Décision judiciaire de Raad van State, 7 mars 2017

Date de Résolution 7 mars 2017
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 237.577 van 7 maart 2017 in de zaak A. 216.339/XII-7910

In zake: de NV SITA TREATMENT & RECYCLING bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bob Martens kantoor houdend te 1050 Brussel Louizalaan 106 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen: de INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE

VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND OV (IVM) bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Bettina Poelemans kantoor houdend te 9051 Gent (Sint-Denijs-Westrem) MG Building II - Kortrijksesteenweg 1144 G bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 14 augustus 2015, strekt tot de nietigverklaring van “de beslissing van [de Intergemeentelijke Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Meetjesland (IVM)] van 16 juni 2015 tot gunning van de opdracht „Verwerken bodemassen‟ aan de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen (IMOG), en derhalve niet aan [de nv Sita Treatment & Recycling]”.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    XII-7910-1/14

    Eerste auditeur Jos Stevens heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekende partij en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 24 januari 2017.

    Staatsraad Pierre Barra heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Bob Martens, die verschijnt voor de verzoekende partij en advocaat Bettina Poelemans, die verschijnt voor de verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Jos Stevens heeft een advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De verwerende partij schrijft een open offerteaanvraag uit voor de opdracht van diensten met als voorwerp “Verwerken bodemassen” volgens het bijzonder bestek met nummer 2015/11.

    De opdracht werd bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen van 23 april 2015 en in het Publicatieblad van de Europese Unie van 28 april 2015.

    3.2. De omschrijving van het voorwerp van de opdracht is in het bestek als volgt:

    “De aanneming heeft tot doel het verwerken/verwijderen van bodemassen afkomstig van de afvalenergiecentrale van de IVM.

    XII-7910-2/14

    De inschrijver geeft zijn prijs op voor de verwijdering / verwerking van de bodemassen, exclusief de logistiek vanaf de IVM naar zijn verwerkingsplaats.

    Het transport van de assen zal in principe gebeuren met trekker en opleggers met een MTM van 44 ton. Een stabiele en voldoende ruime losplaats dient voorzien te worden. In de offerte zal de inschrijver [e]en plan of foto met beschrijving van de losplaats toevoegen. In uitzonderlijke gevallen kunnen de assen ook aangeleverd met een containerwagen met aanhangwagen. Voor de manipulatie van de containers en de aanhangwagen dient ook voldoende plaats ter beschikking te worden gesteld.

    De assen komen uit het verbrandingsproces van huishoudelijk of hiermee gelijkgesteld afval. De ovens bestaan uit 2 roosters en een uitbrandtrommel.

    De assen worden uit de oven verwijderd via een natte ontslakker.

    De assen worden in de installatie ontdaan van ferro metalen. Uitzonderlijk, bij defect van de magneet kan het voorkomen dat het schroot in de assen blijft zitten.”

    3.3. Er dienen twee inschrijvers een offerte in, namelijk de verzoekende partij en IMOG. De openingszitting grijpt plaats op 8 juni 2015.

    3.4. Op 10 juni 2015 wordt het nazichtsverslag opgesteld. De beide inschrijvers worden geselecteerd. De beide offertes worden formeel en materieel regelmatig verklaard.

    De offerte van de verzoekende partij krijgt in het totaal 91 punten en die van IMOG 98 punten.

    3.5. De raad van bestuur van de verwerende partij beslist op 16 juni 2015, de motieven van het verslag van nazicht integraal bijvallend, de opdracht te gunnen aan IMOG. Dit is de bestreden gunningsbeslissing.

    3.6. De verzoekende partij dient een vordering tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid in tegen de beslissing van 16 juni 2015.

    Bij arrest nr. 231.989 van 24 juli 2015 wordt de vordering verworpen.

    XII-7910-3/14

    IV. Ontvankelijkheid van het beroep

    4.1. De verwerende partij werpt op dat het beroep tegen de impliciete weigeringsbeslissing om de opdracht te gunnen aan de verzoekende partij onontvankelijk is. Hier gaat het volgens haar niet om een uitzonderlijk geval zoals de Algemene Vergadering van de Raad van State bedoelde in haar arresten met nummers 222.357 en 222.358 van 1 februari 2013.

    4.2. De verzoekende partij merkt hiertegenover op dat gelet op de concrete omstandigheden van de zaak, namelijk het feit dat er slechts twee inschrijvers zijn, dat zij aantoont dat de opdracht niet mocht worden gegeven aan IMOG en dat de verwerende partij in geval van vernietiging van de gunningsbeslissing de opdracht niet kan weigeren te gunnen aan haar, zij aantoont dat het hier om een dergelijk uitzonderlijk geval gaat.

    4.3. De Raad stelt vast dat de exceptie de grond van de zaak betreft.

    V. Onderzoek van het eerste middel

    Standpunt van de partijen

    5.1.1. De verzoekende partij voert in haar verzoekschrift de schending aan van “artikel 41 van de Belgische Grondwet, artikel 2 van het Gemeentedecreet, artikelen 3, 12, § 2, 3°, en 38, 2. van het Decreet Intergemeentelijke Samenwerking, artikel 1 van het Wetboek Vennootschappen alsmede het statutair doel zoals omschreven in artikel 3 van de Statuten van de „Opdrachthoudende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT