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaat Clive Rommelaere, die loco advocaat Francis Verstraete verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Eerste auditeur Tom De Waele heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De eerste verzoekende partij exploiteert aan de Diksmuidsesteenweg 56 te Sleihage-Staden een commerciële drukkerij. Tweede en derde verzoekers zijn eigenaar van de gronden waarop deze uitbating is gesitueerd.

3.2. De gemeente Staden vat in 2014 het plan op om een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) op te maken voor een gebied dat wordt begrensd door de Diksmuidsesteenweg in het noorden, de Sleihagestraat in het westen en de Meiboomstraat in het zuidoosten, en waarin de percelen van de verzoekende partijen zijn begrepen. Met het GRUP beoogt de gemeente een

X-16.565-2/12

actualisering van de planologische voorschriften voor het gebied en wil het uitvoering geven aan een planologisch attest dat aan het metaalbedrijf “MOL CY” werd verleend. Tevens wil de gemeente Staden uitvoering geven aan de richtinggevende bepalingen van haar gemeentelijk ruimtelijk structuurplan luidens dewelke aan bestaande bedrijven rechtszekerheid en voldoende groei- en ontwikkelingskansen moeten geboden worden.

3.3. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften van het bij koninklijk besluit van 17 december 1979 vastgestelde gewestplan RoeselareTielt, situeert het ontworpen plangebied zich deels in een gebied voor milieubelastende industrie, deels in agrarisch gebied, en deels in een strook woongebied met landelijk karakter. Het bedrijf van de verzoekende partijen ligt in deze laatste strook.

Verder zijn voor een groot deel van het plangebied de voorschriften van kracht van een bij ministerieel besluit van 25 juli 2001 goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA) “’t Roosleen”. De bedrijfssite van de verzoekende partijen ligt net buiten de perimeter van dit BPA.

Specifiek voor de terreinen van de verzoekende partijen is een door de deputatie van de provincieraad van de provincie West-Vlaanderen op 2 juli 2003 goedgekeurd GRUP “Drukkerij Point” van kracht.

3.4. Er wordt een voorontwerp van GRUP “’t Roosleen” opgemaakt, waarover op 20 november 2014 een plenaire vergadering wordt georganiseerd.

3.5. Met een besluit van 26 februari 2015 stelt de gemeenteraad van de gemeente Staden het ontwerp-GRUP “’t Roosleen” voorlopig vast.

De percelen van de verzoekende partijen krijgen in het ontwerp een bestemming als woongebied, waarbij op het grafisch plan in een roze bol wordt voorzien die de overdrukbestemming “uitzondering op toegestane activiteiten” aangeeft. Volgens de daarbij horende stedenbouwkundige

X-16.565-3/12

voorschriften mogen “bestaande bedrijven [...] behouden blijven” en zijn “[n]ieuwe bedrijfs- of handelsactiviteiten [...] toegelaten voor zover ze verenigbaar zijn met de woonomgeving” (artikel 1.1.1 ontwerp-GRUP). De inrichtingsvoorschriften voorzien dat de bedrijven “beperkt [mogen] uitbreiden binnen de grenzen van de bestemmingszone” (artikel 1.2.1 ontwerp-GRUP). In de toelichting bij artikel 1.1.1 wordt “de drukkerij ‘Point nv’” uitdrukkelijk vermeld als bestaand bedrijf dat...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT