Décision judiciaire de Raad van State, 16 mai 2017

Date de Résolution16 mai 2017
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 238.195 van 16 mei 2017 in de zaak A. 221.967/XII-8358

In zake: de VZW BODEMKUNDIGE DIENST VAN BELGIE bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Mario Deketelaere kantoor houdend te 2000 Antwerpen

Meir 24 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ (VMM) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Stephane Libeer kantoor houdend te 1040 Brussel Sint-Michielslaan 55/10 bij wie woonplaats wordt gekozen

Tussenkomende partij:

de NV EUROFINS BELGIUM bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Bert Luyten en Karen Vermaere kantoor houdend te 2000 Antwerpen Oudeleeuwenrui 19 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van de vordering

1. De vordering, ingesteld op 14 april 2017, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van ―de gemotiveerde gunningsbeslissing van de Vlaamse Milieumaatschappij dd. 29 maart 2017 inzake de open aanbesteding ‗Onderzoek naar de aanwezigheid van stikstofverbindingen in het freatisch grondwater — Regio

XII-8358-1/19

Oost-Vlaanderen-Gent — meetcampagne 2017 (bestek nr. AOW/L 2016 S 0013 X)‘‖.

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

Met een verzoekschrift van 28 april 2017 heeft de nv Eurofins Belgium gevraagd om in het administratief kort geding te mogen tussenkomen.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 4 mei 2017, om 10.00 uur.

Kamervoorzitter Dierk Verbiest heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Mario Deketelaere, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Matthias Kirsch, die loco advocaat Stephane Libeer verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Philippe Loix, die loco advocaat Karen Vermaere verschijnt voor de tussenkomende partij, zijn gehoord.

Auditeur Ines Martens heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De Vlaamse Milieumaatschappij wenst een dienstverlener aan te wijzen voor onderzoek naar de aanwezigheid van stikstofverbindingen in het freatisch grondwater regio Oost-Vlaanderen – Gent – meetcampagne 2017. De opdracht wordt gegund met een open aanbesteding.

XII-8358-2/19

3.2. De opdracht wordt bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen van 5 januari 2017 en in het Publicatieblad van de Europese Unie van 7 januari 2017.

3.3. De opdracht is onderworpen aan het bestek ―Onderzoek naar de aanwezigheid van stikstofverbindingen in het freatische grondwater – Meetcampagne ‗Regio Oost-Vlaanderen – Gent‘‖.

3.4. De offertes worden geopend op 16 februari 2017. Er worden twee offertes ingediend, namelijk door : - de vzw Bodemkundige Dienst van België (de verzoekende partij) - de nv Eurofins Belgium (de gekozen inschrijver).

3.5. De offertes worden onderzocht en er wordt op 29 maart 2017 een gunningsverslag opgesteld.

Met betrekking tot het onderzoek naar de materiële regelmatigheid van de offertes wordt in het gunningsverslag het volgende vermeld:

―4.2 Materiële regelmatigheid 4.2.1 Vergelijking van de prijsoffertes […] 4.2.2 Onderzoek naar de normaliteit der prijzen (KB Plaatsing van 15 juli 2011, art. 21, art. 98)

In bijgevoegde tabel wordt een overzicht gegeven van de biedingen en raming per post en de algemene totalen. Het gemiddelde van de inschrijvingen (btw inbegrepen) bedraagt 162.728,06 euro.

De grenswaarde (85% van het gemiddelde) van het bedrag van een inschrijving, waaronder het bestuur moet nagaan of de inschrijving als mogelijk abnormaal laag of abnormaal hoog moet worden beschouwd, is niet van toepassing omwille van het beperkte aantal inschrijvingen (minder dan 4 offertes).

De offerte van de nv Eurofins Belgium is de laagste, waarbij het inschrijvingsbedrag 44.428,78 euro (24,0 %) minder bedraagt dan de geraamde prijs van 185.674,50 € (incl. btw). De bieding van de vzw Bodemkundige Dienst van België ligt eveneens 0,8 % onder dezelfde raming, die werd opgemaakt op basis van de prijzen waartegen de opdracht tijdens voorgaande jaren effectief werd uitgevoerd.

Gezien de aanzienlijke afwijking van de raming zal de offerte van de nv Eurofins Belgium verder worden onderzocht.

XII-8358-3/19

In het kader van de analyseopdracht 2016, die ook door Eurofins Belgium nv werd uitgevoerd, heeft dit bedrijf zich een uitstekend beeld kunnen vormen over de inhoud van de opdracht en de bestuurlijke verwachtingen zoals ook opgenomen in de bestekbepalingen. De opdracht werd succesvol afgerond. In vergelijking met de uitvoering van voorgaande campagnes door andere dienstverleners, werd in 2016 een zelfde kwaliteit geboden; er werd immers geen stijging van foutmarges vastgesteld, noch werden er meer significante analytische afwijkingen vastgesteld door het opdrachtgevend bestuur in het kader van de kwaliteitscontrole. Dit bevestigt dat een kwaliteitsvolle uitvoering mogelijk was met de in 2016 gevormde prijzen.

Met huidige offerte heeft Eurofins het prijsniveau verder laten zakken tot 94% van de prijs in 2016. Dit zou door een verder toegenomen optimalisatie en de reeds opgedane terreinervaring kunnen verklaard worden en past overigens in de reeds jarenlang aanhoudende prijsdalingen op de labomarkt, wat door recente cijfers kan worden gestaafd. Toch zijn er een aantal posten waar de prijzen ten opzichte van voorgaande inschrijvingen, de concurrentie en de raming, zeer laag zijn, zodat in het kader van deze opdracht een bijkomende prijsverantwoording door het opdrachtgevend bestuur aan Eurofins werd gevraagd. Het gaat hier specifiek over de posten 3.2 (‗ionenbalansen‘ + TOC), 3.4 (‗zware metalen + boor‘), 3.5 (‗multiscreening – pesticiden‘), 3.6 (‗specifieke pesticiden + metaboliten‘) en 3.7 (‗trichloor- en tetrachloorethyleen‘).

Eurofins Belgium nv bezorgde het opdrachtgevend bestuur tijdig haar prijsverantwoording. Het bedrijf toont de berekening van de kostprijzen van de verschillende aangehaalde posten op basis van de personeelskosten, consumables en afschrijvingskosten van de apparatuur + andere kosten. Die kostprijzen zijn lager dan de geformuleerde eenheidsprijzen waaruit kan afgeleid worden dat nog met een zekere winstmarge kan worden gewerkt. Gezien de commerciële gevoeligheid worden de meegedeelde prijzen in de prijsverantwoording niet in dit verslag opgenomen. Volgens Eurofins Belgium nv bepalen de volgende factoren de gunstige prijsvorming: - de bedrijfstechnische schaalvergroting: Eurofins is immers één van de wereldleiders op de labomarkt en het centraliseren en consolideren van de laboratoria per land/regio geeft de mogelijkheid om de productie en efficiëntie van de laboratoriumprocessen te verhogen. Via een construct van de Eurofins Holding – samenwerking van Envirotox Belgium nv, Eurofins Analytico en Eurofins Omegam – wordt hiervan optimaal gebruik gemaakt. Zo is bijvoorbeeld Eurofins Analytico het milieulabo van de Benelux. Dit labo kan met een voldoende hoge kritische massa werken, die tot een maximale bezetting van de analyseapparatuur leidt. - Eurofins investeert voortdurend in hoogtechnologische en innovatieve analyseapparatuur om de rentabiliteit en kwaliteit te verhogen. Ook het personeel wordt voortdurend bijgeschoold. Goed opgeleid personeel en betere analyseapparatuur heeft minder arbeidsintensieve handelingen en een betere tijdsefficiëntie tot gevolg.

XII-8358-4/19

- De Eurofins laboratoria kunnen gezamenlijk grondstoffen (met inbegrip van analyseapparatuur en standaarden) aankopen. Door deze zogenaamde clusteraankopen worden scherpere aankoopprijzen verkregen, wat de investeringskosten verlaagt.

- Om de performantie van de laboratoria van Eurofins – in dit geval Analytico en Omegam als onderaannemer – te garanderen, dienen onder andere de analyseapparaten met een continue aanvoer van een maximaal aantal stalen te worden ingezet. Dit heeft tot gevolg dat het aandeel vaste kosten (personeelslasten, elektriciteit, huur gebouw, investeringen, afschrijvingen labotoestellen, .…) tegenover het aandeel variabele kosten daalt. Het uitvoeren van de analysecampagne voor het freatisch grondwatermeetnet kan hiertoe een belangrijke bijdrage leveren.

- Eurofins optimaliseert continu de werkprocessen op basis van Lean Management, wat tot een hogere kwaliteit, het produceren tegen lagere kosten en korte doorlooptijden leidt.

- Eurofins innoveert voortdurend in automatisering. Hiervoor wordt vooral naar de inschakeling van nieuwe softwareprogramma‘s voor de digitale verwerking verwezen. Dit leidt tot vermindering van de personeelsinzet.

De door Eurofins aangehaalde argumenten, gestaafd met het nodige cijfermateriaal in haar verantwoording kunnen door de aanbestedende overheid aanvaard worden als verklaring voor de ingediende prijzen waaronder de opdracht tot een goede uitvoering zou kunnen gebracht worden. Er wordt dan ook geoordeeld dat de inschrijvingsprijzen voor de betreffende posten van de nv Eurofins Belgium niet abnormaal laag zijn.‖

De offertes van de vzw Bodemkundige Dienst van België en de nv Eurofins Belgium worden als materieel regelmatig beschouwd. Gelet op het feit dat de beide inschrijvingen formeel en materieel regelmatig worden bevonden en in de offerte van de nv Eurofins Belgium de laagste inschrijvingsprijs wordt geboden, wordt voorgesteld de opdracht te gunnen aan de nv Eurofins Belgium.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT