7 NOVEMBER 2022. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : a) de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2021-2022; b) de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2022 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2021-2022 (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend worden verklaard :

  1. de als bijlage 1 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2021-2022;

  2. de als bijlage 2 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 10 oktober 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2022 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2021-2022.

    Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Gegeven te Brussel, 7 november 2022.

    FILIP

    Van Koningswege :

    De Minister van Werk,

    P.-Y. DERMAGNE

    _______

    Nota

    (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

    Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

    Bijlage 1

    Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel

    Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2022

    Loon- en arbeidsvoorwaarden voor de jaren 2021-2022 (Overeenkomst geregistreerd op 8 april 2022 onder het nummer 171928/CO/211)

    HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

    Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de bedienden van de ondernemingen welke onder het Paritair Comité voor de bedienden uit de petroleumnijverheid en -handel ressorteren.

    Onder "bedienden" worden hierna de bedienden van het mannelijk en het vrouwelijk geslacht verstaan.

    Eveneens gebruikt in deze overeenkomst en met eenzelfde betekenis is de term "werknemer".

    Onder "CAO" wordt verstaan : de collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK II. - Beroepsindeling per categorie

    Art. 2. Het begrip "genoten onderwijs" dat op elke trap wordt aangeduid, komt slechts in aanmerking als beoordelingsfactor bij de aanvang van de loopbaan en bij ontstentenis van de andere factoren welke het algemeen kenmerk van elk dezer categorieën uitmaken. Het staat vast dat de bediende, die thans één der hierna vermelde functies uitoefent, in zijn categorie moet worden opgenomen zonder met de maatstaf "schoolonderricht" rekening te houden.

    Art. 3. Voor de indeling van de bedienden in de raffinaderijen wordt er overeengekomen dat de indeling van het technisch personeel per onderneming zal worden uitgewerkt op het niveau ervan; zij geldt slechts voor de onderneming waarvoor zij werd uitgewerkt.

    Art. 4. De verschillende beroepscategorieën zijn :

    § 1. Eerste categorie

  3. Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door :

    1) opgedane kennis welke overeenstemt met het programma van het lager onderwijs en voldoende is om functies te kunnen uitoefenen van het minste niveau welke door de wet of de rechtspraak worden erkend als zijnde van overwegend intellectuele aard;

    2) correcte uitvoering van een werk van ondergeschikt belang.

  4. Bijvoorbeeld :

    - Bediende die hoofdzakelijk eenvoudig schrijf-, cijfer- en registratiewerk verricht, steekkaarten bijhoudt, lijsten en staten opmaakt of secundair werk van hetzelfde niveau uitvoert.

    - Kopiist, typist-kopiist (minder dan 40 woorden per minuut), hulparchivaris.

    - Huisbewaarder, kantoorjongen, portier, loopjongen, deurwaarder.

    - Hulpmagazijnier.

    § 2. Tweede categorie

  5. Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door :

    1) kennis door onderwijs of praktijk opgedaan, gelijkwaardig aan deze welke wordt verkregen door de eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs;

    2) de uitvoering van eenvoudig, weinig afwisselend werk, waarvoor de verantwoordelijkheid wordt beperkt door een rechtstreeks en bestendig toezicht;

    3) een beperkte leertijd voldoende om de vereiste vaardigheid in een bepaald werk te verkrijgen.

  6. Bijvoorbeeld :

    - Facturist, houder van secondaire boeken, houder van bestellingboeken, houder van gewone statistieken, van schrifturen, van voorraden.

    - Eenvoudige inbreng van gegevens in de computer.

    - Hulptekenaar.

    - Plankopiist.

    - Verificateur van gewone boekhoudingsdocumenten, opmaking van vervoerborderellen en -documenten (vrachtbrieven).

    - Typist (40 woorden per minuut).

    - Typist-kopiist (meer dan 40 woorden per minuut).

    - Stenotypist (zonder ervaring, minder dan 100 woorden per minuut in steno en minder dan 40 woorden per minuut met de machine), met hoogstens één jaar dienst in de firma.

    - Beginnend telefonist.

    - Receptionist.

    - Drager (waardenvervoer of koerierdienst).

    - Bediende die de briefwisseling moet ontvangen en verzenden.

    - Bediende van een vliegveld belast met de bevoorrading onder toezicht van een bediende van de hogere rang.

    - Bediende die de kaaiverzender van een hogere rang helpt.

    - Pointeur van het verkeer belast met de betrekkingen met de spoorwegen voor het inkomen en uitgaan van de koopwaren (moet het stationeren van het rollend materiaal in de fabriek controleren en de betwistingen, mankementen en averijen vaststellen).

    - Bediende tewerkgesteld aan speciale machines welke een opleiding en een goede training vergen.

    - Magazijnier (leeggoed, gevulde verpakkingen).

    - Hulplaborant.

    - Autobestuurder.

    Worden insgelijks in deze categorie ingedeeld, al de bedienden waarvan de functies, bij analogie, beantwoorden aan de hierboven bij wijze van voorbeeld omschreven functies.

    § 3. Derde categorie

  7. Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door :

    1) een praktische vorming, gelijkwaardig aan deze welke wordt verkregen door volledige middelbare studies of door lager middelbaar onderwijs, aangevuld hetzij door een beroepsopleiding, hetzij door een vakbekwaming door middel van stages, hetzij door het uitoefenen van gelijke of gelijkaardige betrekkingen;

    2) een zelfstandig afwisselend uitvoeringswerk, dat gewoonlijk initiatief en redenering vereist van degene die het uitvoert en bovendien verantwoordelijkheid voor de uitvoering vergt.

  8. Bijvoorbeeld :

    - Bediende belast met een binnentaak welke in de tweede categorie voorkomt en die zich insgelijks met buitenpubliciteit inlaat.

    - Bediende belast met het opstellen van brieven waarvoor een goede praktijk inzake handelsbriefwisseling noodzakelijk is, evenals met het voeren van telefonische contacten met de klanten en de buitendiensten, de berekening van de prijzen met het oog op de aanbiedingen welke hij opmaakt of ontvangt, de studie van sommige eenvoudige betwistingen teneinde voorstellen van antwoord op te maken.

    - Handelsvertaler.

    - Bediende belast met de berekening en de onderverdeling van de lonen en de gebeurlijke uitbetaling ervan (sociale verzekeringen, kinderbijslagen, betaald verlof, fiscale afhoudingen, enz.).

    - Bediende die rekeningen bijhoudt van de klanten, leveranciers en banken, waarvoor goede begrippen van handels- of nijverheidsboekhouding noodzakelijk zijn.

    - Bedienaar van telex of gelijkaardige apparatuur (telefax).

    - Codificeerder van boekhouding.

    - Bediende die de schrifturen bijhoudt en voorraden en overdrachten controleert.

    - Kassier, hulpboekhouder, onder meer belast met het opmaken van de facturen waarvoor onderscheidingsvermogen en/of het bijhouden van de rekeningen-courant noodzakelijk zijn.

    - Verzender per spoor of langs de baan, maakt alle binnenlandse en internationale vrachtbrieven op, verzekert er zich van dat deze documenten zijn opgemaakt volgens de voorschriften, met gebeurlijke aanduidingen van de te volgen weg, tegen het laagste tarief, en dat de onontbeerlijke tol- en uitvoerbescheiden er bijgevoegd zijn.

    - Typist (dictafoon).

    - Stenotypist (100 woorden per minuut in steno, 40 woorden per minuut met de machine).

    - Telefonist.

    - Verpleger (A2).

    - Kaai-expediteur die, naast de bediende van de vorige rang, op de kaai nagaat, de verpakking naziet, gebeurlijk mankementen en verliezen vaststelt, zich ervan verzekert dat de overslag en de doorvoer normaal verloopt.

    - Bediende van de aankoopdienst.

    - Depotbediende : belast onder meer met de organisatie van de vrachtvervoerdienst.

    - Tankpeiler, na een stage van twee jaar in het beroep, rekening gehouden met de aard van het werk bestaande onder meer in :

  9. de tanks aan boord van de schepen en/of lichters, alsmede de tanks aan wal peilen;

  10. al de er mede in verband staande berekeningen uitvoeren om de verschillende bescheiden op te maken, onder meer voor de toldienst en de boekhouding van de onderneming.

    - Laborant : technisch bediende (A2), moet op de hoogte zijn van en in staat zijn het merendeel der analyses betreffende de petroleumnijverheid te verrichten. Hij moet verslagen over uitslagen van analyses, berekeningen van analyses opmaken. Hij werkt niettemin onder toezicht van een analist-laborant of van een scheikundige.

    - Hoofdmagazijnier.

    - Bediende belast met de inspectie van de pompen, zowel in de distributie als in de raffinage.

    Worden insgelijks in deze categorie ingedeeld, al de bedienden waarvan de functies bij analogie beantwoorden aan de hierboven bij wijze van voorbeeld omschreven functies.

    § 4. Vierde categorie A

  11. Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door :

    1) een gelijkwaardige vorming aan deze welke wordt verkregen door volledige middelbare studies aangevuld door gespecialiseerde hogere studies van het korte type;

    2) een beperkte tijd om zich in te werken;

    3) meer afwisselend zelfstandig werk, dat een meer dan gemiddelde vakbekwaamheid, initiatief en verantwoordelijkheidsbesef eist vanwege diegene die het uitvoert;

    4) bekwaamheid om :

    1. al het mindere werk van de eigen specialiteit uit te voeren;

    2. al de elementen voor het hem toevertrouwde werk te verzamelen, gebeurlijk geholpen door bedienden van de voorgaande rangen.

  12. Bijvoorbeeld :

    - Handelsboekhouder, bediende belast met de omzetting...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT