Décision judiciaire de Raad van State, 17 mars 2015

Date de Résolution17 mars 2015
JuridictionUDN
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VOORZITTER VAN DE XIIe KAMER

A R R E S T

nr. 230.550 van 17 maart 2015 in de zaak A. 214.976/XII-7833

In zake: 1. de NV ALGEMENE ONDERNEMINGEN HIMPE 2. de BVBA VANDEWYNCKEL KAREL ARCHITECTEN bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Isabelle Cooreman kantoor houdend te 1070 Brussel Ninoofsesteenweg 643 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen:

het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF DE KOUTER bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaten Barteld Schutyser en Tom Villé kantoor houdend te 1050 Brussel Louizalaan 99 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van de vordering

1. De vordering, ingesteld op 10 februari 2015, strekt tot de schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de tenuitvoerlegging van “het besluit van 26 januari 2015 van het directiecomité van [het Autonoom Gemeentebedrijf De Kouter] houdende goedkeuring van het conformiteits- en beoordelingsverslag ‘Ontwerp en realisatie van een gevechtssportenhal inclusief omgevingswerken’, houdende de wering van de offerte van [de nv Algemene Ondernemingen Himpe en de bvba Vandewynckel Karel Architecten] als substantieel onregelmatig en de uitsluiting van verdere deelname van [de nv Algemene Ondernemingen Himpe en de bvba Vandewynckel Karel Architecten] aan de onderhandelingsprocedure, alsook houdende de uitnodiging van de voorkeursbieder om finale onderhandelingen te voeren en tot een verbeterd voorstel te komen”.

XII-7833-1/24

II. Verloop van de rechtspleging

2. De verwerende partij heeft een nota ingediend.

De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 10 maart 2015, om 10.00 uur.

Kamervoorzitter Dierk Verbiest heeft verslag uitgebracht.

Advocaat Isabelle Cooreman, die verschijnt voor de verzoekende partijen, en advocaten Tom Villé en Riet Straetmans, die loco advocaat Barteld Schutyser verschijnen voor de verwerende partij, zijn gehoord.

Auditeur Inge Vos heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

III. Feiten

3.1. Op 12 maart 2014 beslist het Autonoom Gemeentebedrijf De Kouter om een overheidsopdracht uit te schrijven voor het ontwerp en de realisatie van een gevechtssportenhal inclusief omgevingswerken.

De opdracht omvat onder meer de volgende diensten en werken:

“- Opmaken van een bouwkundig ontwerp voor de bouw van een gevechtssportenzaal, inclusief burelen voor de sportdienst.

- Opmaken van een bouwkundig ontwerp voor de uitbreiding van de parking sportzone, kant Ouderdomseweg, inclusief de afbraak van de voormalige conciërgewoning Ouderdomseweg en alle bijhorende omgevingswerken incl. verplaatsen Fins looppad.

- Opmaken van een technisch ontwerp voor de energetische optimalisatie van de technieken in de twee bestaande sporthallen, met uitzondering van de

XII-7833-2/24

verlichting. De opdracht bevat dus een evaluatie van de bestaande technieken in de twee reeds aanwezige sporthallen, waarbij het de bedoeling is dat de technische installaties gemoderniseerd worden met het oog op een optimale duurzaamheid. Bij voorkeur wordt een nieuwe technische installatie ontworpen en gerealiseerd die zowel de bestaande sporthallen als de nieuw te bouwen zaal kan bedienen.

- Bouwen en inrichten van de ontworpen gevechtsportzaal, aanleg van de ontworpen parking en omgevingswerken, aanpassen van de ontworpen technieken in de bestaande sporthallen”.

De opdracht omvat “de architectuur, het technisch ontwerp, de stabiliteitswerken, EPB, de veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking, de ruwbouw, de technische uitrusting, de afwerking, de vaste binneninrichting zowel wat betreft de sportinfrastructuur als wat betreft de burelen, de aanleg en uitbrei-ding van de parking en de omgevingswerken (inclusief verplaatsen Fins looppad)”.

Als gunningswijze wordt gekozen voor de onderhandelings-procedure met bekendmaking met toepassing van artikel 26, § 2, 1°, b), van de wet van 15 juni 2006 ‘overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten’ (hierna: de wet van 15 juni 2006).

3.2. De opdracht wordt bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen van 17 maart 2014.

3.3. Er worden vier kandidaatstellingen ingediend. Op 2 juni 2014 beslist de verwerende partij om alle kandidaten voor het verdere verloop van de onderhandelingsprocedure te selecteren.

Bij brief van 23 juni 2014 worden de kandidaten hiervan in kennis gesteld en worden zij uitgenodigd om een offerte in te dienen op grond van het bestek dat als bijlage bij dit schrijven is gevoegd.

3.4. Het bestek vermeldt de volgende gunningscriteria:

Gunningscriterium Maximaal te behalen punten

1. Totaalprijs voor de opdracht, 40 punten

XII-7833-3/24

bestaande uit de prijs voor het ontwerp en de bouw van de Gevechtssportenhal, de prijs voor de Omgevingsaanleg en de prijs voor de energetische optimalisatie van de technieken in de twee bestaande sporthallen

2. Kwaliteit van het ontwerp

Subcriteria

1. Organisatorisch geheel – functionaliteit (30 punten)

2. Bouwkwaliteit en technische kwaliteit (30 punten)

De offertes dienen volgens het bestek uiterlijk op 15 oktober 2014 om 12 u te zijn ingediend. Het bestek voorziet tevens in de mogelijkheid tot schriftelijke vraagstelling uiterlijk één maand voor de uiterste indieningsdatum van de offertes en kondigt aan dat de antwoorden op de vragen aan alle inschrijvers zullen worden meegedeeld (punten 10.2 en 10.3 bestek).

3.5. Bij brief van 3 juli 2014 bezorgt de verwerende partij aanvullend nog een aantal documenten, meer bepaald een plan inzake de ligging van de nutsleidingen en vijf OVAM attesten, die integraal deel uitmaken van het bestek.

3.6. Bij e-mailbericht van 11 juli 2014 stellen de verzoekende partijen een aantal vragen met betrekking tot het bestek.

De antwoorden op de vragen worden opgenomen in een nota van toelichting die bij e-mail van 10 september 2014 aan de geselecteerde kandidaten wordt bezorgd.

Tevens wordt op vraag van de verzoekende partijen de uiterlijke termijn voor het indienen van de offertes verlengd tot 28 november 2014.

XII-7833-4/24

60 punten

3.7. Bij e-mailbericht van 29 september 2014 informeren de verzoekende partijen naar de mogelijkheid om de bestaande toestand technieken in de sporthal te bezoeken.

De nota van toelichting wordt vervolgens aangevuld met de mogelijkheid van een plaatsbezoek en op 3 oktober 2014 opnieuw aan alle kandidaat-inschrijvers bezorgd. Het plaatsbezoek van de verzoekende partijen vindt plaats op 9 oktober 2014.

3.8. Bij e-mailberichten van 15 en 16 oktober 2014 wordt een “beproevingsverslag grondonderzoek” aan de geselecteerde kandidaten bezorgd.

3.9. Uit e-mailcorrespondentie van 17 en 20 oktober 2014 blijkt dat de verzoekende partijen vervolgens nog vergeefs contact hebben opgenomen met een personeelslid van de stad Poperinge om de plannen van de bestaande sporthal te bekomen.

3.10. Vervolgens dienen enkel de verzoekende partijen en bouwbedrijf Furnibo-Architectenbureau Luk Derycke een offerte in.

3.11. In het conformiteits- en beoordelingsverslag van 26 januari 2015 wordt voorgesteld om de offerte van de verzoekende partijen substantieel onregelmatig te verklaren omdat een aantal afwijkingen in de offerte zouden ingaan tegen het essentieel forfaitair karakter van de totaalprijs van de opdracht en om bouwbedrijf Furnibo-Architectenbureau Luk Derycke aan te wijzen als voorkeursbieder.

3.12. Op 26 januari 2015 beslist de verwerende partij om overeenkomstig het conformiteits- en beoordelingsverslag de offerte van de verzoekende partijen substantieel onregelmatig te verklaren, om deze deelnemer van verdere deelname aan de onderhandelingsprocedure uit te sluiten en om het basisvoorstel van het bouwbedrijf Furnibo-Architectenbureau Luk Derycke te “weerhouden” en deze deelnemer tot de volgende fase van de gunningsprocedure uit te nodigen met het oog op het voeren van de voorkeursonderhandelingen.

XII-7833-5/24

Bij aangetekende brief van 27 januari 2015 en e-mail van 29 januari 2015 wordt de voormelde beslissing aan de verzoekende partijen meegedeeld. Als bijlage wordt een uittreksel gevoegd van het conformiteits- en beoordelingsverslag.

IV. Regelmatigheid van de procedure

4.1. De verzoekende partijen hebben een “repliek- en pleitnota” ingediend. Dit stuk is niet voorgeschreven door de procedureregeling noch is er door de Raad van State om gevraagd. Voorts blijkt het slechts de dag vóór de terechtzitting van 10 maart 2015 aan de Raad van State en aan de verwerende partij te zijn bezorgd, terwijl de verzoekende partijen niet betwisten dat het administratief dossier reeds vanaf 24 februari 2015 op de griffie ter inzage was.

4.2. Het stuk wordt zoals de verwerende partij terecht vraagt, buiten het debat gehouden, alleen al wegens het niet tijdig indienen ervan. De aanvaarding ervan zou het recht op tegenspraak van de verwerende partij op onevenredige wijze beperken en het stuk heeft zich aldus ook onttrokken aan gedegen onderzoek door het auditoraat.

V. Schorsingsvoorwaarden

5.1. Krachtens artikel 17, §§ 1 en 4, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tot schorsing van de tenuitvoerlegging bij uiterst dringende noodzakelijkheid slechts worden besloten onder de dubbele voorwaarde dat minstens één ernstig middel wordt aangevoerd dat de nietigverklaring van de akte of het reglement prima facie kan verantwoorden en dat een uiterst dringende noodzakelijkheid voorhanden is die onverenigbaar is met de behandelingstermijn van de gewone vordering tot schorsing.

5.2. Te dezen is evenwel ook de wet van 17 juni 2013 ‘betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten’ van toepassing.

XII-7833-6/24

Krachtens artikel 15...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT