Décision judiciaire de Raad van State, 11 juillet 2017

Date de Résolution11 juillet 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe VAKANTIEKAMER

A R R E S T

nr. 238.805 van 11 juli 2017 in de zaak A. 222.506/XII-8396

In zake: de NV UITRUSTING SCHREDER bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bettina Poelemans kantoor houdend te 9051 Sint-Denijs-Westrem Kortrijksesteenweg 1144 G bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de CVBA EANDIS SYSTEM OPERATOR bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Frederik Vandendriessche en Linde Bevernaege kantoor houdend te 1000 Brussel Loksumstraat 25 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij:

de NV PHILIPS LIGHTING BELGIUM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Christophe Lenders en Joris Wouters kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van de vordering

  1. De vordering, ingesteld op 26 juni 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van “[d]e beslissing van de raad van bestuur van de CVBA Eandis System Operator van 7 juni 2017, waarbij wordt beslist om de overheidsopdracht voor leveringen ‘Verlichtingstoestellen voor OV’, Perceel 1: M3-4-5 – Wegen - Functionele verlichting, Perceel 2: M6 Wegen – Functionele verlichting en Perceel 3:

    XII-8396-1/17

    Fietspaden – Finse piste, te gunnen aan Phillips Lighting als economisch voordeligste regelmatige inschrijver voor het bedrag op jaarbasis van resp. € 2 215 000,00 voor Perceel 1, € 981 718,00 voor Perceel 2 en € 45 786,00 voor Perceel 3, en waarbij tevens impliciet wordt beslist om de voormelde Percelen 1, 2 en 3 niet te gunnen aan [de nv Uitrusting Schreder]”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een nota en een administratief dossier ingediend.

    Met een verzoekschrift van 3 juli 2017 heeft de nv Philips Lighting Belgium gevraagd om in het administratief kort geding te mogen tussenkomen.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 7 juli 2017, om 10.00 uur.

    Kamervoorzitter Dierk Verbiest heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Bettina Poelemans, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaten Frederik Vandendriessche en Linde Bevernaege, die verschijnen voor de verwerende partij, en advocaat Joris Wouters, die verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ann Eylenbosch heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    XII-8396-2/17

    III. Feiten

    3.1. De verwerende partij schrijft een overheidsopdracht uit voor leveringen met als voorwerp “LED verlichtingstoestellen voor openbare verlichting”.

    3.2. De opdracht is bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen van 25 november 2016 en in het Publicatieblad van de Europese Unie van 30 november 2016.

    3.3. De opdracht wordt geplaatst met een open offerteaanvraag.

    3.4. Op de opdracht met als projectnummer “EAN16AL014” zijn diverse opdrachtdocumenten van toepassing, onder meer en relevant voor de percelen 1 tot en met 3, die het voorwerp van huidig geschil uitmaken:

    - het bijzonder administratief bestek – Aankoop leveringen EAN16AL014

    LED verlichtingstoestellen voor OV (LB-220-F01) - het algemeen administratief bestek – Aankoop leveringen (LB-211-F01) - het technisch voorschrift TVS E-OV-008 – Verlichtingstoestellen voor openbare verlichting, aanstralingsprojecten en terreinverlichting - het technisch voorschrift TVS E-OV-004 – Verlichtingstoestellen:

    Algemene principes - Synergrid C4/11-3 – Technische specificatie 005 voor uitrustingen voor openbare verlichting – Voorschriften voor verlichtingstoestellen uitgerust met LED technologie.

    3.5. De opdracht is opgedeeld in 9 percelen.

    Enkel de percelen 1, 2 en 3 zijn het voorwerp van de huidige

    zaak.

    XII-8396-3/17

    3.6. Het bijzonder administratief bestek EAN16AL014 – aankoop leveringen – bepaalt met betrekking tot het “onderzoek naar regelmatigheid van de offerte” op bladzijde 7/46 het volgende:

    “1.5 Onderzoek naar regelmatigheid van de offerte

    1.5.1 Algemeen

    De ingediende offertes worden onderzocht op hun conformiteit met alle wettelijke bepalingen, bepalingen van het lastenboek en marktbepalingen. De opdrachtgever beoordeelt op een soevereine manier of een offerte die niet conform het lastenboek is, dient verworpen te worden.

    Een zeker aantal verwerpingscriteria worden hieronder vermeld, hetzij om hun belangrijkheid te accentueren, hetzij om erop te wijzen dat de betreffende onregelmatigheid door de opdrachtgever als belangrijk wordt beschouwd, zodat hij geautoriseerd is de offerte te verwerpen op basis van de vaststelling van bovengenoemde onregelmatigheid.

    1. Substantiële verwerpingscriteria (indien aan één van de verwerpingscriteria is voldaan, is de offerte nietig) […] • Voor percelen 1 - 2 - 3 - 4 staat het aangeboden toestel niet op de Synergrid 005 lijst. […]

    2. Relatieve verwerpingscriteria (indien aan één van de verwerpingscriteria is voldaan, kan de offerte worden verworpen) • De aangeboden offerte is niet conform met al de bepalingen in de lastenboeken.”

    Hetzelfde bijzonder administratief bestek bepaalt onder titel “3. Technische Specificaties”, punt 3.1. “Technische Beschrijving” nog het volgende:

    “Bij de indiening van de offerte voorziet de kandidaat-opdrachtnemer de opdrachtgever een volledige technische documentatie met:

    - een beschrijving van de producten en hun onderdelen; - een beschrijving van de gebruikte materialen; - eventuele certificaten en attesten; - informatie nodig voor het opstellen van een risicoanalyse en -evaluatie indien van toepassing; - een tekening waarop minimaal de afmetingen staan vermeld die van belang zijn voor de toepassing.

    XII-8396-4/17

    In bijlage van de offerte bezorgt de kandidaat-opdrachtnemer aan de opdrachtgever een attest van gelijkvormigheid, waarin hij verklaart dat de aangeboden producten conform de door de opdrachtgever gekwalificeerde producten zijn.”

    Het technisch voorschrift TVS E-OV-008 – Verlichtingstoestellen voor openbare verlichting, aanstralingsprojecten en terreinverlichting bepaalt voor de percelen 1 tot 3, telkens onder meer het volgende:

    “ Het aangeboden familielid wordt vermeld op de lijst ‘C4/11.3-A Lijst van de goedgekeurde LED-toestellen’ uitgegeven door Synergrid.”

    Het technisch voorschrift TVS E-OV-004 – ‘Verlichtingstoestellen: Algemene principes’ bepaalt onder punt “2.1. Algemene eisen” dat de vereisten van “‘C4/11-3 Technische specificatie 005 voor uitrustingen voor openbare verlichting – Voorschriften voor verlichtingstoestellen uitgerust met LED technologie” uitgegeven door Synergrid (Federatie van de Elektriciteits- en Gasbeheerders in België)”, een “algemene eis” is voor de verlichtingstoestellen.

    Ook onder punt “2.2 Normatieve vereisten, referentiedocumenten” van hetzelfde technisch voorschrift TVS E-OV-004 wordt op verlichtingstoestellen het document “Synergrid C4/11-3 Technische specificatie 005 voor uitrustingen voor openbare verlichting – Voorschriften voor verlichtingstoestellen uitgerust met LED technologie” toepasselijk verklaard.

    3.7. Onder meer de verzoekende partij en de nv Philips...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT