Décision judiciaire de Raad van State, 14 juin 2016

Date de Résolution14 juin 2016
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 235.051 van 14 juni 2016 in de zaak A. 214.580/XII-7790

In zake: 1. de NV AANNEMINGSBEDRIJF CFE 2. de NV DREDGING INTERNATIONAL die samen een tijdelijke handelsvennootschap vormen bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Annelies Verlinden en Evelien De Raeymaecker kantoor houdend te 1040 Brussel

Louizalaan 106 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

de NV WATERWEGEN EN ZEEKANAAL bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Christophe Lenders en Joris Wouters kantoor houdend te 2018 Antwerpen Mechelsesteenweg 27 bij wie woonplaats wordt gekozen

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I. Voorwerp van het beroep

1. Het beroep, ingesteld op 22 december 2014, strekt tot de nietigverklaring van “de beslissing sine dato van de nv Waterwegen en Zeekanaal […] waarbij werd besloten de overheidsopdracht „Zeeschelde R.O. te Antwerpen project herinrichting Scheldekaaien uitvoeringsfase. Kaaimuurstabilisatie Zone Nieuw Zuid (d‟Herbouvillekaai en Ledeganck-kaai)‟ aan de thv Roegiers-Herbosch Kiere-Hye toe te wijzen” alsook van “de impliciete beslissing sine dato om deze overheidsopdracht niet aan [de nv Aannemingsbedrijf CFE en de nv Dredging International] toe te wijzen”. Voorts vorderen de nv Aannemingsbedrijf CFE en de nv Dredging International “schadevergoeding [tot herstel] die voorlopig wordt begroot op minstens tien % van 56.544.990,70 [euro] zijnde een bedrag van 5.654.499,07 [euro]”.

‡BEGQJCFCD-BCFEGJV‡

XII-7790-1/48

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partijen hebben een memorie van wederantwoord ingediend.

Adjunct-auditeur Thomas Maes heeft een verslag opgesteld.

De verzoekende partijen en de verwerende partij hebben een laatste memorie ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 12 april 2016.

Staatsraad Pierre Barra heeft verslag uitgebracht.

Advocaten Annelies Verlinden en Evelien De Raeymaecker, die verschijnen voor de verzoekende partijen, en advocaten Joris Wouters en Simon Verhoeven, die verschijnen voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Adjunct-auditeur Thomas Maes, hiertoe gemachtigd bij beslissing van 21 oktober 2015 van de adjunct-auditeur-generaal, heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. De verwerende partij schrijft, via de afdeling Zeeschelde, een open offerteaanvraag uit voor een opdracht van werken, in de aankondiging genoemd “Zeeschelde R.O. te Antwerpen. Project Herinrichting Scheldekaaien. Uitvoeringsfase. Kaaimuur-stabilisatie Zone Nieuw Zuid (d‟Herbouvillekaai en Ledeganckkaai)”.

XII-7790-2/48

De opdracht wordt op 15 oktober 2013 aangekondigd in het Bulletin der Aanbestedingen en op 17 oktober 2013 in het Supplement van het Publicatieblad van de Europese Unie.

3.2. Het bijzonder bestek nr. 16EI/13/25 is van toepassing op de opdracht. Het bestek geeft de volgende algemene beschrijving van de uit te voeren werken:

“Doel van de aanneming

Het voorwerp van deze opdracht is de renovatie van de kaaimuur van boldernummers 106 tot en met 149 van de Scheldekaaien deel Nieuw Zuid in Antwerpen. Het betreft de voormalige terreinen van het bedrijf Mexiconatie aan de Ledeganckkaai en de D‟Herbouvillekaai te Antwerpen.

De bestaande historische kaaimuren in de projectzone vertonen ernstige tekenen van instabiliteit. Daarom werden de overslagactiviteiten die in deze zone plaatsvonden, in januari 2013 om veiligheidsredenen stopgezet. Het terrein is thans volledig ontruimd. Om te vermijden dat de kaaimuur zou instorten heeft de aanbestedende overheid de afgelopen maanden reeds enkele dringende, tijdelijke instandhoudingswerken uitgevoerd. Concreet werd de kaaimuur over een lengte van ca. 100 meter ontgraven en werd over een lengte van ca. 400m een kleibestorting aan de teen van de kaaimuur aangebracht.

Beschrijving der werken

Voor een gedetailleerde omschrijving van de werken wordt verwezen naar de Technische Bepalingen.

De werken omvatten in hoofdzaak:  Het opbreken van de bestaande gemetselde kaaimuur. Het voorvlak en de deksteen van de kaaimuur in natuursteen, wordt omzichtig afgebroken met als doel deze te hergebruiken bij de opbouw van de nieuwe kaaimuur. Ook de bestaande bolders worden voorzichtig uitgebroken met als doel ook deze te hergebruiken.  Het opbreken van de funderingscaissons van de bestaande kaaimuren.  Het opbreken van het gemetselde ontlastingsgewelf achter de kaaimuur in de zone van bolder 130 tot 146;  Het opbreken van een hoogspanningscabine;  Het opbreken van de bestaande bevloering (incl. oude treinsporen, betonnen muren op kaaiterrein) over een zone van ongeveer 50 meter vanaf het dagvlak van de kade;  Het plaatsen van een ankerwand (damwand) op ongeveer 40 meter van de rand van de kaai.

XII-7790-3/48

 Het onder talud uitgraven van de zone tussen de bestaande kaaimuur en de nieuwe ankerwand.  Het plaatsen van een nieuwe combiwand ter plaatse van de afgebroken kaaimuur, verankerd aan de nieuwe ankerwand;  Het terug aanvullen van het terrein tot het oorspronkelijke maaiveldniveau;  Het reconstrueren van het historische uitzicht van de kaaien. Dit gebeurt door het plaatsen van een nieuw kade voorvlak tot niveau +5m TAW met nieuw structuurbeton, het plaatsen van een nieuw kadevoorvlak vanaf niveau +5m TAW met gerecupereerde natuursteen en het (her)plaatsen van de dekstenen in blauwe hardsteen.  Het afwerken van de nieuwe kaaimuur met wrijfhouten, ladders en gerecupereerde bolders;  Het plaatsen van de bevloering van het opgebroken terrein achter de kaaimuur.”

De gunningscriteria worden als volgt omschreven in het bestek:

“Art. 25 Gunningscriteria

Voor de aanwijzing van de voordeligste regelmatige offerte wordt rekening gehouden met navermelde gunningscriteria en puntenverdeling:  Criterium 1: Het offertebedrag  Criterium 2: De kwaliteit van het plan van aanpak

Criterium 1: het offertebedrag (maximum 60 punten) […]

Criterium 2: De kwaliteit van het plan van aanpak (maximum 40 punten)

De inschrijver dient in zijn offerte aan te geven op welke manier hij voorziet om bepaalde cruciale onderdelen van het werk uit te voeren. De kwaliteit van het door de inschrijver voorgestelde plan van aanpak voor elk van deze cruciale onderdelen zal worden beoordeeld.

De aanbestedende overheid benadrukt het belang dat ze hecht aan de geslaagde uitvoering van de opdracht, die geheel de verantwoordelijkheid van de aannemer is. Bij de beoordeling van de kwaliteit van het plan van aanpak zal de aanbestedende overheid streng oordelen over het inzicht van de inschrijvers in de aanpak van de werken.

Zij behoudt zich het recht voor om een offerte die op één of meer subcriteria niet voldoet, te weren wegens materiële onregelmatigheid (niet-conformiteit met de technische voorschriften van de opdracht). De aanbestedende overheid is van oordeel dat een plan van aanpak dat louter bestaat uit algemene teksten en informatie en dat niet op maat van het specifieke project is geschreven, niet als kwalitatief kan worden beschouwd. Onder een kwalitatief plan van aanpak wordt verstaan een

XII-7790-4/48

beschrijving die to the point is, op maat van het project is opgemaakt en die aantoont dat de inschrijver de problematiek begrijpt en hiervoor een gedegen, weldoordachte oplossing aanbiedt.

Uit zijn plan van aanpak dient te blijken dat de inschrijver inzicht heeft in de complexiteit van de geplande werken en het bijzonder karakter ervan (werken aan en nabij een historische en instabiele constructie, nabijheid van stedelijk gebied, werken langs een getijdenrivier, een van de pilootprojecten in het kader van de herinrichting van de Scheldekaaien waardoor het verwerven van draagvlak belangrijk is, …) en hoe hij hiermee zal omgaan.

Dit criterium wordt onderverdeeld in 4 subcriteria die elk afzonderlijk aan bod dienen te komen in een plan van aanpak en die ook afzonderlijk zullen worden beoordeeld.

- subcriterium 1: kwaliteit van het plan van aanpak voor de afbraak van de historische kaaimuur inclusief de stalen funderingscaissons (10 punten)

In eerste instantie worden de achterwand, de dwarswanden en de aansluiting tussen de dwarswanden en de naastliggende oude kaaimuur gerealiseerd voor een bepaalde zone. Vervolgens dienen in deze zone de bestaande historische kaaimuur (en de eventueel aanwezige ontlastingsgewelven) volledig verwijderd te worden en dient het op de aanbestedingsplannen getoonde uitgravingsprofiel gerealiseerd te worden.

De aannemer dient voor het afbreken van de historische kaaimuur inclusief de stalen funderingscaisson zijn eigen uitvoeringsmethode en – fasering uit te werken. Deze door de aannemer vrij te kiezen methoden en fasering dienen evenwel minstens te voldoen aan de bepalingen opgelegd in dit bestek.

Er wordt uitdrukkelijk op gewezen dat de opdrachtnemer een resultaatsverbintenis aangaat, in het bijzonder voor wat betreft de volledige afbraak van de historische kaaimuur inclusief de stalen funderingscaissons en inclusief de –indien van toepassing– aanwezige ontlastingsgewelven. De aanvaarding van het plan van aanpak door de aanbestedende overheid kan geenszins worden beschouwd als een akkoord van de aanbestedende overheid om de opdrachtnemer te ontslaan van deze resultaatsverbintenis noch van zijn verantwoordelijkheid m.b.t. de uitvoering. De aanbestedende overheid benadrukt de complexiteit van de werken. Indien de aannemer moeilijkheden ondervindt tijdens de uitvoering, dient hij het nodige te doen om toch het gewenste resultaat te bereiken.

De inschrijver beschrijft in zijn plan van aanpak voor dit onderdeel van de werken minstens volgende aspecten:  de fasering van de afbraakwerken en uitgravingen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT