Décision judiciaire de Raad van State, 20 mars 2014

Date de Résolution20 mars 2014
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

VIIe KAMER

A R R E S T

nr. 226.822 van 20 maart 2014 in de zaak A. 203.290/VII-38.374.

In zake : Johan VERHELST bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Thomas Eyskens kantoor houdend te 1000 Brussel Bischoffsheimlaan 36 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen : de DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE LIMBURG

Tussenkomende partijen : 1. de NV ALVA VERSE VRUCHTEN 2. de NV ALVA IMMO bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Kris Wauters kantoor houdend te 1170 Brussel Terhulpsesteenweg 187 bij wie woonplaats wordt gekozen

-------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

  1. Het beroep, ingesteld op 19 januari 2012, strekt tot de nietigverklaring van : a) het besluit van de deputatie van de provincie Limburg van 10 november 2011 waarbij het beroep ingesteld tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt van 30 juni 2011, houdende het verlenen van de milieuvergunning aan de NV Alva Verse Vruchten voor het verder exploiteren en veranderen van een groothandel in groenten en fruit, gelegen aan de Oude Truierbaan 49 te Hasselt, niet wordt ingewilligd en de beroepen beslissing wordt bevestigd, en

    VII-38.374-1/68

    b) het besluit van de deputatie van de provincie Limburg van 12 januari 2012 waarbij het beroep ingesteld tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt van 25 augustus 2011, houdende akteneming van de mededeling door de NV Alva Verse Vruchten van een kleine verandering van voormeld bedrijf, niet wordt ingewilligd en de beroepen beslissing wordt bevestigd.

    II. Verloop van de rechtspleging

  2. De verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en verzoeker heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    De tussenkomende partijen hebben verzoekschriften tot tussenkomst ingediend. De tussenkomsten zijn toegestaan bij beschikking van 17 april 2012. De tussenkomende partijen hebben memories ingediend.

    Auditeur Ronny Vercruyssen heeft een verslag opgesteld.

    Verzoeker heeft een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend. De verwerende partij en de eerste tussenkomende partij hebben een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 26 september 2013.

    Kamervoorzitter Luc Hellin heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Thomas Eyskens, die verschijnt voor verzoeker, bestuurssecretaris Tom Loose, die verschijnt voor de verwerende partij, en advocaat Kris Wauters, die verschijnt voor de tussenkomende partijen, zijn gehoord.

    VII-38.374-2/68

    Auditeur Ronny Vercruyssen heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    III. Feiten

    3.1. De eerste tussenkomende partij baat een groothandel in groenten en fruit uit aan de Oude Truierbaan 49 te Hasselt. Deze inrichting is volgens het gewestplan Hasselt-Genk gelegen in een gebied voor ambachtelijke bedrijven en voor kleine en middelgrote ondernemingen (hierna : KMO). Verzoeker woont aan de Oude Truierbaan 27 en is een buur van dit bedrijf.

    3.2. Het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt verleent aan de eerste tussenkomende partij op 19 november 2009 een voorwaardelijk positief planologisch attest, zowel inzake het behoud van het bedrijf op de huidige locatie als inzake de uitbreidingsbehoeften op korte en lange termijn.

    Dit attest is als volgt gemotiveerd :

    "(…)

    Algemeen standpunt

    Bespreking van alle adviezen van de instellingen en administraties, van het advies van de bevoegde commissie voor advies, van de bezwaren, en van het advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar

    Het planologisch attest van ALVA verse vruchten NV werd ingediend bij de gewestelijk planologisch ambtenaar op 26 maart 2009. Het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed, agentschap Ruimtelijke Ordening verklaarde op 22 april 2009 de aanvraag voor een planologisch attest ontvankelijk en volledig en wees de Stad Hasselt aan als bevoegde overheid.

    Volgens de procedure vermeld in het decreet organiseert de bevoegde overheid (de stad Hasselt) het openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 12 mei 2009 tot en met 10 juni 2009.

    VII-38.374-3/68

    Tijdens het openbaar onderzoek werden 2 bezwaren ingediend: Bezwaar 1 van Dr. Jaak & Magda Janssens-Buttiens wonende te Hasselt, Kleine Hilststraat 5

    Bezwaar 2 van advocaat Dirk Lindemans optredend als raadsman voor:

    - dhr. en mevr. J. Verhelst, wonende aan de Oude Truierbaan 27

    (kadastraal perceel nr. 580B6) en eigenaars van het perceel gelegen aan de Oude Truierbaan 29 - dokter J.Verhelst wiens dokterspraktijk is opgericht aan de Oude

    Truierbaan 31 (kadastraal perceel nr. 580A6), te 3500 Hasselt. - de stad Hasselt, voor wie de heer J. Verhelst met toepassing van art. 194 Gemeentedecreet en op grond van de wet d.d. 12 januari 1993 betreffende een vorderingsrecht inzake de bescherming van het leefmilieu tegen o.m. de nv ALVA Verse vruchten een vordering heeft ingesteld voor de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg van Hasselt, thans in graad van beroep voor het Antwerpse Hof van Beroep.

    De bezwaren werden behandeld door de GECORO in zitting van 08 juli 2009.

    De stad Hasselt treedt het gemotiveerde advies van de GECORO zoals hierboven geciteerd, ter zake bij, maakt de motieven tot de hare en beschouwt ze hier als volledig herhaald.

    De bevoegde overheid (de stad Hasselt) wint de adviezen in van de instellingen en administraties die over het RUP advies moeten verstrekken:

    - Het Departement Landbouw & Visserij, afd. Duurzame Landbouwontwikkeling deelde op 25 mei 2009 mee dat zij 'de uitbreiding van het huidige historisch gevestigd distributiebedrijf aanvaarden op voorwaarde dat de bedrijfssite volledig buiten herbevestigd agrarisch gebied gelegen is en op voorwaarde dat de groen- en geluidsbuffer beperkt blijft tot de zichtzones vanuit het aanpalend woongebied. Een brede bufferzone naar het achterliggende landbouwgebied is voor de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling geen noodzakelijke vereiste. Landschappelijke inpassing van het geheel kan ook door een eenvoudige smalle haag'

    Het voorwaardelijk advies van het Agentschap Duurzame Landontwikkeling Limburg wordt bijgetreden door de stad Hasselt. Ze maakt de motieven tot de hare en beschouwt ze hier als volledig herhaald met dien verstande dat de voorwaarden met betrekking tot de buffer hierna worden gespecificeerd en opgenomen voor de korte termijn visie en in het latere RUP voor de lange termijn visie. - Het bestuur van de Watering De Herk meldde op 04 juni 2009 dat - 'de Windhalmbeek 557 uitmondt in de Waanbeek 197' - 'bij de volgende bouwaanvraag men de watertoets zal moeten aanvragen bij de provincie Limburg om na te gaan of de voorziene buffering van het oppervlaktewater volstaat. Men kan best al nagaan of lozing van de buffergracht mogelijk is op de Waanbeek (machtiging aan te vragen bij de provincie) in plaats van op de RWA-riolering'.

    Cfr. de aanstiplijst voor het hemelwater (cfr. gewestelijke verordening hemelwater) is de voorziene buffering van het oppervlaktewater voldoende

    VII-38.374-4/68

    voor zowel de korte als de lange termijn. Hierbij werd uitgegaan van de maximale bebouwing & verharding zoals aangegeven op het inplantingsplan lange termijn.

    Gelet op het artikel 8 van het decreet Integraal Waterbeleid van 18/07/2003 en haar latere wijzigingen werd de watertoets reeds bij het planologich attest uitgevoerd.

    Waterparagraaf:

    Het voorliggende project voorziet een buffer- of infiltratievoorziening, ligt niet in overstromingsgebied en is evenmin een ingedeelde ingreep, zodat in alle redelijkheid kan geoordeeld worden dat er geen schadelijk effect op het watersysteem optreedt. Het ontwerp is dan ook verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.

    Cfr. de aanbevelingen van deze watertoets zal het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij ingewonnen worden bij de bouwaanvraag. - De Bestendige deputatie van de Provincie Limburg heeft in zitting van 28 mei 2009 beslist om over deze aanvraag het volgende advies uit te brengen:

    Gunstig voor het behoud van het bedrijf op deze locatie omdat: • voor de provincie het regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk het voornaamste gebied van stedelijke ontwikkeling en het sluitstuk van de ruimtelijk-economische structuur van de provincie is

    • het bedrijf gelegen is op de overgang tussen de hoofdruimte netwerk Midden-Limburg en Haspengouw en Voeren, hetgeen de locatie van dit soort bedrijvigheid (voedingsbedrijf dat verse aardappelen, groenten, fruit en exoten (AGF) aankoopt, eventueel conditioneert, versnijdt, verwerkt, vermengt en/of verpakt en de bestellingen in eigen beheer dagelijks toelevert aan afnemers in de retail en de foodservicemarkt, verspreid over België en het buitenland) verantwoordt

    Gunstig voor de uitbreiding op korte termijn omdat: • ter hoogte van de bedrijfssite en de gevraagde uitbreiding er zich geen provinciale selecties van natuurverbindingen, open ruimte verbindingen, markante terreinovergangen, reliëfelementen, bakens, ... situeren. De uitbreidingszone is gelegen in provinciaal belangrijk landbouwgebied, maar ligt buiten de begrenzing van de herbevestigde natuurlijke en agrarische structuur Haspengouw en Voeren.

    • de buffering naar de woningen en het landschap en de waterhuishouding (incl. de vertraagde afwatering via de Waan beek naar de Windhalmbeek) al in deze fase wordt opgenomen

    • door de compacte bouw (aangrenzend aan bestaand bedrijf en over meerdere lagen) zuinig ruimtegebruik wordt nagestreefd.

    Gunstig voor de uitbreiding op lange termijn omdat: • het een verder uitbouwen betreft van het bedrijf grotendeels binnen de vastgelegde contouren van de korte-termijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT