Décision judiciaire de Raad van State, 17 août 2017

Date de Résolution17 août 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe VAKANTIEKAMER

A R R E S T

nr. 238.956 van 17 augustus 2017 in de zaak A. 222.748/XII-8410.

In zake: LiveOP, besloten vennootschap naar Nederlands recht, bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Chris Schijns en Steven Menten kantoor houdend te 3600 Genk

Grotestraat 122 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de HULPVERLENINGSZONE CENTRUM (Oost-Vlaanderen) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Patrick Devers en John Devers kantoor houdend te 9000 Gent

Kouter 71-72 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 26 juli 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van : “De beslissing van HULPVERLENINGSZONE CENTRUM (OOST-VLAANDEREN) d.d. 05.07.2017, waarbij de overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp „voorzien van een platform voor gebruik op Mobiele Data Terminals ( MDT‟s )‟, wordt gegund aan bvba ENDARE.”

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 10 augustus 2017, om 11 uur.

    Kamervoorzitter Geert Debersaques heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Chris Schijns, die verschijnt voor de verzoekende partij, en advocaat John Devers, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ann Eylenbosch heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verwerende partij schrijft een overheidsopdracht uit voor de aanneming van diensten met als voorwerp “voorzien van een platform voor gebruik op Mobiele Data Terminals (MDT‟s)” dat:

    - Centraal te beheren is; - Informatie levert aan bevelvoerders en officieren in de voertuigen, zowel op kaart als in documentvorm (pdf), zowel online als offline; - Informatie van de meldkamer en bij voorkeur ook onderlinge communicatie kan weergeven; - Efficiënt, gebruiksvriendelijk en robuust is.

    De opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking.

    3.2. De opdracht is onderworpen aan het bestek nr. 900/2017-104-IP-01-MDT.

    Punt 2.6.3. “Technische bekwaamheid van de inschrijver - vereiste bewijsstukken (kwalitatieve selectie - selectiecriteria)” stelt het volgende:

    “De kandidaat-inschrijver toont zijn technische bekwaamheid aan door het voorleggen van:

    -minstens 3 diensten uitgevoerd tijdens de laatste drie jaar aan de publieke- of privaatrechtelijke instanties op het gebied waarop de dienst betrekking heeft: a) Indien het diensten aan overheden betreft, worden de diensten aangetoond door certificaten die door de bevoegde overheid zijn opgesteld of goedgekeurd; b) Indien het gaat om diensten aan privaatrechtelijke personen worden de diensten aangetoond door certificaten opgesteld door deze personen of, bij ontstentenis, door een verklaring van de dienstverlener”.

    Het bestek voorziet onder punt 2.8 “Gunningscriteria” in de volgende criteria:

    De subgunningscriteria bij het gunningscriterium “kwaliteit” worden in de technische bepalingen van het bestek, inhoudelijk toegelicht.

    Punt 4.6 “Prijsopgave” luidt:

    “De prijsopgave dient twee onderdelen te bevatten: 1° Allesomvattende kostprijs voor de pilot fase van 6 maand: dit omvat onder andere setupkosten, eventuele licentiekosten, ondersteunings- en opleidingskosten. Dit mag uiteraard opgesplitst worden in deelposten. Hardware- en inbouwkosten zijn voor rekening van de opdrachtgever. 2. Jaarlijkse alles omvattende support en/of licentieprijs voor gebruik van het platform en/of ondersteuning daarbij (SLA). De inschrijver geeft deze jaarprijs op voor gebruik op respectievelijk: a. 25 toestellen b. 50 toestellen c. 100 toestellen”.

    De opening van de offertes vindt plaats op 23 mei 2017.

    3.3. Drie gegadigden dienen een eerste offerte in, op elektronische wijze, waaronder de verzoekende partij.

    Elk van de inschrijvers wordt uitgenodigd tot verdere onderhandelingen. Per inschrijver wordt, luidens het gunningsverslag, een sessie georganiseerd “waarin de inschrijver o.a. zijn offerte kon voorstellen en toelichten in de hoofdkazerne van de Hulpverleningszone Centrum”. Voor de verzoekende partij gebeurde dit volgens het gunningsverslag op 22 juni 2017.

    3.4. “Op basis van de commentaren gegeven tijdens de toelichting van de offerte, de vragenlijst en de aanvullende technische en functionele informatie” (gunningsverslag), wordt luidens het gunningsverslag aan de inschrijvers gevraagd een BAFO in te dienen, uiterlijk op 29 juni 2017.

    Elk van de inschrijvers dient tijdig een BAFO in op papier.

    3.5. Op 5 juli 2017 wordt het gunningsverslag opgemaakt.

    Punt 3 bepaalt:

    “3. SELECTIE VAN DE INSCHRIJVERS 3.1. INLICHTINGEN EN DOCUMENTEN INZAKE TOEGANGSRECHT EN KWALITATIEVE SELECTIE

    De leverancier mag zich niet bevinden in één van de uitsluitingstoestanden van artikel 61,§1 en 2 van het KB Plaatsing. Door loutere deelname aan de gunningsprocedure verklaart de kandidaat/inschrijver zich niet te bevinden in één of meerdere van onderstaande uitsluitingstoestanden,

    De inschrijver dient in zijn offerte volgende documenten toe te voegen: […] G. De kandidaat-inschrijver toont zijn technische bekwaamheid aan door het voorleggen van:

    - minstens 3 diensten uitgevoerd tijdens de laatste drie jaar aan de publieke- of privaatrechtelijke instanties op het gebied waarop de dienst betrekking heeft: a) indien het diensten aan overheden betreft, worden de diensten aangetoond door certificaten die door de bevoegde overheid zijn opgesteld of goedgekeurd; b) indien het gaat om diensten aan privaatrechtelijke personen worden de diensten aangetoond door certificaten opgesteld door deze personen of, bij ontstentenis, door een verklaring van de dienstverlener. 3.2. ANALYSE TOEGANGSRECHT en KWALITATIEVE SELECTIE 3.2.1. Vergelijkende tabel

    3.2.2 Besluit toegangsrecht en kwalitatieve selectie

    Alle inschrijvers beantwoorden aan de vereisten van het toegangsrecht en de kwalitatieve selectie.”

    3.6. Inzake de keuze van de contractant, stelt het gunningsverslag:

    “6. KEUZE VAN DE CONTRACTANT 6.1. GUNNINGSCRITERIA EN BEOORDELINGSMETHODIEK Verloop van de onderhandelingen […]

    De BAFO‟s werden beoordeeld op basis van volgende gunningscriteria:

    „Prijs pilot (ponderatie 20%)

    Regel van drie wordt toegepast.

    Prijs SLA (ponderatie 20%)

    Regel van drie wordt toegepast.

    Kwaliteit (ponderatie 60%)

    Waarbij per criterium wordt gescoord naargelang de invulling van de eisen:

    • Kwaliteit – Weergave van info van de zonale meldkamer: 8% • Kwaliteit – Werken met geo-informatie: 8% • Kwaliteit – Opzoeken van documenten: 8% • Kwaliteit – Stand-alone apps: 2% • Kwaliteit – Efficiënt applicatie/toestellenbeheer: 5% • Kwaliteit – Efficiënt gebruiksbeheer: 4% • Kwaliteit – Offline werking: 5% • Kwaliteit – Robuustheid/herstelbaarheid: 5% • Kwaliteit – Voorgesteld toestel: 10%”.

    De analyse van de beoordeling op basis van de gunningscriteria van de ingediende offertes is opgenomen in een evaluatietabel, die integraal deel uitmaakt van het gunningsverslag.

    Na beoordeling op basis van de gunningscriteria wordt in het gunningsverslag de BVBA Endare als eerste gerangschikt met een score van 78/100, tegenover 76/100 voor de verzoekende partij die als tweede wordt gerangschikt.

    3.7. Op 13 juli 2017 keurt het zonecollege het gunningsverslag van 5 juli 2017 goed en gunt de opdracht aan de BVBA Endare. Het gunningsverslag maakt integraal deel uit van deze beslissing.

    Dit is de bestreden beslissing.

    IV. Verzoek tot heropening van het debat

    4. Na de sluiting van het debat deelt de raadsman van de verzoekende partij bij fax van 11 augustus mee dat wat “de discussie in het eerste middel m.b.t. de SLA [betreft] en waarbij ik ter zitting aangegeven heb dat op aangeven van de verwerende partij het bedrag van 34.000 EUR in de 3 verschillende posten werd ingevuld, doch dat dit bedrag van 34,000 EUR als 1 bedrag voor ongeacht het aantal toestellen diende gelezen te worden”, kan worden verwezen naar een bij die fax gevoegde e-mail tussen de verzoekende partij en de aangestelde van de verwerende partij en die, naar wat de verzoekende partij in voormelde fax betoogt, “ondubbelzinning het standpunt en de bedoeling van de verzoekende partij bij[treedt].” Indien dat, naar de verzoekende partij stelt,

    determinerende stuk, geen deel uitmaakt van het administratief dossier, vraagt de verzoekende partij het debat te heropenen.

    Beoordeling

  3. De betrokken e-mail maakt op het eerste gezicht geen deel uit van het door de verwerende partij neergelegde administratief dossier noch van de door de verzoekende partij bij het verzoekschrift gevoegde overtuigingsstukken. Die enkele omstandigheid motiveert op zich niet het bevelen van een heropening van het debat.

    De Raad van State stelt immers vooreerst vast dat de fax van 11 augustus 2017 met de als screenshot bijgevoegde e-mail van 22 mei 2017, dient ter ondersteuning van de eerste grief van het tweede onderdeel van het eerste middel. Luidens de bij de overgelegde e-mail begeleidende fax van de raadsman van de verzoekende partij, treedt volgens de verzoekende partij die e-mail immers “ondubbelzinnig” haar standpunt bij dat zij had aangegeven ter terechtzitting van 10 augustus 2017. Zoals de verzoekende partij aldus zelf reeds doet blijken in haar begeleidende fax, is de in die fax aangehaalde problematiek evenwel op zeer omstandige wijze in het debat betrokken. De gevraagde heropening van het debat strekt er aldus in wezen toe de verzoekende partij alsnog aan de hand van de betrokken e-mail, de gelegenheid te geven om met een nieuw stuk haar standpunt te bewijzen en aldus te repliceren op het standpunt van de verwerende partij en het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT