Décision judiciaire de Raad van State, 27 juin 2017

Date de Résolution27 juin 2017
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 238.663 van 27 juni 2017 in de zaak A. 216.392/X-16.295.

In zake : de VZW BOUWFONDS bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Emmanuel Goeseels kantoor houdend te 1081 Brussel Jetselaan 32 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

het BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Jean-Paul Lagasse kantoor houdend te 1030 Brussel de Jamblinne de Meuxplein 41 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 8 juli 2015, strekt tot de nietigverklaring van “het negatieve advies dd. 15 januari 2015 van het Stedelijk College houdende beslissing op grond van artikel 173, paragraaf 3, van BWRO aangaande een koelingsysteem op het dak van het gebouw gelegen Livornostraat, 25, en het Arrest van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat het beroep van verzoekster verwerpt”.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

X-16.295-1/15

Auditeur An Van den broeck heeft een verslag opgesteld.

De verzoekende partij en de verwerende partij hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 24 februari 2017.

Staatsraad Jan Clement heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Saskia Delbecque, die loco advocaat Emmanuel Goeseels verschijnt voor de verzoekende partij, en advocaat Greet Louwet, die loco advocaat Jean-Paul Lagasse verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Auditeur An Van den broeck heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

  1. De verzoekende partij is eigenaar van een pand gelegen aan de Livornostraat 25 te Brussel, kadastraal bekend sectie A, nr. 334/g/24.

    Het betreft een kantoorgebouw met 7 verdiepingen, waarvan een deel zich op het grondgebied van de gemeente Elsene en een deel zich op het grondgebied van de gemeente Sint-Gillis bevindt.

    Het betrokken gebouw is volgens de bestemmingsvoorschriften van het gewestelijk bestemmingsplan, vastgesteld bij besluit van de Brusselse

    X-16.295-2/15

    Hoofdstedelijke regering (hierna: de regering) van 3 mei 2001, gelegen in een sterk gemengd gebied. Het is voor het overige niet gelegen binnen de grenzen van een bijzonder bestemmingsplan, noch binnen de grenzen van een verkavelingsvergunning.

  2. Op 31 mei 2010 verleent het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Elsene aan de Landsbond van Liberale Mutualiteiten (hierna: LLM), de huurder van het onroerend goed, een stedenbouwkundige vergunning voor de plaatsing van een koelinstallatie op het platte dak van het voormelde gebouw.

  3. Op 24 januari 2011 (datum ontvangstbewijs) dient de LLM ook bij de gemeente Sint-Gillis een aanvraag in voor een stedenbouwkundige vergunning betreffende de plaatsing van de voormelde koelinstallatie.

    Van 2 februari 2011 tot 16 februari 2011 wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Er worden zes bezwaren ingediend.

    Op 22 maart 2011 brengt de overlegcommissie een voorwaardelijk gunstig advies uit, onder volgende voorwaarden:

    “1. Een bekleding van de zijwanden rond de installatie te voorzien teneinde de esthetica ervan te verbeteren, hetgeen ook de geluidsweerslagen zal verbeteren; […] 2. een systeem van automatische onderbreking voorzien dat met de feestdagen rekening houdt.”

    Op 30 mei 2011 brengt de gemachtigde ambtenaar een ongunstig advies uit over de aanvraag.

    Met een beslissing van 15 juni 2011 weigert het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Sint-Gillis de gevraagde stedenbouwkundige vergunning, om dezelfde redenen als vermeld in het ongunstig advies van de gemachtigde ambtenaar.

    X-16.295-3/15

    6. Op 15 juli 2011 tekent de LLM bij de regering administratief beroep aan tegen deze weigeringsbeslissing van 15 juni 2011.

    In het kader van deze beroepsprocedure adviseert het stedenbouwkundig college op 9 september 2011 de aangevraagde stedenbouwkundige vergunning te weigeren.

    Op 12 april 2012 stuurt de LLM, in toepassing van artikel 173 van het Brussels Wetboek voor Ruimtelijke Ordening (hierna: BWRO), een rappel naar de regering.

    Bij ontstentenis van enige beslissing van de regering, geldt het advies van het stedenbouwkundig college van 9 september 2011 als beslissing tot weigering van de stedenbouwkundige vergunning.

    Tegen deze beslissing stelt de LLM een beroep tot nietigverklaring in bij de Raad van State. Met arrest nr. 225.119 van 16 oktober 2013 stelt de Raad van State de afstand van geding vast.

  4. Op 14 februari 2014 (datum ontvangstbewijs) dient de verzoekende partij bij de gemeente Sint-Gillis een nieuwe aanvraag in voor het plaatsen van de koelinstallatie.

    In de verklarende nota bij de aanvraag wordt volgende toelichting gegeven:

    “Klima-installatie wordt geplaatst op het bestaande plat dak in het kader van een renovatie van de HVAC-installatie (vervangen bestaande verwarmingsketel en voorzien van ventilatie- en koelingsinstallatie in het bestaande kantoorgebouw).

    De luchtgroepen (buitentoestellen) dienen in open lucht geplaatst te worden.

    De koelgroep wordt bovendien bekleed met een akoestische en esthetische lamellenwandbekleding.

    De koelgroep wordt dermate gestuurd zodat deze enkel in werking is op werkdagen en overdag (dus niet ’s avonds en ’s nachts, en ook niet tijdens de weekends en op feestdagen).”

    X-16.295-4/15

    8. Van 3 maart...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT