Décision judiciaire de Raad van State, 7 août 2017

Date de Résolution 7 août 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe VAKANTIEKAMER

A R R E S T

nr. 238.936 van 7 augustus 2017 in de zaak A. 222.750/XIV-37.476

In zake: Haïm HADAD bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Erik Gevers en David Verreckt kantoor houdend te 2000 Antwerpen

Léon Stynenstraat 75/C bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

  1. de BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Wim Naudts en Kathleen De hornois kantoor houdend te 1930 Zaventem

    Luchthaven Nationaal 1J bij wie woonplaats wordt gekozen

  2. de AUTORITEIT VOOR FINANCIËLE DIENSTEN EN MARKTEN (FSMA) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Thomas Eyskens kantoor houdend te 1000 Brussel

    Bischoffsheimlaan 33 bij wie woonplaats wordt gekozen

    --------------------------------------------------------------------------------------------------

    I. Voorwerp van de vordering

  3. De vordering, ingesteld op 25 juli 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van: “- In hoofdorde: beslissing van de minister van Financiën van 13 juli 2017, aan verzoekende partij betekend op 17 juli 2017 […], houdende verwerping van het beroep namens verzoekende partij ingediend tegen de beslissing van herroeping van de registratie van het wisselkantoor van verzoekende partij, betekend door de Autoriteit voor de Financiële Diensten en Markten […]

    - Ondergeschikt: beslissing van de FSMA, genomen door haar directiecomité op 30 mei 2017, aan verzoekende partij betekend middels brief van 31 mei 2017, waarbij de registratie van het wisselkantoor van verzoekende partij wordt herroepen […].”

    II. Verloop van de rechtspleging

  4. De verwerende partijen hebben ieder een nota en een administratief dossier ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 2 augustus 2017, om 10.00 uur.

    Kamervoorzitter Geert Debersaques heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat David Verreckt, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Wim Naudts, die verschijnt voor de eerste verwerende partij en advocaat Thomas Eyskens, die verschijnt voor de tweede verwerende partij, zijn gehoord.

    Auditeur Alexander Van Steenberge heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. Met een beslissing van 30 mei 2017 herroept de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) verzoekers registratie als natuurlijke persoon op de lijst van de geregistreerde wisselkantoren.

    Dit is de tweede, in ondergeschikte orde, bestreden beslissing. Ze is als volgt gemotiveerd:

    “[…]

    Om de hierna vermelde redenen heeft het directiecomité in zijn zitting van 30 mei 2017 beslist om uw registratie als wisselkantoor te herroepen met toepassing van artikel 13, juncto artikel 10, eerste lid van het KB van 27 december 1994, met verwijzing naar de artikelen 102 en 103 van de wet van 25 oktober 2016, op grond waarvan de personen die beroepshalve verrichtingen uitvoeren voor de contante aankoop of verkoop van deviezen in contanten of met cheques in deviezen dan wel met gebruik van een krediet- of betaalkaart, zoals wisselkantoren, over de noodzakelijke professionele betrouwbaarheid dienen te beschikken. Er wordt op gewezen dat een herroeping van de registratie een verbod met zich meebrengt om de activiteit van wisselkantoor uit te oefenen. Artikel 2 van het KB van 27 december 1994 bepaalt immers dat wisselkantoren zich bij de FSMA moeten registreren alvorens zij hun werkzaamheden mogen aanvatten.

    In zijn zitting van 30 mei 2017 werd het directiecomité herinnerd aan de vaststellingen die de diensten van de FSMA hebben gedaan na inzage van het strafdossier (met nummer 2013/[…]) in het lopende strafrechtelijk onderzoek van het parket van Antwerpen tegen uzelf en uw echtgenote met betrekking tot mogelijke witwasactiviteiten die zouden hebben plaatsgevonden tussen 3 augustus 2009 om 00u00 en 18 november 2011 om 10u19. Dit onderzoek heeft betrekking op feiten die zich hebben voorgedaan binnen uw activiteit als handelaar in diamant en in goud.

    Meer bepaald werd het directiecomité eraan herinnerd dat de onderzoeksrechter van oordeel is dat tegen uzelf ernstige aanwijzingen van schuld bestaan uit hoofde van mededaderschap aan witwassen en dat u uit hoofde hiervan op 13 mei 2016 in verdenking werd gesteld met betrekking tot deze feiten.

    Uit het strafdossier blijkt dat u als economisch begunstigde voorkomt van Zwitserse bankrekeningen geopend op naam van verschillende offshore vennootschappen: [E.] (gevestigd in Panama), [T.] (gevestigd op de Britse Maagdeneilanden), en [L.] (gevestigd in Belize). Uit het dossier blijkt eveneens dat onder de verrichtingen op de rekening op naam van [E.] geldstromen werden vastgesteld naar en vanuit rekeningen van personen die deel zouden uitmaken van een criminele organisatie die op zoek is geweest naar derde partijen om de winst van hun drughandel wit te wassen.

    Uit het dossier blijkt verder dat u zich aanvankelijk op uw zwijgrecht beriep, maar dat u tijdens uw verhoor van 22 april 2015 de volgende verklaring deed:

    „Ik ben jaren geleden gestopt met alles rond de Zwitserse toestanden, er kwamen niets als problemen van. Vroeger was het normaal dat iedereen Zwitserse rekeningen gebruikte maar de laatste jaren ben ik ermee gestopt. Wat [E., T. en L.] betreft, dat waren destijds inderdaad buitenlandse vennootschappen waar ik Zwitserse rekeningen mee had. Dit enkel in verband met mijn diamant en goudhandel. Het is zo dat ik onmogelijk nog kan zeggen van wie er gelden zijn binnengekomen of naar wie er gelden zijn gegaan. Bijvoorbeeld: een leverancier verkoopt mij een diamant doch geeft mij opdracht te betalen op een andere rekening, bijvoorbeeld een rekening van iemand aan wie de leverancier zelf nog geld moet. Op die manier weet ik eigenlijk nooit van wie het geld komt of naar wie het gaat. Dit was echt de normale manier van werken in de diamanthandel. Iedereen gebruikte offshores en niemand wist wie achter welke offshore zat. Van deze handel

    werd ook niet echt een boekhouding bijgehouden zodat er niets van terug te vinden is. Op die manier was er ook veel aan te verliezen, wat ik ook gedaan heb.‟

    Op de vraag of het mogelijk is dat personen misbruik maken van dit systeem, om gelden die niet dadelijk gerelateerd zijn aan diamant of goudhandel naar of van buitenlandse rekeningen te transfereren, antwoordt u:

    „Dat is de reden waarom ik ermee gestopt ben. Er kwamen veel te veel problemen van. Ik kon zelfs niet meer slapen. Dat is nu ook de reden waarom ik mijn verklaring heb aangepast op het einde. Ik wil hier gewoon niets mee te maken hebben. Ik heb enkel in diamant en goud gehandeld en weet voor de rest niets af van mogelijk crimineel geld. Als ik iets had geweten over bijvoorbeeld drugs of andere criminele zaken dan zou ik naar de politie gegaan zijn en er een verklaring over gegeven hebben.‟

    De inhoud van deze verklaring werd in voormelde brieven van uw advocaten niet betwist.

    De FSMA concludeert uit deze verklaring dat u erkend heeft (i) dat u in het kader van uw diamant- en goudhandel gebruik heeft gemaakt van offshore rekeningen waarbij niet kon worden nagegaan wat de herkomst of de bestemming van de gelden was; en (ii) dat de mogelijkheid bestond dat deze werkwijze kon worden misbruikt om gelden te transfereren die niet gerelateerd zijn aan goud- of diamanthandel.

    De FSMA is van mening dat de inhoud van deze verklaring uw professionele betrouwbaarheid in het gedrang brengt, zoals hierna verder wordt toegelicht.

    Bij haar beoordeling van de professionele betrouwbaarheid van personen onder haar toezicht moet de FSMA zich ervan vergewissen, op basis van feiten en gedragingen, dat de persoon in kwestie over de noodzakelijke eigenschappen beschikt om een gereglementeerde activiteit uit te oefenen, gelet op de verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan. Deze beoordeling hangt niet noodzakelijk samen met de strafrechtelijke kwalificatie van de feiten en gedragingen of met de afloop van een strafrechtelijke procedure. Zij is immers niet gebaseerd op het begrip „schuld‟ in de strafrechtelijke betekenis van het woord. De strafvordering en het optreden van de FSMA als administratieve autoriteit staan los van elkaar omdat zij verschillende doelstellingen nastreven, waarbij de tussenkomst van de FSMA niet beoogt te bestraffen maar de bescherming van het publiek en de reputatie van de sector nastreeft. De vaststelling dat voormeld strafonderzoek nog lopende is, zoals uw advocaten aanhalen in hun brief van 17 mei 2017, belet de FSMA dus niet om een eigen beoordeling te maken van de inhoud van voormelde verklaring, vanuit het oogpunt van het vereiste van professionele betrouwbaarheid. Om dezelfde redenen hoeft een blanco strafblad ook niet te betekenen dat een persoon professioneel betrouwbaar is.

    Uit voormeld strafdossier, dat de FSMA heeft ingezien, blijkt dat er ernstige aanwijzingen zijn dat u de wetgeving inzake witwassen niet heeft nageleefd. Ongeacht de strafrechtelijke beoordeling ervan, heeft de FSMA ernstige bedenkingen bij het feit dat een persoon die onder haar toezicht de activiteit van wisselkantoor uitoefent, weze het bij de uitoefening van een andere professionele activiteit (die evenwel eveneens onderworpen is aan de wet van 11 januari 1993), betalingen uitvoert en ontvangt zonder daarbij na te gaan wat de herkomst of de bestemming van de gelden was, zich daarbij bewust zijnde van het feit dat deze werkwijze kon worden misbruikt om gelden te transfereren die niet gerelateerd zijn aan die bepaalde activiteit.

    De FSMA is van mening dat uit voormelde verklaring minstens blijkt dat u bewust erg lichtzinnig bent omgegaan met uw verplichtingen in het kader van de wet van 11 januari 1993. U stelt in uw verklaring dat, indien u „iets...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT