7 MAART 2021. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende het pensioenplan in de subsector voor verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende het pensioenplan in de subsector voor verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 maart 2021.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek

Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2020

Pensioenplan in de subsector voor verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten (Overeenkomst geregistreerd op 30 juli 2020 onder het nummer 159776/CO/140)

Artikel 1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is toepasselijk :

1) op de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek en die behoren tot het Paritair Subcomité voor de verhuizing;

2) op de werklieden en werksters die worden tewerkgesteld door de in 1) bedoelde werkgevers.

Art. 2. De bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt bijlage 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 november 2010 betreffende de invoering van een sectoraal pensioenstelsel in de subsector voor de verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten, registratienummer 102472.

Art. 3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst neemt een aanvang op datum 25 juni 2020 en is van onbepaalde duur.

Zij kan worden opgezegd door elk van de contracterende partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, betekend bij aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair comité.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 7 maart 2021.

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2020, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende het pensioenplan in de subsector voor verhuisonderne-mingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten.

Sectoraal sociaal aanvullend pensioenstelsel in uitvoering van de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP), titel II, hoofdstuk II, sectie II

Sectie 1. Bijzondere voorwaarden van het reglement dat de pensioentoezegging uitvoert

  1. Definities, doel en voorwerp van het reglement dat het sectorale pensioenstelsel uitvoert

    1.1. Definities

    Sectorale collectieve arbeidsovereenkomst

    In onderstaande teksten wordt naar elk punt van de nummering verwezen met het woordje "artikel" of in het meervoud "artikelen".

    In onderstaande tekst verwijst de "sectorale collectieve arbeidsovereenkomst" naar de collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende het sociaal sectoraal pensioenstelsel, te beginnen met :

    - de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 november 2010, geregistreerd onder nummer 102472/CO/140 die onderhavig sociaal sectoraal pensioenstelsel opricht;

    - en vervolgens iedere andere en toekomstig algemeen bindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in hetzelfde Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek die betrekking hebben op onderhavig sociaal sectoraal pensioenstelsel.

    Inrichter

    De inrichter is het "Sociaal Fonds voor de ondernemingen van verhuizingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten", dat opgericht werd bij koninklijk besluit van 24 juni 1971, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 25 augustus 1971.

    Pensioeninstelling

    Op de inwerkingstellingsdatum van deze pensioentoezegging heeft de inrichter als pensioeninstelling de naamloze vennootschap "Integrale", met maatschappelijke zetel te 4000 Luik, Place Saint-Jacques 11/101, toegelaten onder het codenummer 1530, ondernemingsnummer KBO 0221518504, aangeduid.

    Uittreding - Regel van de 4 trimesters en onthaalstructuur

    In afwijking van artikel 1.1. van de algemene voorwaarden wordt niet als een uittreding beschouwd de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, anders dan door overlijden of pensionering, wanneer de werknemer binnen een termijn van 4 opeenvolgende kwartalen volgend op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit met een onderneming die onder het toepassingsgebied van onderhavig sectoraal pensioenstelsel valt.

    De andere beschikkingen van artikel 1 van de algemene voorwaarden, met betrekking tot de uittreding, blijven van toepassing.

    In afwijking van artikel 11, c. van de algemene voorwaarden, is de overdracht van de verworven reserve naar de onthaalstructuur niet van toepassing.

    Onderneming

    Elke werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek en behorend tot de subsector voor de verhuisonderne-mingen, de meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten voor zover deze werkgever niet vrijgesteld is van deelname aan de sectorale pensioentoezegging conform artikel 8, § 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 november 2010.

    1.2. Doel en voorwerp van de groepsverzekering

    Het doel van de pensioentoezegging is het garanderen, buiten de wettelijke verplichtingen inzake de pensioenen en ter verhoging ervan :

    - aan de aangeslotene zelf, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange pensioenrente indien hij in leven is op de einddatum;

    - aan de begunstigden voorzien door onderhavig reglement, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange overlevingsrente in geval van overlijden van de aangeslotene voor de einddatum.

    De pensioentoezegging is van het type vaste bijdragen zonder rendementsverplichting van de inrichter, doch zonder afbreuk te doen van het minimaal rendement voorzien in de WAP.

    Aan onderhavig pensioenreglement zijn onafscheidelijk verbonden :

    - het solidariteitsreglement waarvan de bijzondere voorwaarden beschreven worden in sectie 2;

    en

    - het financieel reglement beschreven in sectie 3.

    De stopzetting van het pensioenreglement, wat ook de reden is, heeft onmiddellijk als gevolg de stopzetting van het solidariteitsreglement en van het financieel reglement.

    1.3. Ingangsdatum

    Vanaf 1 januari 2016 wordt het reglement van 19 december 2013 aangepast en wordt de groepsverzekering bepaald door onderhavig reglement.

    De verworven rechten van de aangeslotenen die de sector verlieten voor de inwerkingtreding van het huidige reglement en/of hun rechthebbenden blijven bepaald door het voorgaande reglement.

  2. Aansluiting

    Elke werknemer met een arbeidsovereenkomst van arbeider die op 1 januari 2016 tewerkgesteld is in de onderneming zoals gedefinieerd in artikel 1, of na 1 januari 2016 tewerkgesteld zal worden, wordt verplicht aangesloten bij de groepsverzekering.

    Worden evenwel niet aangesloten bij dit stelsel :

    - Studenten-arbeiders die conform het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders niet onderworpen zijn aan de gewone sociale bijdragen maar alleen aan de solidariteitsbijdragen;

    - Arbeiders tewerkgesteld met IBO-contracten, leerlingen en leercontracten;

    - Leerlingen - werknemersgetal "035" - en leerlingen aangegeven onder het werknemersgetal "015" vanaf 1 januari van het jaar waarin ze 19 jaar oud worden;

    - Deeltijds leerplichtigen - werknemerskengetal "027";

    - Arbeiders die, hoewel gepensioneerd, een beroepsactiviteit blijven uitoefenen.

    Elke werknemer in dienst en die aan de aansluitingsvoorwaarden voldeed bij de aanvangsdatum van onderhavig reglement, blijft aangesloten.

    Onder "arbeiders" wordt bedoeld : de arbeiders en arbeidsters.

  3. Uitkeringen

    De prestaties "leven" en "overlijden" worden voor elke aangeslotene gefinancierd door een pensioenbijdrage die ten laste is van de onderneming.

    Zij spijst een individueel contract onderschreven bij de pensioeninstelling ten voordele van de aangeslotene.

  4. Pensioenbijdragen

    4.1. Pensioenbijdragen

    De bijdragen worden geïnd via de RSZ die ze overmaakt aan de inrichter. De bijdragen worden vervolgens door de inrichter aan de pensioeninstelling overgemaakt voor het beheer en de financiering van de pensioenprestaties.

    Deze pensioenbijdrage is gelijk aan een percentage van het referentieloon zoals gedefinieerd in het financieel reglement (sectie 3). Dit percentage wordt vastgesteld in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten en wordt ook bepaald in het financieel reglement (sectie 3) opgenomen als bijlage van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2020.

    4.2. Gemeenschappelijke beschikkingen

    De taksen en eventuele sociale bijdragen zijn ten laste van de onderneming en komen bovenop de hierboven vermelde bijdragen.

  5. Einddatum

    De einddatum wordt vastgesteld op de eerste dag van de maand die volgt op de 65ste verjaardag van de aangeslotene.

    5.1. Verdaging van de einddatum

    Indien de aangeslotene het wettelijk pensioen later opneemt en in dienst blijft na de einddatum, blijft de pensioentoezegging van toepassing en wordt de einddatum die gebruikt wordt voor het pensioenverzekeringscontract telkens met vijf jaar verlengd. In dit geval kan de aangeslotene de betaling van het kapitaal bekomen bij in leven zijn op de effectieve einddatum van zijn contract.

    5.2. Vervroegde uitkering

    De artikelen 8.2. en 8.3. van de algemene voorwaarden zijn niet van toepassing : zolang de aangeslotene in dienst is van een onderneming zoals bedoeld in artikel 1 van dit reglement, kan hij zijn contract niet afkopen.

  6. Verzekeringstechniek

    De verzekeringstechniek die gebruikt wordt om de uitkeringen in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT